15 χρόνια Bugatti Veyron

Η ιστορία του θρυλικού supercar, που μπήκε στην παραγωγή το 2005.

Bugatti Veyron EB 16.4. Αυτή ήταν η ακριβής ονομασία του πρώτου μοντέλου που κατασκεύασε το 2005 η περίφημη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία και το οποίο για αρκετά χρόνια ήταν το πιο γρήγορο αμάξι παραγωγής του πλανήτη. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα supercars της νέας εποχής και είναι αδιαμφισβήτητα ένα αυτοκίνητο-status symbol. 

Η ονομασία

Το εν λόγω μοντέλο της Bugatti αλλά και όσα ακολούθησαν στην πορεία, ονομάστηκε προς τιμήν του Pierre Veyron, ο οποίος εργάστηκε ως μηχανικός αλλά και οδηγός αγώνων της εταιρείας για 20 χρόνια, από το 1933 έως και το 1953. Μάλιστα, ο Veyron είχε κερδίσει στο 24 Hours of Le Mans οδηγώντας μία Bugatti. Το ακρωνύμιο EB είναι τα αρχικά του ιδρυτή του brand, Ettore Bugatti, ενώ ο κωδικός 16.4 υποδηλώνει τον 16-κύλινδρο κινητήρα W16 και το τετραπλό turbo.

15 χρόνια Bugatti Veyron

To concept

Τον Μάιο του 1998 και έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικών δυσκολιών, τα δικαιώματα της χρήσης του τίτλου Bugatti εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Volkswagen, ο οποίος εξέτασε δύο πολύ βασικές κατευθύνσεις σχετικά με το πώς θα το αξιοποιήσει: Η πρώτη ήθελε την εταιρεία να προωθεί το brand στη Formula 1 και το δεύτερο στην παραγωγή ενός supercar με κορυφαίο πρεστίζ και επιδόσεις, που όμως θα μπορεί να κυκλοφορεί κανονικά στο δρόμο. Επιλέχθηκε η δεύτερη οδός και άπαντες εργάστηκαν ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα είναι ανώτερο τεχνολογικά από τον ανταγωνισμό καθώς και αρκετά πιο πολυτελές.

BUGATTI VEYRON 1

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί με σωστό τρόπο το project. Τελικά, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, τον Σεπτέμβριο του 2004, παρουσιάστηκε το οριστικό μοντέλο παραγωγής, η Veyron EB 16.4. Τα μοντέλα ξεκίνησαν να φτιάχνονται σε -κατά κάποιο τρόπο- ευρεία παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 2005, όλα αποκλειστικά στο χέρι και σε περιορισμένα αντίτυπα. Κάτι που ισχύει και με τις μεταγενέστερες εκδοχές μέχρι και σήμερα. Οι περισσότερες Veyron διατέθηκαν σε διχρωμία βαφής αμαξώματος, σαν μία ρετρό αναφορά στις Bugatti της δεκαετίας του 1930.

BUGATTI VEYRON 3

Οι εντυπώσεις

Από την πρώτη κιόλας στιγμής της εμφάνισής της, η Bugatti Veyron κέντρισε τα βλέμματα και έκανε τον Τύπο του αυτοκινήτου να ασχοληθεί ενδελεχώς μαζί της. Βραβεύτηκε ως Best Car Driven All Year από το Top Gear του BBC για το έτος 2005, ενώ το 2010, το ίδιο τηλεοπτικό show την ανακήρυξε ως το Αυτοκίνητο της Δεκαετίας (Car of the Decade).


Διάβασε ακόμη για την πιο φθηνή Ferrari όλων των εποχών, το γκαράζ του Robert Downey Jr. που θυμίζει εκείνο του Tony Stark και την ιστορία της Maserati.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος