Τα τέλεια λαζάνια

Η συνταγή για να τα φτιάξεις όπως θα τα έτρωγες σε μία αυθεντική trattoria.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Φεβρουαρίου 2020

Τα λαζάνια θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως ένα γαστρονομικό πάρτι με ζυμαρικά. Η πολυπλοκότητα και ο πλούτος των συστατικών με τα οποία μπορούν να συνδυαστούν δίνουν πολύ συχνά θριαμβευτικά αποτελέσματα, φυσικά προς τέρψιν του ουρανίσκου. Την ίδια στιγμή είναι άκρως χορταστικά. 

Το όνομά τους προέρχεται από την ελληνική λέξη λάσανα, που ήταν ένα δοχείο ή ταψί όπου ψηνόντουσαν φαγητά. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν το συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος, κάτι που υιοθέτησαν και οι Ρωμαίοι, "βαπτίζοντας" τον ως lasagnum. Η επέκταση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας βοήθησε και στην εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας μαγειρέματος. Με την πάροδο των αιώνων, οι Ιταλοί άλλαξαν το lasagnum σε lasagna, καθιερώνοντας τον όρο για τα πολύ νόστιμα ζυμαρικά. 

Τα τέλεια λαζάνια

Μία από τις κλασικότερες συνταγές για αυτά, είναι τα παραδοσιακά λαζάνια Μπολονέζ, που όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι Ιταλοί ενώνουν γευστικά τον Βορρά με τον Νότο της γείτονος χώρας. Για την ορθή εκτέλεσή τους πρέπει να ακολουθηθούν κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη σωστή επιλογή του κιμά, ή πιο σωστά, του κρέατος που θα δημιουργήσει τη σάλτσα. Αυτό πρέπει να αποτελείται από ανάμικτο μαγειρεμένο βοδινό και χοιρινό κρέας, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί πολύ καλής ποιότητας σάλτσα ντομάτας. Σε αυτή μπορούν να προσαρμοστούν κόλιανδρος, φρεσκοτριμμένο τυρί της αρεσκείας σου και ένα αυγό, που θα δώσει μεγαλύτερη συνοχή και θα βοηθήσει στην καλύτερη ενσωμάτωση στο ζυμαρικό. 

Στο επόμενο σκέλος, πρέπει να αλείψεις με λίγο ελαιόλαδο το ταψί και να βάλεις την πρώτη στρώση από λαζάνια, προσθέτοντας ρικότα ή κάποιο άλλο κρεμώδες τυρί σε προσεκτικές ποσότητες. Προσθέτεις από πάνω το κρέας, την επόμενη στρώση λαζάνια και επαναλαμβάνεις για ακόμη 3-4 φορές. Τελειοποιείς το "χτίσιμο" με flakes παρμεζάνας και λίγη ακόμη σάλτσα. Αυτό όμως -στο τελευταίο επίπεδο- πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να αποφευχθούν διάφορα ατυχήματα. 

ΛΑΖΑΝΙΑ 2

Τέλος, ακολουθεί το ψήσιμο. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C με αέρα και ψήνεις για περίπου 30-40'. Ιδανικά, μπορείς να καλύψεις το ταψί με αλουμινόχαρτο κατά το πρώτο μισό της διαδικασίας ώστε να απορροφηθούν ευκολότερα τα υγρά και να δημιουργηθεί κρούστα.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα