Μία είναι η ουσία, τελικά ίσως υπάρξει 'αθανασία'

Είναι δυνατόν να "θεραπεύσουμε" τη γήρανση και πώς βοηθούν οι μέδουσες προς αυτήν την κατεύθυνση;

Παρά το γεγονός ότι η ιατρική έχει φτάσει να αντιμετωπίζει πολλές ασθένειες και χρόνιες παθήσεις και ήδη τον τελευταίο χρόνο είχαμε ενθαρρυντικά νέα σχετικά με την πλήρη ίαση από το AIDS και δισεκατομμύρια συνεχίζουν να ξοδεύονται για την έρευνα, ένα είναι το μόνο βέβαιο. Θα γεράσουμε (ελπίζουμε) και θα πεθάνουμε όλοι! Και μετά από αυτήν την αισιόδοξη εισαγωγή ας περάσουμε στα καλά νέα. Γιατί πιθανότατα κανένας δε θα μπορέσει να νικήσει το θάνατο, όμως μερικοί επιστήμονες σήμερα προσπαθούν αδιάκοπα να απομακρύνουν το τέλος όσο περισσότερο είναι δυνατό και να καθιερώσουν ακόμη περισσότερο τη μακροζωία.

> Διάβασε ακόμη: Η μακροζωία μάλλον απαιτεί περισσότερη άσκηση από ό,τι φανταζόμασταν

Πολλοί γιατροί λοιπόν προσπαθούν να αντιστρέψουν τα δεδομένα, στοχεύοντας κατευθείαν στο πρόβλημα: να θεραπεύσουν την ίδια τη γήρανση και να απομακρύνουν το τέλος. "Η ιδέα είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στο πόσο καιρό μπορούμε να διατηρήσουμε τους ανθρώπους υγιείς", λέει ο de Grey, ο οποίος είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος και συνιδρυτής του ερευνητικού ιδρύματος SENS, που χρηματοδοτεί έρευνες για τον τρόπο αναχαίτισης της γήρανσης.

Μήπως είναι καλές οι μέδουσες τελικά;

Οι επιστήμονες μελέτησαν την αθάνατη μέδουσα Turritopsis dohrnii, το μοναδικό ζώο που μπορεί να ξεγελάσει τον θάνατο επιστρέφοντας από την ενηλικίωση στο στάδιο του πολύποδα όταν απειλείται από κίνδυνο ή πείνα.
Μεταξύ των ανθρώπων, έχουν μελετήσει τους "υπεραιωνόβιους" - ανθρώπους που όχι μόνο ζουν εξαιρετικά πολύ, αλλά και χωρίς πολλές από τις χρόνιες ασθένειες που πλήττουν τους συνομηλίκους τους. Αυτό συμβαίνει παρόλο που μοιράζονται κάποιες από τις ίδιες κακές συνήθειες με όλους τους άλλους.

> Διάβασε ακόμη: Η προπόνηση που θα σε κάνει να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα

"Είναι πιθανό να υπάρχουν μυστικά στο γονιδίωμά τους που θα ανακαλυφθούν τελικά και θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε θεραπευτικές παρεμβάσεις για να μιμηθούμε τις επιπτώσεις της επιβραδυνόμενης γήρανσης", λέει ο Jay Olshansky, PhD, καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο.

"Η μακροζωία είναι μια παρενέργεια της υγείας", λέει ο de Gray. "Αν μπορούμε να διατηρήσουμε τους ανθρώπους υγιείς, μειώνεται η πιθανότητα θανάτου τους".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.