Η συνταγή για την αυθεντική καρμπονάρα

Ούτε κρέμα γάλακτος, ούτε μπέικον.

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα ιταλικά πιάτα όλων των εποχών, που μάλιστα το 2017 απέκτησε τη δική του ημέρα εορτασμού - η 6η Απριλίου έχει οριστεί ως Carbonara Day ή #carbonaraday. Η ιστορία και η προέλευση της καρμπονάρα έχουν αρκετές διαφορετικές εκδοχές. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι βαφτίστηκε από τους ανθρακωρύχους (carbonari) που δούλευαν στα βουνά της περιοχής του Lazio, γύρω από την Ρώμη και που μπορούσαν να κουβαλούν μαζί τους απλά υλικά για να φτιάξουν ένα γεύμα που θα τους "κρατάει".

Η πρόσθεση του αλλαντικού σχετίζεται με τη δεύτερη θεωρία, αυτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένας τυχαίος μάγειρας κλήθηκε να φτιάξει μια μακαρονάδα με τα δυο μόνο υλικά που είχε στη διάθεσή του, τα αυγά και το μπέικον, τα οποία συνδύασε με το τοπικό τυρί, το πεκορίνο και το πιπέρι. Το πιάτο έγινε ανάρπαστο στις τάξεις των Αμερικανών στρατιωτών, κάνοντας έτσι αργότερα το γύρο του πλανήτη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by F E L L I N A (@fellinamadrid) on

Η απλότητα της σύνθεσης της καρμπονάρα έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά να συναντάται η αυθεντική συνταγή με εκατοντάδες παραλλαγές αλλά, μάντεψε, δεν χωρούν σε αυτή ούτε μπέικον, ούτε κρέμες, ούτε άλλα περίεργα πράγματα. 

Τώρα που καταρρίφθηκαν οι μύθοι, ας επικεντρωθούμε στην 100% γνήσια συνταγή της μακαρονάδας-μύθου. Πρόκειται για μια έμπνευση που περιλαμβάνει αυγά ελευθέρας βοσκής, guanciale (παστό χοιρινό μάγουλο- πανσέτα- που διαφοροποιείται από το μπέικον στην υφή και στη γεύση και για την καρμπονάρα κόβεται σε μικρά κυβάκια), pecorino romano (πρόβειο σκληρό τυρί, έντονα αλμυρό) και λίγο μαύρο πιπέρι. 

Ιδανικά, το ζυμαρικό που θα χρησιμοποιήσεις είναι προτιμότερο να είναι χειροποίητο αλλά σε κάθε περίπτωση η δουλειά θα γίνει και με σπαγγέτι νο.5. Και υπάρχουν και τα μυστικά του μαγειρέματος: Τα μακαρόνια θα πρέπει να βράσουν σε άφθονο νερό, με την τέλεια αναλογία να είναι 2,5 λίτρα ανά 250 γρ. pasta. Μία πολύ σημαντική στιγμή του μαγειρέματος είναι η προσθήκη του αλατιού, που θα πρέπει να γίνει όταν βράζει το νερό και 2-3' πριν μπει σε αυτό το σπαγγέτι. 

Ένα ακόμη τρικ είναι να μην καλύπτεις την κατσαρόλα κατά τα λεπτά που βράζει η pasta και το ιδανικό βράσιμο είναι al dente. Το στράγγισμα θα πρέπει επίσης να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή. Αναλυτικά η συνταγή:

Υλικά

  • 500 γρ. σπαγγέτι νο.5 (εναλλακτικά μπουκατίνι)
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 150 γρ. Pecorino Romano
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πανσέτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζεις το ελαιόλαδο και την πανσέτα στο τηγάνι και τα μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου 8 λεπτά και μετά τα απομακρύνεις από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς μαζί τα αυγά, το Pecorino και το πιπέρι.
  3. Σε αλατισμένο νερό βράζεις τα ζυμαρικά -φυσικά al dente- και αφού τα στραγγίσεις τα ρίχνεις αμέσως στο μείγμα αυγών.
  4. Προσθέτεις την πανσέτα, ανακατεύεις και σερβίρεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος