Μουσακάς με 6 τρόπους

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας και οι πιο νόστιμες εκδοχές του.

Γράφει: Tasty-guide.gr 26 Φεβρουαρίου 2021

Ο μουσακάς αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας (παρότι η καταγωγή του είναι πολυεθνική και περιλαμβάνει Μέση Ανατολή, Αίγυπτο και Τουρκία) και είναι σίγουρα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στις γαστρονομικές επιλογές κάθε επισκέπτη της χώρας μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών ανθρώπων από τον χώρο της εστίασης να τον κακοποιήσουν, παρουσιάζοντας πρόχειρες και συχνά άνοστες εκδοχές του. Μην γίνεις σαν κι αυτούς - αντιθέτως μην διστάσεις να πειραματιστείς στην κουζίνα σου, ακολουθώντας τις παρακάτω αρχές και εξέπληξε τους πάντες. Ίσως και τον ίδιο σου τον εαυτό. 

Τα σωστά υλικά

Για να φτιάξεις σωστά τον μουσακά αρκεί να έχεις στο μυαλό σου το βασικό τρίπτυχο λαχανικά-κιμάς-μπεσαμέλ. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, περιορίσου στα βασικά, δηλαδή πατάτες και μελιτζάνες. Πρέπει να κοπούν σε φέτες μέτριου πάχους. Ιδανικά, η μελιτζάνα με όλη της τη φλούδα ώστε να μην διαλυθεί κατά το μαγείρεμα - μην ξεχάσεις μόνο να την αφήσεις για περίπου 1 ώρα μέσα σε αλατισμένο νερό. Κάτι αντίστοιχο κάνεις και με τις πατάτες (χωρίς τη φλούδα ασφαλώς). Πατάτες και μελιτζάνες τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ενώ η πιο ελαφριά εκδοχή τους επιβάλλει ψήσιμο στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για 20'. Ο κιμάς μπορεί να είναι είτε αρνίσιος είτε μείγμα από χοιρινό και μοσχαρίσιο. Να έχεις υπόψιν πως η προσθήκη κανέλας σε αυτόν δίνει ένα πιο αρωματικό και νόστιμο τελικό αποτέλεσμα. 

Η μπεσαμέλ

Παρότι χρησιμοποιείται και στο παρεμφερές παστίτσιο, η μπεσαμέλ είναι μία μάλλον ασυνήθιστη προσθήκη στο ελληνικό γευστικό πανόραμα και προέρχεται ασφαλώς από τη γαλλική κουζίνα. Στην περίπτωση του μουσακά χρησιμεύει για τη σύνδεση της "ζύμης" όσο και για το γευστικό προφίλ του φαγητού, προσδίδοντας επιπλέον κρεμώδη υφή. Φρόντισε μόνο να μην το παρακάνεις με την προσθήκη της. 

Μουσακάς με 6 τρόπους

Η συνοχή και το ψήσιμο

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το κεραμικό σκεύος ή το πυρέξ που θα επιλέξεις για τον μουσακά. Κατά σειρά, τοποθετείς σε στρώσεις τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τον κιμά και λίγο τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνεις τις στρώσεις για δεύτερη φορά, πριν προσθέσεις στο φινάλε τη μπεσαμέλ, η οποία θα πρέπει να πέσει προσεκτικά ώστε να μην διαπεράσει οποιαδήποτε ρωγμή. Μετά από αυτό, αρκούν 45 λεπτά ψησίματος στους 180 °C, συν κάποια ακόμη (ελάχιστα) λεπτά στο grill, ώστε να γίνει πιο τραγανή η κρούστα. Ο μουσακάς σερβίρεται ζεστός, σε γενναιόδωρα κομμάτια. 

Σε περίπτωση που ήδη ψήθηκες για μουσακά, πάρε ιδέες από το Tasty-guide.gr, με 6 συνταγές που θα βρεις εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας