Όλοι μιλούν για το McMurtry Speirling

Το McMurtry Speirling Prototype είναι από χθες το μεγαλύτερο talk of the town στην παγκόσμια αυτοκίνηση και το ρεκόρ στο Goodwood είναι μόνο η αρχή.

Γράφει: TopGear 28 Ιουνίου 2022

Το 1978 ο Gordon Murray σχεδίασε την Brabham BT46B, το μονοθέσιο που έχει μείνει στην ιστορία ως "fan car" λόγω της μεγάλης φτερωτής που είχε στο πίσω μέρος. Ο ασυνήθιστος αυτός ανεμιστήρας, ρουφούσε τον αέρα κάτω από το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να οδηγεί το ground effect των μονοθέσιων εκείνης της εποχής σε ένα άλλο επίπεδο, με απτά αποτελέσματα, έστω και αν η αξιοπιστία του δεν ήταν και η καλύτερη στην ιστορία του σπορ. Σήμερα, 44 χρόνια αργότερα, το McMurtry Speirling κάνει τη διαφορά.

Όλοι μιλούν για το McMurtry Speirling

Η Brabham BT46B πρόλαβε να χαρίσει μια νίκη στον Niki Lauda στον αγώνα της Σουηδίας εκείνη την χρονιά, τον μοναδικό που συμμετείχε δηλαδή, πριν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη της Brabham, τον Bernie Ecclestone, εν μέσω αντιδράσεων από τον ανταγωνισμό. Ο ανεμιστήρας ωστόσο είχε έρθει στον κόσμο αυτό και αυτό ήταν το σημαντικότερο, από εκείνη την ιστορία. 

Σήμερα ο ανεμιστήρας επανέρχεται χάρη στην McMurtry Automotive και το McMurtry Speirling Prototype, το οποίο κατέχει πλέον το απόλυτο ρεκόρ χρονομέτρησης στο Goodwood Festival of Speed. To Speirling είναι μια περίεργη κατασκευή από μια βρετανική εταιρεία με στελέχη που έχουν εργαστεί στην Formula 1, όπως ο Thomas Yates, που προσλήφθηκε από το τμήμα ειδικών κατασκευών της Mercedes στην Αγγλία. 

Μικρό μέγεθος, μεγάλη ταχύτητα

Είναι μικρό, με συνολικό μήκος 3,5 μ. και πλάτος που δεν ξεπερνά τα 1,7 μ.. Είναι μονοθέσιο φυσικά και εκτός από μια αεροτομή στο πίσω μέρος, δεν έχει άλλα αεροδυναμικά βοηθήματα γιατί δεν τα χρειάζεται. Κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες που στέλνουν δύναμη 1.000PS στον πίσω άξονα και το συνολικό του βάρος είναι μικρότερο από 1.000 kg. Η ροπή του είναι διαθέσιμη από την εκκίνηση, γεγονός που το εκτοξεύει όταν ο οδηγός πατήσει το γκάζι και η κάθετη δύναμη που παράγεται ξεπερνά μονίμως τα 2.000 kg, ενώ όταν το αυτοκίνητο φτάσει τα 150 μίλια ανά ώρα, αγγίζει τα 2.250 kg. 

Η συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος