
Η συνταγή του Ernest Hemingway για το αγαπημένο του burger
O Papa, απ' ό,τι φαίνεται, εκτός από ποτό ήξερε κι από φαγητό.

Η αγάπη του Ernest Hemingway για την περιπέτεια είναι δεδομένη: είτε πρόκειται για τις ταυρομαχίες (Κι ο ήλιος ανατέλλει), είτε για το ψάρεμα στον ωκεανό (Ο Γέρος και η θάλασσα), είτε για τα πεδία των μαχών (Αποχαιρετισμός στα Όπλα), είτε για το άπειρο αλκοόλ που καταναλώνουν οι alter ego ήρωές σχεδόν σε κάθε σελίδα των μυθιστορημάτων του.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν μπαρ από την Κούβα μέχρι τη Βενετία που βγάζουν το ψωμί τους μόνο και μόνο επειδή σύχναζε εκεί ο σπουδαίος συγγραφέας και πότης. Μία απόδειξη δηλαδή πως το marketing είναι ένα πολύ περίεργο πράγμα. Όμως ακριβώς όπως λάτρευε το αλκοόλ, έτσι αγαπούσε και τη μεγάλη περιπέτεια της γεύσης. Λογικό, κάπως έπρεπε να το συνοδεύσει.

Το αυθεντικό έγγραφο της συνταγής, με σημειώσεις από τον συγγραφέα.
Σε αυτό το μοτίβο κυκλοφόρησε στον απέραντο ωκεανό του ίντερνετ η δικιά του συνταγή για το τέλειο burger -αφού πρώτα είχε δημοσιευθεί στο site του JFK Presidential Library and Museum.
Υλικά για τη συνταγή
Τι χρειάζεσαι λοιπόν για να φτιάξεις ένα burger όπως το ζητούσε η ψυχή του συγγραφέα; Οφείλουμε να σε προειδοποιήσουμε: δυστυχώς πολλά από τα υλικά δεν κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν όμως κάποιες εναλλακτικές.
Υλικά:
- 500 γρ, μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- μαϊντανός
- 1 κ.γ India relish *
- 2 κ.σ κάπαρη
- 1 κ.σ. φασκόμηλο
- 1/2 κ.γ beau monde seasoning**
- 1/2 κ.γ mei jen pepper ***
- 1 χτυπημένο αυγό
- 60 ml λευκό κρασί
- 1 κ.σ λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Επειδή 3 υλικά δύσκολα θα τα βρούμε, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου India Relish εδώ -ή πιο απλά να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο τουρσί. Για beau monde seasoning πας εδώ, ενώ για το mei yen pepper εδώ.
Εκτέλεση: Σπάσε τον κιμά με ένα πιρούνι. Σκόρπισε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και τα μπαχαρικά. Μετά ανακάτεψε ιδανικά με τα χέρια σου. Άφησε το μείγμα να ησυχάσει 15 λεπτά. Στο τέλος πρόσθεσε το India relish, την κάπαρη, το κρασί και γενικά όλα τα υπόλοιπα υλικά κι άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 ακόμα λεπτά. Όσο τα κάνεις όλο αυτά, δικαιούσαι να πιεις ένα ποτό στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα.
Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξεις 4 ζουμερά burger. Καλό είναι το πάχος τους να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά. Βάλε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μην το αφήσεις να κάψει πάρα πολύ. Ρίξε τα burger, κι αφού χαμηλώσεις τη φωτιά, ψήσε για 4 λεπτά.
Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι καλοψημένο εξωτερικά και πολύ ζουμερό εσωτερικά. 'Όπως ακριβώς θα το ήθελε ο Hemigway δηλαδή. Ενώ σίγουρα μπορείς να το συνοδέψεις με κάποιο cocktail της αρεσκείας του, όπως ας πούμε ένα daiquiri.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα