Η συνταγή του Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή για ζουμερό αστακό με κριθαράκι
Ο σεφ του Ακροβόλι Restaurant & Oyster Bar ποντάρει γευστικά στον βασιλιά των θαλασσινών.
O Ξενοφών Κατσιμαγκλής, που υπογράφει τη συνταγή, γεννήθηκε το 1970 στην Καλαμάτα και είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Εκπαίδευσης Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1989 και, διανύοντας μια πολύ επιτυχημένη πορεία, έφτασε να υπογράφει το μενού πολλών γνωστών εστιατορίων της Αθήνας. Θέλησε όμως να εξειδικευτεί στα θαλασσινά και τα ψάρια, τις μεγάλες του αγάπες. Ταξίδεψε και θήτευσε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και, όταν επέστρεψε, ανέλαβε την κουζίνα του ξενοδοχείου Καλλιρρόη ως executive chef. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια αποφάσισε σε συνεργασία με γνωστό επιχειρηματία πως είναι σε θέση να ανοίξει το εστιατόριο που πάντα ονειρευόταν. Η μεγάλη του εμπειρία στη μαγειρική γέννησε το Ακροβόλι Restaurant & Oyster Bar στη Βούλα (Ποσειδώνος 14, τηλ.: 210 8990152).
Αστακός με κριθαράκι και φύτρες σκόρδου
Υλικά
- 700 γρ. αστακός
- 200 γρ. κριθαράκι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σέλερι
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 100 γρ. μαϊντανός
- 200 γρ. φρέσκο κρεμμύδι
- Φύτρες σκόρδου (όσες αντέχει ο καθένας)
- 3 ντομάτες φρέσκες
- 20 γρ. βούτυρο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 ml τσίπουρο
- 100 ml ούζο
- 100 ml μοσχάτο Σάμου
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
>Βράζουμε τον αστακό και κρατάμε το ζουμί του. Το αφήνουμε στην άκρη για λίγο και τον καθαρίζουμε.
>Βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν σε μια κατσαρόλα. Κόβουμε και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σβήνουμε με το τσίπουρο, το ούζο και το μοσχάτο.
>Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες και τα υγρά του αστακού σιγά σιγά. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
>Στήνουμε το πιάτο τοποθετώντας το κριθαράκι στη βάση και τον αστακό καθαρισμένο και κομμένο μενταγιόν (φέτες) από πάνω.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση
Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης Δουκας