10 ιστορικές αλήθειες για τον Theodore Roosevelt

Ο 26ος Πρόεδρος των ΗΠΑ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1858.

Ο Theodore Roosevelt ήταν ο 26ος πρόεδρος και προηγουμένως ο 25ος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς Προέδρους στην ιστορία. Ο Roosevelt δε βρέθηκε στην εξουσία με εκλογές· όπως και να έχει όμως, ηγήθηκε σε δύσκολες εποχές και έγινε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους αμερικανούς επικεφαλής (1901-1909), εμπνέοντας με το έργο του τη δημιουργία αμέτρητων βιβλίων, ταινιών και κινουμένων σχεδίων.

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια -είχε γεννηθεί στις 27 Οκτωβρίου 1858 στο Μανχάταν- παρακάτω βρίσκεις 10 όχι και τόσο γνωστές πτυχές του. 

Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο William McKinley κατέληξε να κερδίσει τις εκλογές του 1900 και ο Theodore Roosevelt έγινε ο 25ος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Λίγους μήνες αργότερα ο McKinley έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας και ο Roosevelt, σε ηλικία 42 ετών, έγινε ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ένας παθιασμένος λάτρης της φύσης

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Theodore Roosevelt, είχε πάθος για τη φύση. Σε νεαρή ηλικία, κρατούσε μικρά ζώα στο δωμάτιό του για να τα μελετήσει- η μελέτη συνεχιζόταν και μετά το θάνατό τους. Επέλεξε να ζήσει τη ζωή του ως καουμπόι για να ξεφύγει από τη θλίψη που ένιωθε μετά την απώλεια της μητέρας και της συζύγου του. Πίστευε επίσης, ότι η άγρια φύση ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την αγάπη των Αμερικανών για την ελευθερία.

> Διάβασε ακόμη: Σπάνιες φωτογραφίες από τα εξοχικά των Αμερικανών Προέδρων

Θέλοντας λοιπόν να την προστατεύσει από τα εταιρικά συμφέροντα, ο Roosevelt όρισε περίπου 194 εκατομμύρια στρέμματα γης ως εθνικά πάρκα και ίδρυσε το 1905 τη Δασική Υπηρεσία για τη διαχείριση των εκτάσεων. Πολλά από αυτά τα πάρκα, φέρουν μέχρι και σήμερα το όνομά του προς τιμήν του ίδιου και της δράσης του. 

10 ιστορικές αλήθειες για τον Theodore RooseveltHulton Archive/Getty Images

Ένα δημοφιλές παιδικό παιχνίδι που πήρε το όνομά του

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων το 1902, ο Roosevelt δυσκολευόταν να βρει μια αρκούδα, οπότε κάποιοι άλλοι κυνηγοί βρήκαν μια για εκείνον και την έδεσαν σε ένα δέντρο. Εκείνος αρνήθηκε να την πυροβολήσει δηλώνοντας ότι ήταν αντιαθλητικό να πυροβολείς ένα ανυπεράσπιστο ζώο.

> Διάβασε ακόμη: Τι μάθαμε από την ιστορία του συνωμοσιολόγου Alex Jones

Η είδηση της άρνησής του διαδόθηκε γρήγορα και ενέπνευσε έναν τεχνίτη και τη σύζυγό του να δημιουργήσουν τη λούτρινη αρκούδα Teddy's Bear προς τιμήν του. 

Είχε εξαιρετική μνήμη

Ο Theodore Roosevelt είχε πραγματικά πολύ καλή μνήμη. Ισχυριζόταν ότι ήταν φωτογραφική, αλλά πρόκειται για μια δήλωση που δε μπορεί να αποδειχθεί εύκολα σήμερα. Όμως ο βιογράφος και ιστορικός Edmund Morris ανέφερε αρκετά παραδείγματα κατά τα οποία ο Roosevelt ήταν σε θέση να απαγγείλει ποίηση και άλλο περιεχόμενο πολύ περισσότερο από μια δεκαετία αφότου τα είχε πρωτοδιαβάσει.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες τον σιχαίνονταν

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών δεν ήθελαν πραγματικά τον Roosevelt για πρόεδρο. Ως νεαρός στην πολιτική και έχοντας μια εξαιρετική πορεία ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ο TR είχε εξοργίσει τους κορυφαίους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικανών αρνούμενος να διορίσει ομοϊδεάτες τους σε γραφειοκρατικές θέσεις. Τα αφεντικά του κόμματος, Mark Hanna και Thomas Platt, κατάφεραν να τον κάνουν αντιπρόεδρο το 1900 και εκείνος συμφώνησε καθώς ήθελε να θέσει υποψηφιότητα το 1903. Κανείς δεν πίστευε ότι θα αναλάμβανε τη θέση του McKinley, το 1901.

Το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Roosevelt ήταν ο πρώτος πρόεδρος που κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης. Ως πρόεδρος μπορεί να υιοθέτησε μια επιθετική εξωτερική πολιτική, έβλεπε παρόλα αυτά όμως ότι η Αμερική άξιζε το ρόλο της παγκόσμιας ειρηνοποιού. Το 1906, έπεισε την Ιαπωνία και τη Ρωσία να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική διάσκεψη στο Πόρτσμουθ του Νιου Χάμσαϊρ για να τερματίσουν τη σύγκρουσή τους και για την πρωτοβουλία του αυτή απέσπασε το βραβείο. Ο Roosevelt διευθέτησε παρεμπιπτόντως και μια διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τη διαίρεση του Μαρόκου.

Επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας

Λίγα χρόνια μετά από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, ο Theodore Roosevelt θέλησε να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά δεν το έκανε λόγω μιας υπόσχεσης που έδωσε το 1904. Αντ' αυτού, εμπιστεύτηκε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στον William Taft και έκανε διακοπές στην Ευρώπη και την Αφρική. Όταν επέστρεψε, ανακάλυψε ότι ο Taft δεν τηρούσε τις υποσχέσεις που του είχε δώσει, οπότε το 1912 επεδίωξε να ξαναπάρει το χρίσμα.

Theodore RooseveltLibrary of Congress/Corbis/VCG via Getty Images

Το έχασε ωστόσο από τον Taft και αντί να τα παρατήσει, δημιούργησε το Προοδευτικό Κόμμα, γνωστό και ως Κόμμα του Ταύρου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ένας φανατικός προσπάθησε να τον σκοτώσει πυροβολώντας τον στο στήθος. Εκείνος γλίτωσε, συνέχισε την εκστρατεία του, και όταν εν τέλει έχασε στις εκλογές, αποφάσισε να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο που αγαπούσε: Την ύπαιθρο.

Δεινός συγγραφέας

Ο Roosevelt ήταν παραγωγικότατος συγγραφέας. Βοηθούμενος από την άριστη μνήμη του και το πάντα υψηλό επίπεδο ενέργειάς του, ο TR κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε περίπου 35 βιβλία, 150.000 επιστολές, καθώς και μια αυτοβιογραφία!

Άφησε στη μέση τις σπουδές του

Ο Roosevelt ήταν ένας απόφοιτος που εγκατέλειψε το κολέγιο. Παρότι αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, παράτησε τη νομική σχολή του Κολούμπια χωρίς να πάρει πτυχίο. Είχε επικεντρωθεί στην τοπική πολιτική και είχε χάσει το ενδιαφέρον του για μια νομική καριέρα.

Είχε χάσει την όρασή του στο ένα μάτι

Ο Roosevelt ήταν τυφλός από το ένα μάτι μετά από τραυματισμό στο μποξ στο... Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος συνέχισε το χόμπι του, την πυγμαχία, και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Υπέστη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σε έναν αγώνα το 1908 και σταμάτησε να αγωνίζεται. Αντ' αυτού, στράφηκε στο ζίου-ζίτσου.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης