Η συνταγή του Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή για ζουμερό αστακό με κριθαράκι

Ο σεφ του Ακροβόλι Restaurant & Oyster Bar ποντάρει γευστικά στον βασιλιά των θαλασσινών.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Φεβρουαρίου 2020

O Ξενοφών Κατσιμαγκλής, που υπογράφει τη συνταγή, γεννήθηκε το 1970 στην Καλαμάτα και είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Εκπαίδευσης Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1989 και, διανύοντας μια πολύ επιτυχημένη πορεία, έφτασε να υπογράφει το μενού πολλών γνωστών εστιατορίων της Αθήνας. Θέλησε όμως να εξειδικευτεί στα θαλασσινά και τα ψάρια, τις μεγάλες του αγάπες. Ταξίδεψε και θήτευσε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και, όταν επέστρεψε, ανέλαβε την κουζίνα του ξενοδοχείου Καλλιρρόη ως executive chef. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια αποφάσισε σε συνεργασία με γνωστό επιχειρηματία πως είναι σε θέση να ανοίξει το εστιατόριο που πάντα ονειρευόταν. Η μεγάλη του εμπειρία στη μαγειρική γέννησε το Ακροβόλι Restaurant & Oyster Bar στη Βούλα (Ποσειδώνος 14, τηλ.: 210 8990152).

Η συνταγή του Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή για ζουμερό αστακό με κριθαράκι

Αστακός με κριθαράκι και φύτρες σκόρδου

Υλικά

  • 700 γρ. αστακός
  • 200 γρ. κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σέλερι
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 100 γρ. μαϊντανός
  • 200 γρ. φρέσκο κρεμμύδι
  • Φύτρες σκόρδου (όσες αντέχει ο καθένας)
  • 3 ντομάτες φρέσκες
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml τσίπουρο
  • 100 ml ούζο
  • 100 ml μοσχάτο Σάμου
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

>Βράζουμε τον αστακό και κρατάμε το ζουμί του. Το αφήνουμε στην άκρη για λίγο και τον καθαρίζουμε.

>Βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν σε μια κατσαρόλα. Κόβουμε και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σβήνουμε με το τσίπουρο, το ούζο και το μοσχάτο.

>Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες και τα υγρά του αστακού σιγά σιγά. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

>Στήνουμε το πιάτο τοποθετώντας το κριθαράκι στη βάση και τον αστακό καθαρισμένο και κομμένο μενταγιόν (φέτες) από πάνω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα