Το jerky ελαφιού είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου

Μία από τις πιο αμερικάνικες λιχουδιές και πώς θα τη φτιάξεις.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Δεκεμβρίου 2018

Σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα τι είναι το jerky, μάθε πως πρόκειται για ένα από τα πιο μερακλίδικα αμερικάνικα σνακ: Κρέας από το οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος, έχει κοπεί σε λωρίδες και στη συνέχεια έχει αποξηραθεί για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Η λέξη jerky προέρχεται από τον όρο ch'arki, που χρησιμοποιούσε η φυλή ιθαγενών της κεντρικής Αμερικής Quechua και μεταφράζεται ως αποξηραμένο, αλατισμένο κρέας. Το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος jerky είναι να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο ξήρανσης με χαμηλή θερμοκρασία και αλάτι, που εκτός των άλλων εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Η σύγχρονη (και πιο δημοφιλής) εκδοχή του jerky το θέλει να προέρχεται από βοδινό κρέας μαριναρισμένο με καρυκεύματα, που  ξηραίνεται, αφυδατώνεται ή καπνίζεται σε χαμηλή θερμότητα (συνήθως κάτω από 70°C). Ωστόσο, ο λάτρης της άγριας ζωής και του κυνηγιού, Wendell Kirkland, δίνει τη δική του συνταγή στο αμερικάνικο Esquire, που περιλαμβάνει κρέας ελαφιού. Αν έχεις όρεξη, περιέργεια, υπομονή και επιθυμία γι' αυτό, δες παρακάτω πώς θα το φτιάξεις.

Υλικά

  • 1,5 κιλό κρέας ελαφιού
  • 1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
  • 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 4 κ.γ. άρωμα καπνού σε υγρή μορφή (σε περίπτωση που αναρωτιέσαι έχουν αρκετά από τα καταστήματα βοτάνων και μπαχαρικών της Ευριπίδου)
  • 1/2 φλιτζάνι teriyaki sauce
  • 10 μεζούρες Worcestershire sauce

Εκτέλεση

  1. Κόβεις το κρέας σε λωρίδες πλάτους 0,5 εκατ. και περίπου 10 εκατ. μήκος. Τοποθέτησέ τις σε ένα μεγάλο μπολ. 
  2. Ρίξε πάνω τους όλη τη Worcestershire sauce, μετά την teriyaki sauce και τέλος το υγρό άρωμα καπνού
  3. Σκέπασε εντελώς το κρέας με τα μπαχαρικά (εκτός από το καγιέν) και ανακάτεψε καλά. 
  4. Πρόσθεσε το πιπέρι καγιέν. 
  5. Άφησε το κρέας τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο και μετά μαγείρεψέ το σε πολύ χαμηλή φωτιά στο φούρνο για 8 ώρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος