Rivian, η άγνωστη κυρίαρχος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Συνεχίζει το ράλι μετά την IPO και είναι ήδη η τρίτη πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία.

Γράφει: Esquire Editors 17 Νοεμβρίου 2021

Η Rivian, η πλέον χρηματοδοτημένη νεοφυής εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων στην ιστορία των ΗΠΑ, συνεχίζει το ράλι της στο χρηματιστήριο μετά το ντεμπούτο της στο ταμπλό του Nasdaq προ ημερών - με αποτέλεσμα η εταιρεία από Ιρβάιν της Καλιφόρνια να έχει αποσπάσει ήδη τον τίτλο της τρίτης πολυτιμότερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, μετά την Tesla που βρίσκεται στην κορυφή και την Toyota που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Η μετοχή της Rivian σημείωσε "άλμα” περίπου 15% τη Δευτέρα, κλείνοντας στα 149,36 δολάρια. Αύξηση που ώθησε την κεφαλαιοποίησή της στα 146,3 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πίσω μόνο από την Toyota που έχει χρηματιστηριακή αξία 255,5 δισ. δολαρίων και την Tesla που "οδηγεί” την κούρσα με κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων, έχοντας ήδη "προσπεράσει” παγκόσμιο κολοσσό Volkswagen, με χρηματιστηριακή αξία 140 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της έχει γράφει κέρδη 38% από την είσοδό της στο ταμπλό, στις 10 Νοεμβρίου.

> Διάβασε ακόμη: Δεν θα υπάρξει άλλος σαν τον Valentino Rossi

Η νεοφυής εταιρεία που έχει τη στήριξη της Amazon και ξεκίνησε να κατασκευάζει το ηλεκτροκίνητο ημιφορτηγό της R1T μόλις τον προηγούμενο μήνα, δεν αναμένεται να παραδώσει πολλά οχήματα φέτος. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι επενδυτές θεωρούν πως θα επωφεληθεί από την οικονομική ενίσχυση για την κατασκευή δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που περιλαμβάνει το πρόσφατα υπογραφέν νομοσχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για τις υποδομές, αλλά και τις ελπίδες ότι θα δοθούν πιο γενναιόδωρα κίνητρα ώστε οι καταναλωτές να στραφούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτηγά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rivian (@rivianofficial)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τη Δευτέρα το υπερκομματικό πακέτο των 1,2 τρισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει νέες δαπάνες 7,5 δισ. δολαρίων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία επιπλέον 400.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με την IHS Markit.

"Η επένδυση της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν είναι υπερβολικό αλλά θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ”, αναφέρει ο Μαρκ Μπογιατζής, επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος τεχνολογίας αυτοκινήτων της IHS Markit.

> Διάβασε ακόμη: Το αυτοκίνητο του El Profesor φυσικά και θα ήταν ένας κόκκινος Σκαραβαίος

"Ωστόσο, ακόμη και μια επένδυση αυτού του μεγέθους δεν θα είναι επαρκής εν μέσω της ραγδαίας κυκλοφορίας ηλεκτρικών οχημάτων, καταδεικνύοντας την ανάγκη πρόσθετης ενίσχυσης από δημοτικούς πόρους, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί το κενό”.

Ο αναλυτής του κλάδου τεχνολογίας αυτοκινήτων εκτιμά ότι ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ θα αυξηθεί από περίπου 1,5 εκατομμύρια που ήταν στα τέλη του 2020 στα 9,3 εκατομμύρια οχήματα έως το 2026.

Η κούρσα των ηλεκτρικών οχημάτων

Η Rivian διαθέτει σημαντικά κεφάλαια για να ανταγωνιστεί την Tesla και άλλες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς είχε συγκεντρώσει τουλάχιστον 11 δισ. δολάρια από επενδυτές πριν ακόμα εισέλθει στο χρηματιστήριο, ενώ άντλησε επιπλέον 12 δισ. δολάρια κατά την αρχική δημόσια προσφορά της.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rivian (@rivianofficial)

Η εταιρεία έχει λάβει επίσης αρχικές παραγγελίες για τουλάχιστον 50.000 R1T και R1S SUV που θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της στο Ιλινόις, μαζί με 100.000 ηλεκτρικά φορτηγά για παραδόσεις που έχει παραγγείλει η Amazon. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την κατασκευή δεύτερης μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να είναι στη Τζόρτζια, σύμφωνα με το Atlanta Journal-Constitution.

Η εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης της Rivian έχει αυξήσει και την περιουσία του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της, Αρ Τζέι Σκάριντζ. Το Forbes εκτιμά ότι η καθαρή περιουσία του ανερχόταν στα 2,6 δισ. δολάρια στις 15 Νοεμβρίου. Περιέργως, η μετοχή της Tesla υποχωρεί σταθερά όσο αυξάνεται η αξία της Rivian.

> Διάβασε ακόμη: Η εκπληκτική συλλογή αυτοκινήτων του Mauro Icardi

Η πτώση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι θα πουλήσει το 10% του ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία, εν μέρει προκειμένου να πληρώσει τους φόρους που αναλογούν στα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Tesla που διαθέτει.

Η Tesla υποχώρησε κατά 1,9% στα 1.013,39 δολάρια στη συνεδρίαση του Nasdaq τη Δευτέρα, ενώ γράφει απώλειες σχεδόν 18% από τότε που έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των 1.229,01 δολαρίων στις 4 Νοεμβρίου.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης