EQS, η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της Mercedes

Ξεχωρίζει για την εμφάνισή της αλλά και για τις νέες τεχνολογίες του γερμανικού brand.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 13 Ιανουαρίου 2022

Μπορεί η EQC να ήταν το πρώτο δείγμα γραφής του ηλεκτρικού προγράμματος με των κωδικό EQ, η Mercedes όμως, με την παρουσίαση της EQS, της νέας αυτής ηλεκτρικής ναυαρχίδας, σηματοδοτεί μία νέα σελίδα στην ιστορία της, που περιλαμβάνει τεράστιες επενδύσεις για την κατασκευή των περίφημων giga factories, που θα είναι επιφορτισμένα με την κατασκευή των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η Mercedes EQS ξεχωρίζει για την εμφάνισή της, που διαφοροποιείται από τα δεδομένα στα οποία μας είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια η υπάρχουσα S-Class.

Ιδιαίτερη σιλουέτα, αεροδυναμικό αποτέλεσμα

Η Mercedes EQS χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη σιλουέτα, όπου ξεχωρίζουν οι μικροί πρόβολοι, η μεγάλη αψιδωτή καμπύλη της οροφής, η συμμαζεμένη ουρά που παραπέμπει σε κουπέ και τονίζεται από τη LED οριζόντια λωρίδα στα φώτα, καθώς και οι μεγάλοι τροχοί.

EQS, η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της Mercedes
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ EQS 1

Στο προφίλ, σημείο αναφοράς –πέραν της fastback ουράς– είναι οι frameless πόρτες και τα πέντε, σε κάθε πλευρά, ανεξάρτητα κρύσταλλα, ενώ στάνταρ είναι και η γυάλινη οροφή δύο τμημάτων.

> Διάβασε ακόμη: Η Maserati MC20 του David Beckham είναι από τα ομορφότερα supercars που έχουμε δει

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αεροδυναμικό, με το μήκος να φτάνει στα 5,21 μ., κάτι που σημαίνει ότι η EQS είναι οριακά πιο κοντή από τη μακριά έκδοση της S-Class, ενώ το μεταξόνιο των 3,2 μ. εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την τοποθέτηση της μεγάλης μπαταρίας ωφέλιμης χωρητικότητα 108 kWh στο δάπεδο του αυτοκινήτου.

Εσωτερικό που μαγνητίζει

Ακόμα μεγαλύτερος όμως είναι ο εντυπωσιασμός που προκαλεί το εσωτερικό, με αναρίθμητους αισθητήρες (συνολικά το αυτοκίνητο διαθέτει πάνω από 350), οθόνες και λογισμικά με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης. Την παράσταση κλέβει, φυσικά, το σύνολο οθονών με τον τίτλο Hyperscreen, μία ψηφιακή υπερπαραγωγή που συνθέτουν τρεις συνολικά οθόνες τεχνολογίας OLED.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ EQS 5

Η πρώτη, 12,3 ιντσών, μπροστά από τον οδηγό, που έχει τον ρόλο του ψηφιακού πίνακα οργάνων, μία κεντρική αφής 17,7 ιντσών που περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες των συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και μία τρίτη, επίσης 12,3 ιντσών, μπροστά από τον συνοδηγό.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ EQS 8

Φυσικά, από τα βασιλικά προνόμια των πίσω επιβατών (ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, σε ποιους πραγματικά απευθύνεται ένα τέτοιο υπερπολυτελές όχημα) δεν θα μπορούσαν να λείπουν, μεταξύ άλλων, και δύο επιπλέον οθόνες διαμέτρου 11,6 ιντσών εκάστη.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ EQS 2

Μάλιστα, για στιγμές χαλάρωσης εντός της νέας EQS φροντίζει το πρόγραμμα ονόματι "Power Nap", όπου το κάθισμα παίρνει κλίση προς τα πίσω, τα παράθυρα κλείνουν, ενεργοποιείται ο κρυφός φωτισμός, ο ιονισμός καμπίνας και η λειτουργία μασάζ του καθίσματος, ενώ έναστρος ουρανός προβάλλεται στις οθόνες.

Nέα πλατφόρμα EVA

Η νέα EQS είναι το πρώτο μοντέλο της γερμανικής φίρμας που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα EVA, η οποία είναι εξελιγμένη αποκλειστικά για ηλεκτρικά μοντέλα. Οι δύο βασικές εκδόσεις θα είναι η EQS 450+, η οποία θα παίρνει κίνηση από έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα, και η EQS 580+, που θα διαθέτει έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ EQS 6

Η μέγιστη ισχύς φτάνει στους 333 και τους 524 ίππους αντίστοιχα, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 210 χλμ./ώρα, με την επιτάχυνση από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 6,2 και 4,3 δλ. αντίστοιχα.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του πιο φθηνού αυτοκινήτου στον κόσμο

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται η σπορ AMG EQS 53+, όπου οι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν 658 ίππους και μπορούν να φτάσουν έως και τους 716 ίππους, κάτι που μεταφράζεται σε μία τελική 250 χλμ./ώρα και 3,4 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα.

 


Info

Κατηγορία: Luxury Sedan

Ισχύς: 333 / 524 / 658 ίπποι

Αυτονομία: Έως 770 χλμ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος