Δεν θα υπάρξει άλλος σαν τον Valentino Rossi

Ο μύθος του MotοGP κλείνει σήμερα τα 44 του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Φεβρουαρίου 2023

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Valentino Rossi συμβολίζει για το MotoGP ότι ο Michael Jordan για το μπάσκετ, ο Diego Maradona για το ποδόσφαιρο και ο Tom Brady για το NFL. Ο "Γιατρός", ο πιο δημοφιλής αναβάτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μετά από 26 χρόνια και 432 GP αποχαιρέτησε το κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο των δύο τροχών στο Γκραν Πρι της Βαλένθια, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου του 2021.

 

Το παιδί-θαύμα που έγινε Doctor

Στο Ουρμπίνο, στα νοτιοδυτικά του Πέζαρο, ο Valentino Rossi ερχόταν στη ζωή στις 16 Φεβρουαρίου του 1979. Υπό τις προτροπές του πατέρα του, Graziano (πρώην αθλητή αγώνων μοτοσυκλέτας), ο Vale ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία να ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά οι φοβίες της μαμάς Stefania για την ασφάλεια του γιου της κατέληξαν στην αγορά ενός καρτ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MotoGP™ (@motogp)

Σχεδόν μοιραία, ο υιός Rossi κέρδισε κάθε αγώνα της κατηγορίας στην περιοχή του και το 1993 του δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία να δοκιμάσει σοβαρά την τύχη του στους δύο τροχούς και τα 125 cc. Έκτοτε, δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω.

Δεν θα υπάρξει άλλος σαν τον Valentino RossiGetty Images

Το 1996 είναι ουσιαστικά η πρώτη του χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και η αμέσως επόμενη εκείνη που δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει με το θρίαμβό του στην κατηγορία των 125 κυβικών (με 11 νίκες σε 15 Γκραν Πρι).

Το 1998 έκανε κάτι αντίστοιχο στα 250 cc, για να έρθουν στις αρχές των 00s τα prime years στο MotoGP. O Valentino Rossi έχει στο ενεργητικό του 7 παγκόσμια πρωταθλήματα στη μεγάλη κατηγορία.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΡΟΣΙ 1Getty Images

Μέρος του legacy του αποτελεί ασφαλώς και το παρατσούκλι του. The Doctor. Ή 'Γιατρός', προσαρμοσμένο κάπως λανθασμένα είναι η αλήθεια στα ελληνικά. Μία από τις εξηγήσεις για το πώς προέκυψε αυτό το nickname είχε δώσει παλαιότερα ο πατέρας.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΡΟΣΙ 4Getty Images

Ο Graziano Rossi είχε αναφέρει πως ο τίτλος 'Doctor' στην Ιταλία φέρει από μόνος του σεβασμό - κάτι που ο Valentino κέρδισε από όλους μέσω των επιτευγμάτων του. Από την άλλη, ο ίδιος ο 'Γιατρός' έχει τονίσει κατά το παρελθόν πως αυτό είναι κάτι αστείο, γιατί ένα από τα πιο συνηθισμένα ονόματα γιατρών στην Ιταλία είναι το Rossi.

Ο Doctor που έγινε ροκ σταρ

Ανάμεσα σε κρίσεις, θριάμβους, τραυματισμούς και ρεβάνς, μια παρένθεση στη Ducati και μετά μια επιστροφή στη Yamaha, υπήρχαν πολλές γενιές πρωταθλητών που υπονόμευαν τον θρόνο του: Από τον Loris Capirossi, τον Sete Gibernau, τον Nicky Hayden και τον Casey Stoner, μέχρι τους νεότερους Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa και Marc Màrquez -που μεγάλωσαν στον θρύλο του και στη συνέχεια έγιναν τρομεροί αντίπαλοί του- όλοι τον σέβονταν και άπαντες ήθελαν να τον ρίξουν από θρόνο. Κάποιοι το κατάφεραν και αυτό από μόνο του αρκεί για να μείνουν στην ιστορία.

Ο ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΡΟΣΙ ΚΑΙ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
O Diego Maradona φιλά το χέρι του Θεού του MotoGP.

Και ξέρεις γιατί; Γιατί ο Doctor υπήρξε ο άνθρωπος που έκανε τρομερά mainstream το σπορ χωρίς να ξεφεύγει από την αληθινή του φύση, γεφυρώνοντας δύο διαφορετικές εποχές του κόσμου της μοτοσυκλέτας, με ετερογενή στυλ αλλά πάντοτε με τον δικό του τρόπο. 

ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΡΟΣΙ 2

Δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το όνειρό του πραγματικότητα - το ίδιο όνειρο που έχουν χιλιάδες παιδιά στην Ιταλία από την πρώτη φορά που θα καβαλήσουν μία Vespa. Ένα όνειρο που πολλές φορές μπορεί να γίνει και εφιάλτης, όπως στην περίπτωση του Marco Simoncelli, φίλου και πιθανού διαδόχου του Rossi, που τόσο άδοξα έφυγε από τη ζωή το 2011 στο Sepang Circuit της Μαλαισίας.

Ο ροκ σταρ που έγινε μύθος

Το ίδιο όνειρο ήταν αυτό που διατηρούσε πάντοτε τη φλόγα όχι απλά αναμμένη αλλά κάτι παραπάνω. Έχοντας όλα τα χρήματα και τη δόξα του κόσμου, δε δίστασε στιγμή να κυνηγήσει το αδύνατο ακόμη και μετά από τραυματισμούς ή γνωρίζοντας πως τα prime years του ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και δεν έχει καμία πιθανότητα για να κερδίσει.

Διόλου τυχαίο, ένα τεράστιο ποσοστό όσων παρακολουθούν MotoGP τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι Rossiκοί ακριβώς για αυτούς τους λόγους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MotoGP™ (@motogp)

Ο Valentino Rossi έπρεπε να σταματήσει νωρίτερα. Αλλά επέστρεφε στα σιρκουί ξανά και ξανά. Λάτρευε να ελίσσεται μέσα στο θορυβώδες πλήθος των πιστών, αφήνοντας πίσω του τη σκόνη του χρόνου, σαν τους αντίπαλους αναβάτες στα χρόνια της δόξας του. 

ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΡΟΣΙ 5Getty Images

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας Mick Jagger των δύο τροχών που έχει την ικανότητα αλλά και τη δυνατότητα να κάνει ότι θέλει. Να γλιστρήσει, να τρέξει, να προσπαθήσει ξανά και ξανά, να πετύχει και να αποτύχει.

Να κάνει πολλά flops πριν το μεγαλύτερο έπος του και αμέσως μετά από αυτό, να γράψει το επόμενο, με την κυκλοθυμική ιλαρότητα του πολεμιστή και τη φαντασία του καλλιτέχνη. 

Ένας κύκλος έκλεισε οριστικά για έναν πραγματικό ροκ σταρ του μηχανοκίνητου αθλητισμού - αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτόν, που κατόρθωσε να χτίσει τον μύθο του και να ενώσει γενιές και γενιές κάτω από τη σημαία με τον αριθμό 46. 

#GrazieVale και χρόνια σου πολλά.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου