
Γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ξεκίνησε από την Ελλάδα
Σε ποιον ανήκει η αρχική έμπνευσή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
"Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση" είχε πει κάποτε ο Ντελακρουά, ωστόσο η δικαίωση ήρθε αιώνες αργότερα. Σήμερα, 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Ελληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.
Το χρονικό
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.
Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: "Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"".
Από: TheToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Συμπτώσεις και επιχειρηματικά λάθη που έγραψαν ιστορία
Τραφελαφικές καταστάσεις που διδάσκουν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του επιχειρηματία είναι να μη φοβάται τα λάθη (του).
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΚάνει δουλειά η TikTok τάση 'μέλι και αλάτι' πριν από την προπόνηση;
Ο viral συνδυασμός του TikTok υπόσχεται καλύτερες προπονήσεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΟ Michael Jordan μόλις απέκτησε ένα από τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα όλων των εποχών
Ο Air δεν θα περνάει ποτέ απαρατήρητος.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΟι κανόνες του Bernard Arnault για να γίνεις πλούσιος
Μαθήματα ζωής από έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΤο κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με το Harvard
Τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη το να είσαι αντι-εύθραυστος και πώς μπορείς να 'ανθίζεις' παρά τις αντιξοότητες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΆρσεις θανάτου για σήμερα και αύριο και τώρα
Μερικοί βασικοί λόγοι που πρέπει να τις προσθέσεις οπωσδήποτε στην καθημερινότητά σου.
Γραφει Γιαννης Σπανος