
Μουσακάς με 6 τρόπους
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας και οι πιο νόστιμες εκδοχές του.

Ο μουσακάς αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας (παρότι η καταγωγή του είναι πολυεθνική και περιλαμβάνει Μέση Ανατολή, Αίγυπτο και Τουρκία) και είναι σίγουρα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στις γαστρονομικές επιλογές κάθε επισκέπτη της χώρας μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών ανθρώπων από τον χώρο της εστίασης να τον κακοποιήσουν, παρουσιάζοντας πρόχειρες και συχνά άνοστες εκδοχές του. Μην γίνεις σαν κι αυτούς - αντιθέτως μην διστάσεις να πειραματιστείς στην κουζίνα σου, ακολουθώντας τις παρακάτω αρχές και εξέπληξε τους πάντες. Ίσως και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Τα σωστά υλικά
Για να φτιάξεις σωστά τον μουσακά αρκεί να έχεις στο μυαλό σου το βασικό τρίπτυχο λαχανικά-κιμάς-μπεσαμέλ. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, περιορίσου στα βασικά, δηλαδή πατάτες και μελιτζάνες. Πρέπει να κοπούν σε φέτες μέτριου πάχους. Ιδανικά, η μελιτζάνα με όλη της τη φλούδα ώστε να μην διαλυθεί κατά το μαγείρεμα - μην ξεχάσεις μόνο να την αφήσεις για περίπου 1 ώρα μέσα σε αλατισμένο νερό. Κάτι αντίστοιχο κάνεις και με τις πατάτες (χωρίς τη φλούδα ασφαλώς). Πατάτες και μελιτζάνες τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ενώ η πιο ελαφριά εκδοχή τους επιβάλλει ψήσιμο στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για 20'. Ο κιμάς μπορεί να είναι είτε αρνίσιος είτε μείγμα από χοιρινό και μοσχαρίσιο. Να έχεις υπόψιν πως η προσθήκη κανέλας σε αυτόν δίνει ένα πιο αρωματικό και νόστιμο τελικό αποτέλεσμα.
Η μπεσαμέλ
Παρότι χρησιμοποιείται και στο παρεμφερές παστίτσιο, η μπεσαμέλ είναι μία μάλλον ασυνήθιστη προσθήκη στο ελληνικό γευστικό πανόραμα και προέρχεται ασφαλώς από τη γαλλική κουζίνα. Στην περίπτωση του μουσακά χρησιμεύει για τη σύνδεση της "ζύμης" όσο και για το γευστικό προφίλ του φαγητού, προσδίδοντας επιπλέον κρεμώδη υφή. Φρόντισε μόνο να μην το παρακάνεις με την προσθήκη της.

Η συνοχή και το ψήσιμο
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το κεραμικό σκεύος ή το πυρέξ που θα επιλέξεις για τον μουσακά. Κατά σειρά, τοποθετείς σε στρώσεις τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τον κιμά και λίγο τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνεις τις στρώσεις για δεύτερη φορά, πριν προσθέσεις στο φινάλε τη μπεσαμέλ, η οποία θα πρέπει να πέσει προσεκτικά ώστε να μην διαπεράσει οποιαδήποτε ρωγμή. Μετά από αυτό, αρκούν 45 λεπτά ψησίματος στους 180 °C, συν κάποια ακόμη (ελάχιστα) λεπτά στο grill, ώστε να γίνει πιο τραγανή η κρούστα. Ο μουσακάς σερβίρεται ζεστός, σε γενναιόδωρα κομμάτια.
Σε περίπτωση που ήδη ψήθηκες για μουσακά, πάρε ιδέες από το Tasty-guide.gr, με 6 συνταγές που θα βρεις εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα