Η απίθανη ιστορία του πρώτου αλκοτέστ

Σαν σήμερα, πριν από 125 χρόνια όλα άλλαξαν για τους οδηγούς στους δρόμους.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ήταν μία τέτοια μέρα σαν και αυτή πριν από 125 χρόνια όταν ο George Smith κατάφερε να συλληφθεί στο Λονδίνο όντας υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο 25χρονος οδηγός ταξί τράκαρε σε ένα κτήριο, δήλωσε ένοχος και τη γλίτωσε πολύ φθηνά, με μόλις 25 σελίνια πρόστιμο. Ας δούμε όμως τι συνέβη αμέσως μετά, για να οδηγηθούμε εν τέλει στο πρώτο αλκοτέστ.

Το μεθυσόμετρο ήταν η πρώτη μορφή αλκοτέστ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρώτοι νόμοι κατά της οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ τέθηκαν σε ισχύ στη Νέα Υόρκη το 1910. Το 1936, ο Dr. Rolla Harger, καθηγητής βιοχημείας και τοξικολογίας, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το... μεθυσόμετρο (Drunkometer), μια συσκευή που έμοιαζε με μπαλόνι και στην οποία οι άνθρωποι ανέπνεαν για να διαπιστώσουν αν ήταν μεθυσμένοι. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή του αλκοτέστ.

Το 1953, ο Robert Borkenstein, πρώην αρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας της Ιντιάνα και καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Harger για το μεθυσόμετρο, εφηύρε το Breathalyzer. Ευκολότερο στη χρήση και ακριβέστερο από το Μεθυσόμετρο, το Breathalyzer ήταν η πρώτη πρακτική συσκευή και επιστημονική εξέταση που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί για να διαπιστώσουν αν κάποιος είχε πιει πολύ. Ένα άτομο φυσούσε στο Breathalyzer και αυτό μετρούσε την αναλογία των ατμών αλκοόλ στην εκπνεόμενη αναπνοή, η οποία αντανακλούσε το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα.

> Διάβασε ακόμη: Αλκοόλ χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έναν ειδικό

Παρά την εφεύρεση του Breathalyzer και άλλων εκδοχών αυτής, μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και οι νομοθέτες και οι αστυνομικοί άρχισαν να γίνονται πιο αυστηροί με τους παραβάτες.

Ο θάνατος που άλλαξε την ιστορία

Το 1980, μια Καλιφορνέζα ονόματι Candy Lightner ίδρυσε το Mothers Against Drunk Driving, ή MADD, αφού η 13χρονη κόρη της Carrie σκοτώθηκε από έναν μεθυσμένο οδηγό ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από ένα σχολικό καρναβάλι. Ο οδηγός είχε τρεις προηγούμενες καταδίκες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και βρισκόταν έξω με εγγύηση από μια σύλληψη με εγκατάλειψη δύο ημέρες νωρίτερα. Η Lightner και η MADD συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή της στάσης απέναντι στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και πίεσαν για την ψήφιση νομοθεσίας που αύξησε τις ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή/και ναρκωτικών.

Η MADD βοήθησε επίσης να αυξηθεί το κατώτατο όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ σε πολλές πολιτείες. Σήμερα, η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 έτη παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι καταδικασθέντες μεθυσμένοι οδηγοί αντιμετωπίζουν τα πάντα, από ποινή φυλάκισης και πρόστιμα μέχρι την απώλεια της άδειας οδήγησης και αυξημένα ποσοστά ασφάλισης αυτοκινήτου. Σε ορισμένους μεθυσμένους οδηγούς επιβάλλεται να εγκατασταθούν συσκευές κλειδώματος ανάφλεξης στα οχήματά τους. Αυτές οι συσκευές απαιτούν από τον οδηγό να αναπνέει σε έναν αισθητήρα που είναι προσαρτημένος στο ταμπλό- το αυτοκίνητο δεν θα εκκινείται εάν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του οδηγού είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

> Διάβασε ακόμη: Πόσο αθώο είναι ένα ποτό την ημέρα;

Παρά τις αυστηρές ποινές και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ παραμένει σοβαρό πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε χρόνο, περίπου 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν σε ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συλλαμβάνονται για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Όσο για την Ελλάδα, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα τώρα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.