Το πιο τραγανό μπέικον στον φούρνο σε 3 κινήσεις
Όποιος ισχυρίζεται ότι το τηγάνισμα του μπέικον είναι απαραίτητο για να γίνει το μπέικον τραγανό, λέει ψέματα.
Το μπέικον μαγειρεύεται συνήθως σε τηγάνι, αλλά αυτή η διαδικασία συνεπάγεται πολλές κηλίδες λίπους στην κουζίνα και πολύ χρόνο, ειδικά αν η ποσότητα που πρέπει να παρασκευαστεί είναι για πολλά άτομα. Το μαγείρεμα στο φούρνο, επομένως, παρουσιάζεται ως η καλύτερη εναλλακτική λύση, πιο πρακτική και πιο γρήγορη, αλλά και πιο νόστιμη. Πολύ συνηθισμένο στα διεθνή πρωινά και, ιδιαίτερα στα αγγλοσαξονικά, το μπέικον μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές: για τα πρώτα πιάτα.
Για παράδειγμα, μπορεί να σερβιριστεί με τηγανίτες και σιρόπι σφενδάμου, ενώ για τα δεύτερα πιάτα μπορεί να θρυμματιστεί σε τάκος ή να συνδυαστεί με ένα σάντουιτς με τυρί. Το μπέικον παραμένει, ωστόσο, ένα ευπροσάρμοστο τρόφιμο που δεν είναι κατάλληλο μόνο για πρωινό αλλά και για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα: σε αυτή την περίπτωση συνιστάται να το σερβίρεις ως καρύκευμα για μερικά ψητά μπιφτέκια ή μαζί με πατάτες.
Δώσε προσοχή στη διαφορά μεταξύ μπέικον και... μπέικον
Πολλές φορές το μπέικον και το μπέικον θεωρούνται το ίδιο τρόφιμο. Το μπέικον προέρχεται από την επεξεργασία της κοιλιάς του χοίρου, ενώ το μπέικον, το οποίο έχει πιο έντονη γεύση, μπορεί να ληφθεί όχι μόνο από την κοιλιά του χοίρου, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως η πλάτη, τα φιλέτα, ο λαιμός, τα πλευρά, τα οποία ρυθμίζονται με μπαχαρικά και βότανα σε άλμη και στη συνέχεια αποξηραίνονται και μαγειρεύονται.
Πώς μαγειρεύεται το μπέικον στο φούρνο
Το μπέικον μπορεί να παρασκευαστεί στο φούρνο ακολουθώντας απλά και εύκολα βήματα που παρουσιάζουμε παρακάτω. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα νόστιμο πιάτο.
Τοποθέτησε το μπέικον σε μία στρώση σε φύλλα ψησίματος
Ζέστανε το φούρνο στους 200ºC και στρώσε δύο ορθογώνια ταψιά με αλουμινόχαρτο. Τοποθέτησε 450 γραμμάρια μπέικον στο ταψί και ψήσε το μέχρι να γίνει τραγανό: ο χρόνος που απαιτείται είναι συνήθως 15/20 λεπτά. Μετάφερε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσεις το περιττό λίπος.
Αν και οι χαρτοπετσέτες δεν είναι απολύτως απαραίτητες, κάνουν το καθάρισμα του ταψιού πολύ πιο εύκολο. Αφού ψηθεί το μπέικον και αφαιρεθεί από το τηγάνι, μπορείς να προχωρήσεις στραγγίζοντας το περιττό λίπος και διπλώνοντας προσεκτικά το αλουμινόχαρτο για να το αφαιρέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το τηγάνι θα πρέπει να είναι εντελώς καθαρό ή να χρειάζονται μόνο μερικά περάσματα με σφουγγάρι.
Υπάρχει, ωστόσο, μια εναλλακτική λύση για το μαγείρεμα του μπέικον με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μόλις απεικονίστηκε. Μπορείς να το τοποθετήσεις σε μια συρμάτινη σχάρα μέσα σε ένα ταψί με επένδυση από αλουμινόχαρτο. Αυτό επιτρέπει στο περιττό λίπος να στάζει εύκολα ενώ το μπέικον μαγειρεύεται: με αυτόν τον τρόπο γίνεται ελαφρώς πιο τραγανό. Αν δεν έχεις στη διάθεσή σου μεταλλική σχάρα, μπορείς εύκολα να παραλείψεις αυτό το βήμα.
Μαγείρεψε το στους 200°
Μαγείρεψε στους 200ºC μέχρι οι λωρίδες μπέικον να γίνουν τραγανές. Συστήνουμε να γυρίζεις το τηγάνι στη μέση του ψησίματος. Συνήθως χρειάζονται περίπου 15/20 λεπτά.
Ο έλεγχος του ψησίματος του μπέικον θα πρέπει να ξεκινήσει στα μισά της διαδικασίας: τα λεπτότερα κομμάτια ψήνονται πιο γρήγορα αν ο φούρνος είναι πολύ ζεστός ή αν χρησιμοποιείς ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό τηγάνι. Καλύτερα να παρακολουθείς το ψήσιμο χωρίς να περιμένεις να τελειώσει ο καθορισμένος χρόνος.
Αν θέλεις πιο νόστιμες λωρίδες μπέικον, μπορείς να τις αλείψεις με ένα γλυκό-πικάντικο γλάσο για τα τελευταία λεπτά ψησίματος.
Μετάφερέ το σε ένα πιάτο
Στη συνέχεια, μετάφερε τα πάντα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να απομακρύνεις την περίσσεια λίπους. Εάν πρέπει να στοιβάξεις τις λωρίδες μπέικον, είναι προτιμότερο να τοποθετήσεις μια χαρτοπετσέτα ανάμεσα σε κάθε μία.
Τι να κάνεις με το περιττό λίπος του μπέικον; Μπορείς να στραγγίξεις το λίπος σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα δοχείο και, αφού κρυώσει, να το σκεπάσεις και να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να σοτάρεις λαχανικά ή να τηγανίσεις αυγά για να προσθέσεις μια καπνιστή γεύση στο πιάτο.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα
