Το jerky ελαφιού είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου
Μία από τις πιο αμερικάνικες λιχουδιές και πώς θα τη φτιάξεις.
Σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα τι είναι το jerky, μάθε πως πρόκειται για ένα από τα πιο μερακλίδικα αμερικάνικα σνακ: Κρέας από το οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος, έχει κοπεί σε λωρίδες και στη συνέχεια έχει αποξηραθεί για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Η λέξη jerky προέρχεται από τον όρο ch'arki, που χρησιμοποιούσε η φυλή ιθαγενών της κεντρικής Αμερικής Quechua και μεταφράζεται ως αποξηραμένο, αλατισμένο κρέας. Το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος jerky είναι να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο ξήρανσης με χαμηλή θερμοκρασία και αλάτι, που εκτός των άλλων εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων.
Η σύγχρονη (και πιο δημοφιλής) εκδοχή του jerky το θέλει να προέρχεται από βοδινό κρέας μαριναρισμένο με καρυκεύματα, που ξηραίνεται, αφυδατώνεται ή καπνίζεται σε χαμηλή θερμότητα (συνήθως κάτω από 70°C). Ωστόσο, ο λάτρης της άγριας ζωής και του κυνηγιού, Wendell Kirkland, δίνει τη δική του συνταγή στο αμερικάνικο Esquire, που περιλαμβάνει κρέας ελαφιού. Αν έχεις όρεξη, περιέργεια, υπομονή και επιθυμία γι' αυτό, δες παρακάτω πώς θα το φτιάξεις.
Υλικά
- 1,5 κιλό κρέας ελαφιού
- 1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. σκόρδο
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
- 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
- 2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 4 κ.γ. άρωμα καπνού σε υγρή μορφή (σε περίπτωση που αναρωτιέσαι έχουν αρκετά από τα καταστήματα βοτάνων και μπαχαρικών της Ευριπίδου)
- 1/2 φλιτζάνι teriyaki sauce
- 10 μεζούρες Worcestershire sauce
Εκτέλεση
- Κόβεις το κρέας σε λωρίδες πλάτους 0,5 εκατ. και περίπου 10 εκατ. μήκος. Τοποθέτησέ τις σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίξε πάνω τους όλη τη Worcestershire sauce, μετά την teriyaki sauce και τέλος το υγρό άρωμα καπνού
- Σκέπασε εντελώς το κρέας με τα μπαχαρικά (εκτός από το καγιέν) και ανακάτεψε καλά.
- Πρόσθεσε το πιπέρι καγιέν.
- Άφησε το κρέας τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο και μετά μαγείρεψέ το σε πολύ χαμηλή φωτιά στο φούρνο για 8 ώρες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.