Ferrari που άφησαν εποχή

125 χρόνια μετά τη γέννηση του Enzo Ferrari τσεκάρουμε τα καλύτερα μοντέλα της δημοφιλούς εταιρίας αυτοκινήτων που δημιούργησε.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 18 Φεβρουαρίου 2024

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς στην σύγχρονη ιστορία και πολλοί τον μνημονεύουν μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε ως ένας εξαιρετικός οδηγός της Alfa Romeo μέχρι να σκεφτεί την δημιουργία της δικιάς του αγωνιστικής ομάδας. Η Alfa Romeo τον στήριξε στα πρώτα του βήματα και από το 1939 και μετά ξεκίνησε να φτιάχνει τον απόλυτο μύθο στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Enzo Ferrari έφερε ένα μυστήριο για τα πάντα γύρω του. Ακόμη και για την ημερομηνία γέννησής του. 

Στην ταυτότητά του αναγραφόταν η 20η Φεβρουαρίου του 1898 ως η μέρα που ήρθε στον κόσμο. Ωστόσο μερικές δεκαετίες αργότερα, ο πατέρας του ανέφερε ότι εξαιτίας μιας χιονοθύελλας στη Μοντένα, δε μπορούσε για δύο μέρες να δηλώσει τη γέννηση του γιου του, συνεπώς είχε γεννηθεί στις 18 Φεβρουαρίου. Από εκείνη τη μέρα έχουν περάσει 125 χρόνια πια και η Ferrari, η εταιρία του Enzo έχει φτάσει στην κορυφή με κάθε τρόπο. Σήμερα με αφορμή τη γέννηση του δαιμόνιου Ιταλού, θυμόμαστε 10 κορυφαία μοντέλα της δημοφιλούς εταιρείας. 

Ferrari LaFerrari

Ferrari που άφησαν εποχή

Η LaFerrari είναι εξαιρετική από πολλές απόψεις. Οπλισμένη με έναν V-12 κινητήρα 6,3 λίτρων, η LaFerrari έφτανε τα 200 χλμ/ώρα σε μόλις επτά δευτερόλεπτα. Ήταν επίσης το πρώτο υβριδικό σύστημα κίνησης που βγήκε ποτέ από το εργοστάσιο της Ferrari. 

Ferrari 365 GTB/4 Daytona

Ferrari 365 GTB/4 Daytona

Η 365 GTB/4 θεωρείται συχνά το πιο αγαπημένο μοντέλο της Ferrari όλων των εποχών. Παράχθηκε από το 1968 έως το 1973, η 365 GTB/4 διαθέτει κινητήρα V-12 4,4 λίτρων και 352 ίππων.Απέκτησε το ανεπίσημο όνομά της, Daytona, μετά τον τερματισμό στις θέσεις 1-2-3 του μοντέλου στις 24 Ώρες της Daytona το 1967.

Ferrari Dino 246 GTS

Ferrari Dino 246 GTS

Η Dino είναι ένα από τα λίγα αυτοκίνητα που δεν φέρουν το σήμα του ίππου της Ferrari και πήρε το όνομά της από τον εκλιπόντα γιο του Enzo Ferrari, Alfredo. Είναι ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που βγήκαν από το Maranello, τη γενέτειρα της Ferrari από τη δεκαετία του 1940. Είναι εξοπλισμένο με έναν V6 κινητήρα 2,0 λίτρων που λέγεται ότι ήταν η απάντηση της Ferrari στην Porsche 911.

Ferrari F40

Ferrari F40

Όταν λανσαρίστηκε, η F40 ήταν η πιο ισχυρή Ferrari που κατασκευάστηκε ποτέ. Εξοπλισμένη με έναν κινητήρα V8 twin-turbo 2,9 λίτρων, η F40 απέδιδε 471 ίππους. Παρόλο που πολλοί έχουν επισκιάσει το μοντέλο από τότε που λανσαρίστηκε, παραμένει σημαντικό, αφού ήταν το τελευταίο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε υπό τη βασιλεία του Enzo Ferrari.

Ferrari Testarossa

Ferrari Testarossa

Γνωστή για την εμφάνισή της στο Miami Vice, η Testarossa ήταν το απόλυτο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '80. Το μοντέλο που σχεδίασε ο Pininfarina ήταν γνωστό για τις κομψές και μοντέρνες γραμμές του. Με τον 12κύλινδρο κινητήρα των 4,9 λίτρων και των 390 ίππων, η Testarossa ήταν, εκείνη την εποχή, το πιο ισχυρό supercar. Ήταν το τελευταίο που έφερε έναν επίπεδο 12άρη κινητήρα.

Ferrari 288 GTO

Ferrari 288 GTO

Όπως και ο προκάτοχος της F40, η 288 GTO προοριζόταν για αγώνες πίστας Group B. Μόλις, όμως, η Ferrari είδε ότι το μοντέλο γινόταν δημοφιλές, αποφάσισε να το καταργήσει και να κάνει το μοντέλο ένα αποκλειστικό supercar. 

Ferrari Enzo

Ferrari Enzo

Ο απόλυτος φόρος τιμής στον Enzo Ferrari. Η Ferrari Enzo έκανε το ντεμπούτο της το 2002. Το υπεραυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με έναν V12 κινητήρα 660 ίππων που είχε τελική ταχύτητα 218 μίλια/ώρα. Αυτό που έκανε την Enzo ξεχωριστή ήταν η τεχνολογία της Formula One και το γεγονός ότι ήταν εξοπλισμένη με αμάξωμα από ανθρακονήματα και κιβώτιο ταχυτήτων τύπου F1.

Ferrari 308 GTS

Ferrari 308 GTS

Αν η Testarossa ήταν το αυτοκίνητο της δεκαετίας του '80, τότε τη δεκαετία του '70 ξεχώρισε η 308 GTS. Το σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε το 1977, σχεδιασμένο από τον Pininfarina, ήταν εξοπλισμένο με έναν V8 κινητήρα 2,9 λίτρων και 255 ίππων.

Ferrari 250 GT

Ferrari 250 GT

Μόνο λίγα μοντέλα μπορούν να συγκριθούν με την 250 GT. Αυτό που έκανε την 250 GT ιδιαίτερα απίστευτη ήταν ότι μπορύσε κανείς να την οδηγήσει από την πίστα μέχρι και το δρόμο. Εκτός από το ότι διαφημίζεται συνεχώς ως η καλύτερη Ferrari που υπάρχει, η 250 GT κατέχει επίσης το ρεκόρ ως ένα από τα ακριβότερα αυτοκίνητα που έχουν πωληθεί σε δημοπρασία.

Ferrari F50

Ferrari F50

Ως συνέχεια της F40, η F50 κυκλοφόρησε για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της Ferrari. Με κινητήρα V12 4,7 λίτρων, η F50 ήταν μια εξέλιξη του μονοθεσίου της Scuderia για τη Formula 1 του 1990. Για να την κάνει ένα βήμα καλύτερη από την F40, η Ferrari χρησιμοποίησε επίσης ένα κιβώτιο ταχυτήτων έξι ταχυτήτων αντί για ένα ημιαυτόματο. 

Φωτογραφίες: Esquire Middle East

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα