Plymouth Belmont: Η εξωτική εναλλακτική της Corvette

Ένα από τα σπανιότερα vintage roadsters που υπάρχουν βγαίνει στο σφυρί.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 08 Ιανουαρίου 2020

Η original Chevrolet Corvette είναι ένα αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται συστάσεις. Από το 1953 όταν και το πρώτο μοντέλο έκανε την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, θεωρείται ένα από τα κλασικότερα sports cars της αμερικανικής βιομηχανίας και ένα από τα οχήματα που καθόρισαν τις τάσεις στον κόσμο των 4 τροχών. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν ποιος ήταν ο μεγάλος αλλά και εξαιρετικά παροδικός αντίπαλός της.

Αυτόν το ρόλο είχε η Plymouth Belmont που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1954 στην έκθεση αυτοκινήτου του Σικάγο και έμοιαζε πάρα πολύ με την αυθεντική Corvette. Η Plymouth, θυγατρική εταιρεία της Chrysler, δημιούργησε το πρώτο μοντέλο χρησιμοποιώντας αρκετά μηχανικά μέρη και πλαστικά από άλλα αυτοκίνητα του ομίλου. Το δίθυρο roadster συνδύαζε αρμονικά το αμερικανικό όνειρο με την ιταλική φινέτσα, έχοντας ενισχυμένο fiberglass αμάξωμα, όντας ένα από τα πρώτα οχήματα στα οποία χρησιμοποιήθηκε υαλοβάμβακας. 

Plymouth Belmont: Η εξωτική εναλλακτική της Corvette
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ PLYMOUTH BELMONT 2
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ PLYMOUTH BELMONT 3

Η Belmont είχε κάποια πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίζει: Το ελκυστικό σώμα της με τις επιβλητικές καμπύλες και γραμμές, η σχάρα από χρώμιο στο μπροστά μέρος, ο V8 κινητήρας των 150 ίππων ήταν μόνο κάποια από αυτά, που την έβαζαν στην κουβέντα απέναντι στην Corvette αλλά και στην Thunderbird της Ford. Το αμάξι κέρδισε σχεδόν αμέσως μεγάλη δημοφιλία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, παρότι δεν μπήκε ποτέ στη γραμμή της μαζικής παραγωγής και τα ελάχιστα αντίτυπά της κατασκευάστηκαν για εκθέσεις, προκειμένου να παίξουν το ρόλο του "κράχτη" για τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας.

Το project σταμάτησε οριστικά το 1957, ωστόσο η Belmont είχε ήδη κατορθώσει να χτίσει το μύθο της. Οι θαυμαστές της μόνο λίγοι δεν ήταν, κάτι που δημιούργησε νέους πελάτες για την Plymouth. Βοήθησε σε αυτό και μία κινηματογραφική εμφάνιση του αυτοκινήτου στην ταινία Bundle of Joy, το 1956, με πρωταγωνιστές τους Eddie Fisher και Debbie Reynolds.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ PLYMOUTH BELMONT 4

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστα αντίτυπα της Belmont που κυκλοφορούν εκεί έξω. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες φήμες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πια μόλις 2. Ένα από αυτά διατίθεται σε ηλεκτρονική δημοπρασία από τον οίκο Mecum, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συλλεκτική αξία της ανέρχεται στα $1.300.000.


Διάβασε ακόμη για τη μοναδική στο είδος της Bugatti Chiron του οίκου μόδας Hermès, την πρώτη ηλεκτρική Ferrari και τη μεγάλη επιστροφή του Toyota GR Supra.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης