Μια φορά κι έναν καιρό, η Gina Lollobrigida φωτογράφιζε μαφιόζους

Η θρυλική ηθοποιός, που έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 95 ετών, ασχολήθηκε επαγγελματικά και με το φωτορεπορτάζ.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 17 Ιανουαρίου 2023

Πώς μπορείς να περάσεις απαρατήρητη στη Σικελία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αν είσαι μια από τις πιο διάσημες ηθοποιούς στον κόσμο, που γύρισε ταινίες στο πλευρό του Sean Connery και άλλων αστέρων του Χόλιγουντ; Ως χίπισσα φυσικά, με σγουρή περούκα και μεγάλα γυαλιά, σαν εκείνα τα κορίτσια που γύριζαν τον κόσμο γοητευμένα από rock n' roll καταστάσεις. Κάπως έτσι λοιπόν, εμφανίστηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα η Gina Lollobrigida -η οποία πέθανε χθες σε ηλικία 95 ετών- στο μικρό νησί Λινόζα, για να κυνηγήσει μία νέα καριέρα, αυτή τη φορά στο φωτορεπορτάζ.

Μια φορά κι έναν καιρό, η Gina Lollobrigida φωτογράφιζε μαφιόζουςFilms Corona/Roger Corbeau/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Έχοντας επισφραγίσει την καριέρα της ως σταρ στο Χόλιγουντ και την Cinecittà, η Lollo θέλησε να προσεγγίσει το επάγγελμα που ονειρευόταν στα νιάτα της, όπως είχε δηλώσει στην τελευταία της τηλεοπτική της συνέντευξη: "Στην αρχή ήθελα να γίνω φωτογράφος και ζωγράφος, εξέταζα το ενδεχόμενο μιας καριέρας ως καλλιτέχνης και την ανέπτυξα παράλληλα με την πολύ πιο σημαντικό επάγγελμα του ηθοποιού". Η Lollobrigida είχε πάθος για τη φωτογραφία και γνήσιο ταλέντο. Άλλωστε απαθανάτισε ένα σωρό συναδέλφους της, από τον Paul Newman μέχρι την Audrey Hepburn, καλλιτέχνες όπως ο Salvador Dalì, αλλά και προσωπικότητες γεωπολιτικής σημασίας όπως ο Henry Kissinger. Η μεγαλύτερή της επιτυχία έφερε την υπογραφή του Fidel Castro, από τον οποίο πήρε συνέντευξη το 1974 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλία. Λίγα χρόνια αργότερα, τον επισκέφθηκε στην Κούβα. 

Τα κλικς από το μακρινό 1971

Όταν το 1971 έφτασε στη Λινόζα και βρισκόταν ακόμα στην αρχή της φωτογραφικής της καριέρας αποφάσισε να κάνει κάτι παράτολμο. Εκείνη την εποχή, το μικρό νησί της Σικελίας, φιλοξενούσε για λίγους μήνες δεκαέξι αφεντικά της Κόζα Νόστρα. Το νησί είχε επιλεγεί από το κράτος ως τόπος εξορίας για σχεδόν είκοσι κατηγορούμενους στη δίκη του Κατάντζαρο το 1968, η οποία είχε ως επίκεντρο τον πρώτο μαφιόζικο πόλεμο στο Παλέρμο. Ήταν κάτι σαν φρούριο με την τηλεφωνική επικοινωνία να είναι αδύνατη, ενώ το μοναδικό πλοίο, το μηχανοκίνητο πλοίο Vittore Carpaccio, δε μπορούσε καν να δέσει στο μικρό λιμάνι. 

Έτσι, η ηθοποιός έφτασε ινκόγκνιτο στο μικρό νησί με μια ψάθινη τσάντα γεμάτη φιλμ και, δεν έχασε χρόνο, τους πλησίασε αμέσως και τους φωτογράφισε. Μια από τις λήψεις της απεικονίζει τέσσερις από αυτούς, καλοντυμένους, με γυαλιά ηλίου, στο δρόμο του χωριού να συζητούν με ένα μικρό κορίτσι, να γελούν και να καπνίζουν. 


 

Σε μια άλλη, ο Angelo La Barbera της συμμορίας του Παλέρμο που ήταν υπεύθυνος για την λεηλασία της πόλης και που χρόνια αργότερα θα σκοτωνόταν στη φυλακή, χαμογελά και ανάβει τσιγάρο στον αστυνομικό που τον φρουρεί. Για χρόνια, ο La Barbera απέφευγε τους επίσημους φωτογράφους που έστελναν οι εφημερίδες και τις συνεντεύξεις των δημοσιογράφων, αλλά επέτρεψε στον εαυτό του να απαθανατιστεί αρκετές φορές από αυτό το κορίτσι που μόλις είχε αποβιβαστεί στο μικρό νησί. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω εικόνες μοιάζουν περισσότερο με φωτογραφίες διακοπών παρά αιχμαλωσίας. Άλλωστε, τα διαβόητα "αφεντικά" μπορούσαν να κάνουν μπάνιο ανάμεσα στα ηφαιστειακά βράχια, να δέχονται επισκέψεις από συγγενείς και, πράγματι, να περνούν τις μέρες τους περπατώντας και καπνίζοντας μιλώντας με τους λιγοστούς ντόπιους και.... τις διασημότητες που είχαν ντυθεί χίπηδες.
 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος