Κι αν τόσο καιρό διαβάζαμε λάθος τον νόμο του Νεύτωνα;

300 χρόνια μετά, ίσως πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 04 Ιανουαρίου 2024

Ένα μεταφραστικό λάθος στα γραπτά του Νεύτωνα από τα Λατινικά έχει κάνει τους φυσικούς και τους φιλοσόφους σε όλο τον κόσμο να χάνουν τον ύπνο τους.

Πρόκειται για ένα παράξενο γεγονός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αφορά στη μετάφραση του πρώτου νόμου του Νεύτωνα. Στην ουσία, έχει μεταφραστεί λάθος. Για να το θέσουμε πιο σωστά, ένας όρος έχει μεταφραστεί κάπως ανακριβώς και διφορούμενα, οδηγώντας τους πάντες να καταλαβαίνουν ένα πράγμα, αντί για ένα άλλο.

Και όταν λέμε "όλοι", εννοούμε πραγματικά "όλοι", συμπεριλαμβανομένου του Einstein, ο οποίος βασίστηκε σε αυτό για να γράψει τη Θεωρία της Σχετικότητας, αυτή στην οποία βασιζόμαστε σήμερα για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το σύμπαν.

Χαμένοι στη μετάφραση

Ο πρώτος νόμος της κίνησης συχνά παραφράζεται ως εξής: "τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κίνηση τείνουν να παραμένουν σε κίνηση, και τα αντικείμενα που βρίσκονται σε ηρεμία τείνουν να παραμένουν σε ηρεμία". Αλλά η ιστορία αυτού του αξιώματος της αδράνειας είναι περίπλοκη. Γράφοντας στα Λατινικά στο βιβλίο του Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, ο Νεύτωνας έλεγε: "Κάθε σώμα παραμένει στην κατάσταση ηρεμίας ή στην ομοιόμορφη ευθύγραμμη κίνησή του, εκτός εάν αναγκάζεται να αλλάξει την κατάστασή του από τις επιβαλλόμενες δυνάμεις".

Το περιοδικό Scientific American μάς βοηθάει να το καταλάβουμε αυτό λίγο καλύτερα, αναφέροντας ότι: "Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Philosophy of Science, ο Daniel Hoek, φιλόσοφος στο Virginia Tech, υποστήριξε ότι ο Νεύτωνας δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει τον πρώτο νόμο για να αναφερθεί σε φανταστικά σώματα χωρίς δύναμη.

Η χρήση από τον Νεύτωνα του λατινικού "εκτός αν" (nisi quatenus) δεν είχε σκοπό να διευκρινίσει ότι ο νόμος αναφέρεται μόνο σε τέτοια σώματα, είπε, αλλά να τονίσει ότι η κίνηση αλλάζει μόνο στον βαθμό που μια δύναμη την αναγκάζει να το κάνει. Με άλλα λόγια, έγραψε ο Hoek, μια καλύτερη παράφραση θα αναφερόταν σε όλα τα σώματα: "Κάθε αλλαγή στην κατάσταση της κίνησης ενός σώματος οφείλεται σε εξωτερικές δυνάμεις που επιδρούν επάνω στο σώμα"".

Μια σοκαριστική αποκάλυψη

Για κάποιον που δεν ασχολείται με αυτά τα πράγματα, μπορεί να φανεί σαν λεπτομέρεια, αλλά για έναν φυσικό ή φιλόσοφο είναι μια σοκαριστική αποκάλυψη. Η σύγχυση σχετικά με το τι εννοούσε ο Νεύτωνας πιθανόν να παρέμεινε εξαιτίας μιας μετάφρασης από τα Λατινικά στα Αγγλικά που έγινε από τον Andrew Motte το 1729, μετά τον θάνατο του Νεύτωνα, η οποία χρησιμοποίησε τη λέξη "εκτός αν" αντί για "εκτός στον βαθμό που". Κανείς όμως δεν ανατρέχει πλέον στην αρχική λατινική έκδοση και αυτή η απόχρωση του νοήματος, ας πούμε, έχει χαθεί.

Τι μας διδάσκει λοιπόν αυτή η ιστορία; Να προσέχουμε τις αρχικές πηγές. Τα αντικείμενα δεν είναι προικισμένα με τη δική τους δύναμη, αλλά υπόκεινται σε εξωτερικές δυνάμεις. Ενδεχομένως. Αυτό το γνωρίζουμε σήμερα, αλλά όταν το δήλωσε ο μεγάλος Άγγλος επιστήμονας, δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας