Η ιστορία της Ferrari

Όλα όσα έχτισαν τον μύθο του εμβληματικού ιταλικού brand.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 18 Φεβρουαρίου 2022

Κάθε λάτρης του κόσμου των 4 τροχών έχει αναρωτηθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του: Πώς ξεκινά η ιστορία της Ferrari; Ο Enzo Ferrari γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1898 στη Μόντενα της Ιταλίας. Από την αρχή φάνηκε πως το σχολείο δεν ήταν η προτεραιότητά του, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την πρώτη φορά που παρακολούθησε έναν αγώνα ταχύτητας.

Η ιστορία της Ferrari

Από το σιρκουί της Μπολόνια στην αιωνιότητα

Ο 10χρονος Enzo μαζί με τον πατέρα του Alfredo και τον αδερφό του βρέθηκαν στο σιρκουί της Μπολόνια, όπου ο Vincenzo Lancia ανταγωνιζόταν με τον Felice Nazarro. Ήταν η στιγμή που ο Enzo ηξερε τι θα κάνει από εδώ και πέρα στη ζωή του.

ΦΕΡΑΡΙ ΑΜΕΡΙΚΑ
ΦΕΡΑΡΙ

Το 1919, ο Enzo Ferrari θα πιάσει δουλειά στην Alfa Romeo και λίγα χρόνια μετά θα δημιουργήσει την Scuderia Ferrari, το αγωνιστικό τμήμα της εταιρείας. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Enzo Ferrari αποφασίζει να αποχωρήσει από την Alfa Romeo και το 1947 ήταν η χρονιά ιδρύσεως (σαν ανεξάρτητη εταιρεία) της Ferrari - οι εγκαταστάσεις της είχαν ήδη μεταφερθεί στο Μαρανέλλο.

Η Scuderia συμμετέχει από τον πρώτο κιόλας χρόνο σε αγώνες αυτοκινήτου αν και η πρώτη της νίκη έρχεται 4 χρόνια αργότερα, το 1951, στο Σίλβερστοουν, με οδηγό τον Αργεντινό Froilán José González. 

Τα σπορ αυτοκίνητα και το άλογο

Εκτός όμως από τις αγωνιστικές δραστηριότητες, η Ferrari θα ξεκινήσει και τη δημιουργία σπορ αυτοκινήτων, προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για τη συμμετοχή σε όλους τους αγώνες (όπως το Mille Miglia και το Λε Μαν). Το εγχείρημα θα πάει πολύ καλύτερα ακόμη και από όσο θα περίμενε ο ίδιος ο Enzo τις επόμενες δεκαετίες και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, που συνεχίζει να γράφεται μέχρι σήμερα.

Ferrari 348 GT Michelotto Competizione 8

Ακόμη κι αν χρειάστηκε η συνδρομή της Fiat, η οποία διατηρούσε μέχρι πρότινος σημαντικό ποσοστό από τις μετοχές της Scuderia. Το 2014 δημιουργήθηκε ο όμιλος FCA (Fiat Chrysler Automobiles) προκειμένου να μετατρέψει ξανά τη Ferrari σε ένα εντελώς ανεξάρτητο brand, κάτι που επετεύχθη. Η διάσπαση των εταιρειών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, με την ίδρυση της Ferrari N.V., και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016. 

  • Το 1923, ο Ferrari, ως οδηγός, θα κερδίσει τον αγώνα "σιρκουί του Σιβότσι" στη Ραβέννα. Εκεί, η οικογένεια του πιλότου Francesco Baracca που έχασε τη ζωή του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα του χαρίσει το προσωπικό έμβλημα του Francesco: ένα άλογο στα πίσω πόδια του μέσα σε μια κίτρινη ασπίδα. Το γνωστό παγκοσμίως σήμερα έμβλημα της Ferrari.
ΦΕΡΑΡΙ ΛΟΥΜΠΟΥΤΕΝ ΑΝΙΕΛΙ

Το σήμερα και το αύριο

Η Scuderia εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στη Formula 1 (παρά τις αναποδιές των τελευταίων ετών), παρότι πια σημειώνει λιγότερες επιτυχίες από εκείνες των περασμένων δεκαετιών. Στο κομμάτι των supercars ωστόσο, τα μοντέλα της εξακολουθούν να τραβούν το ενδιαφέρον. 812 Superfast, GTC4 Lusso, 488 GTB και Portofino είναι τα 4 βασικά μοντέλα της εταιρείας που συνδυάζουν τις υψηλότερες επιδόσεις με το ασύγκριτο στυλ και όλα όσα επιτάσσει η ιστορία της Ferrari.

ΝΕΑ ΦΕΡΑΡΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1Scuderia Ferrari
ΦΕΡΑΡΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΒΙΤΕΚNovitec Group

Όπως και πολλές άλλες εταιρείες στον κόσμο των τεσσάρων τροχών, έτσι και η Ferrari επικεντρώνεται στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης στα sports cars. Μέχρι το 2020 πάνω από το 60% των μοντέλων της θα υβριδοποιηθεί, ενώ έως το 2025 όλα τα μοντέλα της θα χρησιμοποιούν ηλεκτρικές λειτουργίες. Η Scuderia σκοπεύει επίσης να επεκτείνει τη γκάμα της και στην κατηγορία των grand touring, με αυξημένες ωστόσο τιμές αλλά πιο exclusive επιλογές.

 


Διάβασε ακόμη για την ιστορία της Lamborghini και την ιστορία της Maserati.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς θα αντιμετωπίσεις την τενοντίτιδα ώμου, αν παίζεις τένις

Όλα όσα γνωρίζουμε για την πρόληψη και την θεραπεία της ασθένειας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος