Η συνταγή του Βασίλη Τζίμα για γαρίδες σε κρούστα με λευκό ταραμά

Λίγο καλοκαίρι ακόμα στο πιάτο σου.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Βασίλης Τζίμας, που υπογράφει το πιάτο, τελείωσε τη Σχολή Μαγειρικής Chef D’ Oeuvre το 1999 και, αφού εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια της Αθήνας, το 2003 βρέθηκε στο St George Lycabettus, όπου συνεργάστηκε με διάφορους chefs, όπως ο Έκτορας Μποτρίνι. Ύστερα από πέντε χρόνια εργασίας έγινε executive chef στο εστιατόριο Cilentio στο Κολωνάκι. Το καλοκαίρι του 2013 ανέλαβε ως consultant chef πλέον το Άπειρον στη Σαντορίνη. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι ο executive chef του εστιατορίου The Dalliance House, ενώ φέτος το καλοκαίρι κατεβαίνει στη Νάουσα της Πάρου στo Stilvi (Νάουσα Πάρου, τηλ.: 22840 53204), που το εμπνεύστηκε η ομάδα των The Dalliance House και Mr Peacock ως τον απόλυτο προορισμό για δείπνο και κοκτέιλ με θέα τα αστέρια των Κυκλάδων. Μία από τις πιο ενημερωμένες κάβες βρίσκεται πίσω από την επιβλητική μπάρα του, όπου μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ετικέτες κρασιών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά και κοκτέιλ με βάση ελληνικά αποστάγματα.

Γαρίδες σε κρούστα από πάνκο συνοδεία ταραμά

Υλικά

Για τον ταραμά:

  • 250 γρ. λευκός ταραμάς
  • 100 γρ. λευκό ψωμί χωρίς την κόρα
  • 70 ml χυμός λεμονιού
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Για τις γαρίδες:

  • 10 γαρίδες
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. γιαούρτι
  • 250 γρ. πάνκο
  • Ηλιέλαιο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

>Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει. Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τον ταραμά, το χυμό λεμoνιού και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί ο ταραμάς.

>Στραγγίζουμε το ψωμί και το προσθέτουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι δοκιμάζοντας διαρκώς, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε οποιοδήποτε υλικό/ά χρειαστεί για να φέρουμε την ταραμοσαλάτα στη γεύση μας (ο ταραμάς αλμυρίζει, το λεμόνι ξινίζει, το λάδι "γλυκαίνει", το ψωμί σφίγγει).

>Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις στεγνώνουμε καλά και τις αλατίζουμε ελαφρώς.

>Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο μπολ το αβγό με το γιαούρτι, τα οποία έχουμε χτυπήσει, και σε ένα τρίτο το πάνκο. Περνάμε τις γαρίδες μία μία πρώτα από το αλεύρι, μετά από το μείγμα με το αβγό και τέλος από το πάνκο να καλυφθούν πλήρως.

>Σε κατσαρολάκι βάζουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε τις γαρίδες για 3 με 4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τις αφαιρούμε και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

>Τις σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο με τον ταραμά δίπλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας