Ο μύθος του Ayrton Senna

O τεράστιος Βραζιλιάνος πιλότος ερχόταν στη ζωή μία ημέρα σαν σήμερα, το 1960.

Εθισμένος στην ταχύτητα, ριψοκίνδυνος μέχρι εκεί που δεν πάει, γοητευτικός σαν ήρωας μυθιστορήματος, αγαπημένος όσο κανείς άλλος πιλότος της Formula 1 και ένας τραγικός ήρωας που ο κόσμος ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει τον άδικο χαμό του στην Ίμολα, την Πρωτομαγιά του 1994. Ο Ayrton Senna ερχόταν στη ζωή μία ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Μαρτίου 1960, στο Σάο Πάουλο.

"Κάνουμε κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανένας άλλος. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που θεωρείσαι από όλους ο κορυφαίος, ο ταχύτερος, ο άπιαστος, την ίδια ακριβώς στιγμή γίνεσαι απίστευτα εύθραυστος. Γιατί, αρκεί μόνο ένα δευτερόλεπτο για να έρθει το τέλος.Τα δύο αυτά άκρα, μοιραία, σου προξενούν και ακραία συναισθήματα. Συναισθήματα που, ωστόσο, μπορούν να σε βοηθήσουν να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, πιο βαθιά. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο εξακολουθώ να κάνω αυτό που κάνω" έλεγε κάποτε σε συνέντευξή του ο Ayrton Senna. 

Ο μύθος του Ayrton Senna

Φανταζόσουν ποτέ ότι η Formula 1, πέρα από ένα πανηγύρι ταχύτητας, διαθέτει και μια πιο "εσωτερική" διάσταση; Αν όχι, τα λόγια του, κατά πολλούς κορυφαίου πιλότου στην ιστορία του αθλήματος, θα σε βάλουν σε σκέψεις. Και θα σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ότι εκτός από απίστευτο ταλέντο στην οδήγηση, ο Ayrton Senna ήταν κι ένας βαθύτατα φιλοσοφημένος άνθρωπος.

Προερχόταν από πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του, Milton da Silva , ήταν βιομήχανος και μεγαλοκτηματίας, και σε ηλικία 4 ετών τον μύησε στα μηχανοκίνητα σπορ, αγοράζοντάς του ένα καρτ. Σε ηλικία 8 ετών ήταν ένας ολοκληρωμένος οδηγός αγώνων σε μονοθέσια τύπου καρτ.

ΑΪΡΤΟΝ ΣΕΝΑ 3

Το 1977 στα 17 του αναδείχθηκε πρωταθλητής καρτ Νοτίου Αμερικής.Το 1978 και το 1980 πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καρτ, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση. Το 1982 αφήνει τα καρτ και να ασχοληθεί με τα μονοθέσια τύπου Formula. Μετακομίζει στην Αγγλία και συμμετέχει σε αγώνες Formula 2000 και 3000, εντυπωσιάζοντας με την οδήγησή του τις ομάδες της Φόρμουλα 1.

Το 1984 υπογράφει με την ομάδα της Toleman και καταφέρνει να πάρει τον πρώτο του βαθμό στις 7 Απριλίου στο Γκραν Πρι της Νοτίου Αφρικής. Όμως, η μεγάλη επιτυχία θα έλθει στο Γκραν Πρι του Μονακό (3 Ιουνίου 1984), όπου κυριολεκτικά πετάει στο βρεγμένο οδόστρωμα και από τη 13η θέση της εκκίνησης τερματίζει στη 2η θέση, αφήνοντας άφωνο τον κόσμο της Formula 1.

ΣΕΝΝΑ 1994
ΑΪΡΤΟΝ ΣΕΝΑ 4
ΑΪΡΤΟΝ ΣΕΝΑ 6

Τον επόμενο χρόνο παίρνει μεταγραφή για τη Lotus, στην οποία θα παραμείνει έως το 1987, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία. Στις 21 Απριλίου του 1985 κερδίζει το πρώτο του γκραν πρι στην πίστα του Εστορίλ στην Πορτογαλία. Συνολικά, πέτυχε 6 νίκες με την ομάδα του Colin Chapman, προτού μετακομίσει στη McLaren το 1988.

Τα πέντε χρόνια παραμονής του στη McLaren (1988-1993) ήταν τα πιο αποδοτικά της καριέρας του. Με την ομάδα του Ron Dennis κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1988, 1990, 1991), ενώ εποχή άφησαν οι μονομαχίες του με τον Alain Prost και τον Nigel Mansell. Το 1994 άφησε τη McLaren για τη Williams, με σκοπό να ξαναπάρει τα πρωτεία στη Formula 1.

ΑΪΡΤΟΝ ΣΕΝΑ 5

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.


Διάβασε ακόμη για την ημέρα που λαβώθηκε το ποδόσφαιρο, τον ξεχωριστό Andre Agassi και την τρελή ιστορία του Dennis Rodman.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.