12 σπάνιες Ferrari από το τμήμα Special Projects

12 υπέροχες και σπάνιες Ferrari που δεν θα μπορέσεις να αποκτήσεις ακόμα αν κερδίσεις σε μεγάλο τζακ ποτ του τζόκερ.

Γράφει: TopGear 05 Οκτωβρίου 2022

Το θέμα θα μπορούσε να λέγεται "όταν κερδίσω το τζόκερ θα...". Αν και για να έχεις μια Ferrari SP, δηλαδή taylor made (κατά παραγγελία) που λένε και στο χωριό μου, χρειάζεται κάτι περισσότερο από πολλά χρήματα. Μάλλον χρειάζεται και καλές σχέσεις με την φίρμα, όπερ σημαίνει να είσαι καλός πελάτης. Όχι κέρδισα το Τζόκερ και θέλω μια SP69 π.χ. που να είναι τετράθυρη και κατά βάθος μια Ferrari 296 GTS. Θα σε πάρουν χαμπάρι ότι δεν ξέρεις και θα σε στείλουν το τμήμα Special Projects της... Saab. Ας δούμε 12 σπάνιες Ferrari από το τμήμα Special Projects της φίρμας.

2009: P540 Superfast Aperta

12 σπάνιες Ferrari από το τμήμα Special Projects

Βασισμένη στην 599 GTB Fiorano, μια από τις πρώτες εκδόσεις του προγράμματος Special Projects βασίστηκε στη Ferrari που σχεδίασε η Carrozzeria Fantuzi για την ταινία Toby Dammit του 1968. Ήταν παραγγελία του Edward Walson, του γιου του ανθρώπου που εφηύρε την καλωδιακή τηλεόραση. "Πάντα ονειρευόμουν να σχεδιάζω σπορ αυτοκίνητα", εξηγεί ο ίδιος. "Όταν είδα το Toby Dammit, η απόφαση ήρθε από μόνη της: μια μέρα θα είχα τη 'δική μου' Ferrari". Από το κόμικ στο δρόμο μέσα σε λίγους μήνες, 20 κιλά προστέθηκαν στο αυτοκίνητο-δότη (ένα κουπέ, όπως συμβαίνει) για να σκληρύνει το σασί. "Αυτό είναι το πιο ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο της ζωής μου", δήλωσε τότε ο Walson. Το πώς ο Άγιος Βασίλης το κατέβασε από την καμινάδα παραμένει ακόμα ένα μυστήριο. 

2011: Superamerica 45

Superamerica 45

Ενώ η Superfast Aperta σχεδιάστηκε από τον Pininfarina, η Superamerica 45 σχεδιάστηκε εσωτερικά από τη Ferrari για τον Νεοϋορκέζο συλλέκτη Peter Kalikow. Διαθέτοντας μια ανοιγόμενη οροφή από ανθρακονήματα και αναδιαμορφωμένο αμάξωμα για τη μείωση της αντίστασης, το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε για να γιορτάσει ο κ. Kalikow την 45η επέτειό του από τότε που έγινε πελάτης της Ferrari. Έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στη Villa d'Este το 2011 και τότε περιείχε αυτό που η Ferrari περιέγραψε ως "ένα σύστημα infotainment τελευταίας γενιάς με οθόνη αφής". Πέντε χρόνια μετά, υποψιαζόμαστε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα μπορεί να χρειάζονται ενημέρωση, ακόμη και αν το εξωτερικό δεν χρειάζεται. Έτσι είναι ο σύγχρονος κόσμος.

2012: SP12 EC

2012: SP12 EC

Άλλη μια προσπάθεια από τον Pininfarina, αν και αυτή τη φορά ο αγοραστής ήταν ελαφρώς πιο γνωστός. Δεν ήταν φυσικά άλλος από τον κιθαρίστα Eric Clapton, ο οποίος δανείζει τα αρχικά του στο όνομα αυτής της μοναδικής Ferrari. Το αυτοκίνητο λέγεται ότι είναι ένας φόρος τιμής στην καριέρα του Clapton (δεν είμαστε σίγουροι για το πώς, κάτι για "εφαρμογή των σωστών νοτών στα σωστά σημεία" όταν κατασκευάστηκε), και γεννήθηκε από την επιθυμία του μουσικού να οδηγήσει κάτι εμπνευσμένο από το 512 BB αλλά περικλείεται μέσα σε ένα 458 Italia. Ο Clapton το αποκάλεσε αργότερα "ένα από τα πιο ικανοποιητικά πράγματα που έχω κάνει ποτέ". Πράγματι, υψηλός έπαινος.

Η συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης