Η Porsche 911 κι ένα μυστήριο που πλανάται 60 χρόνια

Μια δικαστική διαμάχη με πολλά εκατομμύρια για το ιστορικό μοντέλο.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 26 Σεπτεμβρίου 2022

Το ότι η Porsche 911 αποτελεί σύμβολο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι κάτι που το ήξερες. Το ότι έκανε ντεμπούτο το μακρινό 1963 είναι επίσης ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς πληροφορίες για το ιστορικό μοντέλο. Αυτό που ωστόσο λίγοι γνωρίζουν, είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει σχετικά με την προέλευση του.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης έχει ακόμη μια 911 στη συλλογή του και ο σχεδιαστής που αναφέρεται είναι κάποιος F.A. "Butzi" Porsche. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο Ferdinand Alexander Porsche, για την ακρίβεια, γιος του Ferry Porsche και εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας Ferdinand Porsche, Sr. 

Έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από τη δημιουργία της 911, και σε αυτό το διάστημα η Porsche έχει δεσμευτεί να αρχειοθετήσει την ιστορία της, ανοίγοντας μάλιστα ένα μουσείο δίπλα στα κεντρικά της γραφεία στη Στουτγάρδη. Εκεί μπορείς να δεις αρχεία δύο χιλιομέτρων και 2,5 εκατομμύρια φωτογραφίες. Ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχει ωστόσο και ένα σημαντικό -όπως φαίνεται- ζήτημα. 

> Διάβασε ακόμη: Τι κοινό έχει η Porsche 911 GT3 RS με τη Formula 1;

H διαμάχη

Όπως αναφέρει το The Drive, στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Porsche, η εταιρεία δήλωσε ότι "αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε μια διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα στην οποία ο κληρονόμος ενός από τους σχεδιαστές της Porsche 356 απαιτεί πρόσθετη αποζημίωση για την υποτιθέμενη συμμετοχή του εν λόγω σχεδιαστή στο σχεδιασμό της Porsche 911".

Η Porsche 911 κι ένα μυστήριο που πλανάται 60 χρόνιαMartyn Lucy/Getty Images

"Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει κατατεθεί από την κόρη του πρώην επικεφαλής σχεδιαστή της Porsche Erwin Komenda, Ingrid Steineck, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Komenda - και όχι ο Ferdinand 'Butzi' Porsche - ήταν αυτός που σχεδίασε την αρχική 911", αναφέρεται. "Ο Komenda άρχισε να εργάζεται για την εταιρεία σχεδιασμού του Ferdinand Porsche Sr. το 1931, βοηθώντας στον αρχικό σχεδιασμό του Volkswagen Beetle (στις πρώτες μέρες της KdF-Wagen) και τελικά πιστώνεται ως ο κύριος σχεδιαστής της Porsche 356".

Πρόκειται για μια γιγαντιαία υπόθεση, που ενδεχομένως να αναδεικνύει κάποιον εκτός της οικογένειας Porsche στα βιβλία της ιστορίας ως τον δημιουργό του κορυφαίου επιτεύγματος της εταιρείας. Η 911 δεν είναι μόνο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα στην ιστορία, αλλά και ένα όχημα που έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις. Και φυσικά ο Steineck αναζητά και εδώ χρηματική αποζημίωση.

Πόσο ισχυρό είναι το επιχείρημα του όμως;  Η Porsche λέει ότι η υπόθεση έχει απορριφθεί στο δικαστήριο δύο φορές, αλλά "μια άλλη ακρόαση θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον" στη Γερμανία.
Μέχρι τότε, μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δικαστική κόντρα, καθώς η εγγονή του Komenda, Dr. Iris Steineck, έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που περιγράφει λεπτομερώς την υπόθεσή τους.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος