Η συνταγή του Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή για ζουμερό αστακό με κριθαράκι

Ο σεφ του Ακροβόλι Restaurant & Oyster Bar ποντάρει γευστικά στον βασιλιά των θαλασσινών.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Φεβρουαρίου 2020

O Ξενοφών Κατσιμαγκλής, που υπογράφει τη συνταγή, γεννήθηκε το 1970 στην Καλαμάτα και είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Εκπαίδευσης Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1989 και, διανύοντας μια πολύ επιτυχημένη πορεία, έφτασε να υπογράφει το μενού πολλών γνωστών εστιατορίων της Αθήνας. Θέλησε όμως να εξειδικευτεί στα θαλασσινά και τα ψάρια, τις μεγάλες του αγάπες. Ταξίδεψε και θήτευσε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και, όταν επέστρεψε, ανέλαβε την κουζίνα του ξενοδοχείου Καλλιρρόη ως executive chef. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια αποφάσισε σε συνεργασία με γνωστό επιχειρηματία πως είναι σε θέση να ανοίξει το εστιατόριο που πάντα ονειρευόταν. Η μεγάλη του εμπειρία στη μαγειρική γέννησε το Ακροβόλι Restaurant & Oyster Bar στη Βούλα (Ποσειδώνος 14, τηλ.: 210 8990152).

Η συνταγή του Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή για ζουμερό αστακό με κριθαράκι

Αστακός με κριθαράκι και φύτρες σκόρδου

Υλικά

  • 700 γρ. αστακός
  • 200 γρ. κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σέλερι
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 100 γρ. μαϊντανός
  • 200 γρ. φρέσκο κρεμμύδι
  • Φύτρες σκόρδου (όσες αντέχει ο καθένας)
  • 3 ντομάτες φρέσκες
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml τσίπουρο
  • 100 ml ούζο
  • 100 ml μοσχάτο Σάμου
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

>Βράζουμε τον αστακό και κρατάμε το ζουμί του. Το αφήνουμε στην άκρη για λίγο και τον καθαρίζουμε.

>Βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν σε μια κατσαρόλα. Κόβουμε και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σβήνουμε με το τσίπουρο, το ούζο και το μοσχάτο.

>Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες και τα υγρά του αστακού σιγά σιγά. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

>Στήνουμε το πιάτο τοποθετώντας το κριθαράκι στη βάση και τον αστακό καθαρισμένο και κομμένο μενταγιόν (φέτες) από πάνω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.