Elon Musk, 10 χρόνια επιτυχίες

H δεκαετία που τον οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην κορυφή.

Γράφει: Esquire Editors 18 Απριλίου 2022

Στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο βρέθηκε για πρώτη φορά φέτος ο Elon Musk εκθρονίζοντας τον Jeff Bezos. Ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX άξιζε 219 δισ. δολάρια στις 11 Μαρτίου, ημερομηνία όπου το Forbes "κλείδωσε" τα στοιχεία  για τις περιουσίες των κροίσων του πλανήτη, με το Νο2 στην κατάταξη –τον Jeff Bezos–  να υπολείπεται κατά 48 δισ. δολάρια.

Από την είσοδο του Musk στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους μέχρι να αναδειχθεί στον πλουσιότερο άνθρωπο της υφηλίου μεσολάβησαν 10 χρόνια. Το 2012, δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της Tesla στο Χρηματιστήριο, ο Musk συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στη λίστα του Forbes, με την εκτιμώμενη περιουσία του να ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στο Νο 634 της λίστας, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού που κατείχε στην εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, με τους επενδυτές να αποτιμούν –κατά τον επίμαχο χρόνο– την αξία της σε 1,5 δισ. δολάρια.

Μερικοί αριθμοί ακόμη

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε, προσθέτοντας μερικά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην περιουσία του Musk. Το 2015 η εταιρεία άρχισε τις πωλήσεις του Model X, του μοντέλου με τις χαρακτηριστικές πόρτες σαν φτερά γερακιού. Το οικονομικά προσιτό Model 3 εμφανίστηκε στην αγορά ύστερα από δύο χρόνια. Έως το 2020 είχε αναδειχθεί στο δημοφιλέστερο plug-in ηλεκτρικό αυτοκίνητο παγκοσμίως. Τον Μάρτιο του 2020, ο Musk είχε σκαρφαλώσει στο Νο 31 της λίστας του Forbes, με την περιουσία του να ανέρχεται σε 24,6 δισ. δολάρια. 

Elon Musk, 10 χρόνια επιτυχίες

Έπειτα, η μετοχή της Tesla έκανε ράλι. Η τιμή της οκταπλασιάστηκε από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, αφού η εταιρεία λάνσαρε νέα μοντέλα, επιτάχυνε τις παραδόσεις οχημάτων ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών και τον Δεκέμβριο του 2020 άρχισε να διαπραγματεύεται στον S&P 500. Η αξία του Musk εκτινάχθηκε κατά 126 δισ. δολάρια –μια αύξηση ρεκόρ– στα 151 δισ. δολάρια και ο ίδιος έγινε ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, πίσω από τον Bezos. 

Η τελευταία χρονιά έμοιαζε με "τρενάκι του τρόμου": ο Musk έγινε προσωρινά ο πρώτος άνθρωπος που άξιζε περισσότερα από 300 δισ. δολάρια, όταν η Hertz ανακοίνωσε μια μεγάλη παραγγελία για την Tesla τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, και μετά από ένα poll που ανάρτησε στο Twitter καλώντας τους followers του να ψηφίσουν, ο Musk πούλησε μέσα σε δύο μήνες μετοχές της Tesla αξίας άνω των 16 δισ. δολαρίων, καταβάλλοντας (όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter) τον μεγαλύτερο ετήσιο φόρο στην Ιστορία για ιδιώτη. Στις 11 Μαρτίου, η μετοχή της Tesla είχε υποχωρήσει κατά 35% από το υψηλότερό της επίπεδο στις αρχές Νοεμβρίου του 2021, αλλά εξακολουθούσε να διατηρεί τον Musk στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων.

Τις τελευταίες ημέρες ο Musk αψήφησε τους κανονισμούς της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχετικά με το πότε θα έπρεπε να γνωστοποιήσει ότι κατέχει πλέον ποσοστό 9% του Twitter, αμφιταλαντεύτηκε για τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και έκανε προσφορά για την εξαγορά της προτείνοντας ότι η εταιρεία πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική. Δεν αποκλείεται να δούμε παρόμοια καμώματά του και για τις μετοχές της Tesla. Προς το παρόν, πάντως, η πρώτη θέση του Musk στη λίστα του Forbes φαίνεται ασφαλής: στα μέσα Απριλίου, η περιουσία του ανερχόταν σε 268,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά περίπου 100 δισ. δολάρια τον Νο 2 Jeff Bezos και τον Νο 3 Bernard Arnault, ενώ ήταν υπερδιπλάσια από την περιουσία του Νο 4 Bill Gates.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης