
Η πολύπλοκη ιστορία των ομάδων της Formula 1
Μόνο η Ferrari ήταν πάντοτε εκεί. Οι McLaren και Williams αποτελούν τις μόνες που δεν άλλαξαν ποτέ το όνομά τους. Από εκεί και πέρα, το χάος, με συνεχείς εισόδους, εξόδους και αλλαγές.
Η ιστορία της Formula 1 μοιάζει να κινείται πάνω στους τροχούς της Ferrari. Η Scuderia είναι η μόνη ομάδα από τις 10 που συναντάμε στο φετινό πρωτάθλημα που έχει πάρει μέρος σε όλες διοργανώσεις, από τo ξεκίνημά της και το πρώτο γκραν πριν στην πίστα του Silverstone, στις 13 Μαΐου του 1950 (που για την ιστορία είχε νικητή τον Nino Farina με Alfa Romeo).

Κατά τη διάρκεια των 69 ετών της Formula 1 καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει να είναι παρούσα κάθε χρονιά: Η McLaren έχει 16 λιγότερες συμμετοχές (έκανε το ντεμπούτο της το 1966) σε σχέση με την Ferrari και η Williams 27 (πρώτη εμφάνιση το 1977). Η παρουσία όλων των υπόλοιπων ομάδων παρουσιάζει κενά και διακοπτόμενες συμμετοχές αλλά και εξαγορές των brands. Το κανάλι WTF1 του Youtube αναλύει διεξοδικά την πορεία όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο φετινό πρωτάθλημα και την ιστορική τους εξέλιξη. Για παράδειγμα, η ομάδα της Red Bull συστήθηκε στον χώρο το 1997 ως Stewart Grand Prix και μετέπειτα (μεταξύ 2000 και 2005) ως Jaguar, πριν αποκτήσει αποκλειστικά την ιδιοκτησία της η Red Bull, που έχει παράλληλα και την Toro Rosso, το brand που προηγουμένως ήταν γνωστό ως Minardi (από το 1986 μέχρι το 2006).
Από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι η εξέλιξη της Renault. Οι ρίζες της βρίσκονται πίσω στο 1981 όταν και εμφανίστηκε ως Toleman. Έπειτα από 4 χρόνια εξαγοράστηκε από την Benetton και υπό την ηγεσία του Flavio Briatore κέρδισε δύο πρωταθλήματα (με βασικό οδηγό τον Michael Schumacher). Το 2002 άλλαξε το όνομά της στο αρχικό (Renault) κατακτώντας άλλα δύο πρωταθλήματα, αυτή τη φορά με τον Fernando Alonso. Το 2012 ξεκίνησε και διατήρησε για 3 χρόνια το όνομα της Lotus -ανταγωνιζόμενη μάλιστα μία άλλη ομάδα με το ίδιο όνομα αλλά από την Μαλαισία- χωρίς όμως να έχει σχέση με την ομώνυμη ομάδα που είχε εμφανιστεί σε κάποια γκραν πρι τη δεκαετία του 1960.
Οι φανατικοί της Formula 1 αποκλείεται να ξεχάσουν την Jordan, που ήταν η ομάδα με το μονοθέσιο της οποίας έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις ο Michael Schumacher - η εταιρεία έζησε με αυτό το όνομα από το 1991 έως το 2006 έχοντας συνεχόμενες συμμετοχές στην F1, το 2007 μετονομάστηκε σε Spyker, το 2008 σε Force India, για να καταλήξει το 2018 στην Racing Point Force India.
Πολλοί, δικαιολογημένα, θα αναρωτηθούν πού βρίσκεται η Mercedes σε όλο αυτό. Το κορυφαίο γερμανικό brand εμφανίστηκε μόλις πρόσφατα στη Formula 1 και πιο συγκεκριμένα το 2010 (ως Mercedes-AMG Petronas Motorsport). Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι πριν από αυτή υπήρξαν ομάδες όπως η Tyrrel (1971-1999) που αργότερα έγινε Bar (μέχρι το 2006) και μετέπειτα Brawn GP, κατακτώντας και το πρωτάθλημα του 2009 με οδηγούς τους Jenson Button (τότε Παγκόσμιος Πρωταθλητής) και Rubens Barrichello. Τέλος, μία ξεχωριστή αναφορά για την ομάδα της Sauber, που έκανε την εμφάνισή της το 1993 και είχε μία μικρή παρένθεση ως BMW-Sauber από το 2006 μέχρι το 2010.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Δείτε την τέλεια παραλία με άμμο στην Αττική
Η τέλεια αμμουδιά υπάρχει στην Αττική και μάλιστα απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Χρυσή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και ηλιοβασίλεμα που θυμίζει νησί.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑν έχεις κινητό Android, μην χρησιμοποιείς αυτόν τον browser
Αυτός ο browser σε κινητό Android μπορεί να φαίνεται ακίνδυνος, αλλά συλλέγει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Δες πώς να προστατευτείς με εναλλακτικούς browsers.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΟι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO στον χώρο του αυτοκινήτου-δείτε τις αποδοχές τους
Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.
Γιατί η δύναμη στους πήχεις σου είναι μυστικό μακροζωΐας
Η δύναμη της λαβής είναι βασικός δείκτης υγείας και μακροζωίας. Μάθε πώς με απλές ασκήσεις για τους πήχεις μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις κινδύνους.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςO Neymar κληρονόμησε 1 δισ. ευρώ από κάποιον Βραζιλιάνο που δεν είχε συναντήσει ποτέ
Ένας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον Neymar φαίνεται πως άφησε σε εκείνον την περιουσία του. Η κληρονομιά αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΈχει φάει ξύλο και μαχαιριά, τον έχουν χτυπήσει αμάξι και λεωφορείο-ποιος πασίγνωστος ηθοποιός παραμένει ζωντανός
Για τους περισσότερους ηθοποιούς η δράση τελειώνει όταν κλείνουν οι κάμερες, για εκείνον όμως, συνεχίζεται και στην καθημερινότητά του. Κι ύστερα λένε για τις γάτες ότι είναι εφτάψυχες... Spoiler alert: Συμμετέχει στο cast του Wednesday.
Γραφει Νικη Κοντομηνα