10 πράγματα που ίσως δε γνώριζες για τον Houdini

Ο θρυλικός μάγος που έγινε πολιτιστικό φαινόμενο ήταν πολυπράγμων.

Ο θρυλικός μάγος Houdini, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1874, ήταν γνωστός ως "καλλιτέχνης αποδράσεων". Είχε μαγέψει το κοινό με τα παράτολμα κατορθώματά του και την απαράμιλλη επιδεξιότητά του να τραβά τα βλέμματα των θεατών.

Γνωστός για τα ακροβατικά του που αψηφούσαν τον θάνατο και την αλλόκοτη ικανότητά του να απεγκλωβίζεται από φαινομενικά αδύνατες καταστάσεις, ο Harry Houdini ξεπέρασε τα όρια της απλής ψυχαγωγίας και έγινε πολιτιστικό είδωλο. Από τις διαβόητες υποβρύχιες αποδράσεις του, μέχρι τις τολμηρές προκλήσεις του με τον ζουρλομανδύα, η κληρονομιά του παραμένει μέχρι και σήμερα τεράστια.

Παρακάτω θα βρεις μερικά πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για εκείνον.

Δεν ήταν αυτό το πραγματικό του όνομα

Ο Houdini γεννήθηκε με το όνομα Erik Weisz και υιοθέτησε το όνομα Ehrich Weiss μετά τη μετανάστευση της οικογένειάς του από την Ουγγαρία στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Το "Ehrich" σύντομα άρχισε να γίνεται "Ehrie” και μετά "Harry". Ο ίδιος θαύμαζε τον διάσημο Γάλλο ταχυδακτυλουργό Jean-Eugène Robert-Houdin,  και προς τιμήν του άλλαξε το επώνυμό του και έγινε γνωστός ως Harry Houdini.

Βασιλιάς των χειροπέδων

Η μεγάλη επιτυχία του Houdini ήρθε όταν ενσωμάτωσε τις συναρπαστικές αποδράσεις στις παραστάσεις του. Κατάφερνε να γοητεύσει το κοινό, καθώς τους προκαλούσε να τον δέσουν με σχοινιά και χειροπέδες, κερδίζοντας τον τίτλο "Βασιλιάς των Χειροπεδών".

Ο αδελφός του ήταν επίσης μάγος

Ο μικρότερος αδελφός του, Theo, τον συνόδευσε στον κόσμο της μαγείας με το όνομα "Hardeen". Παρά το γεγονός ότι ζούσε στη σκιά του Houdini, ο Hardeen είχε σημαντική συνεισφορά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοπορίας στην απόδραση από ζουρλομανδύα, μπροστά στα μάτια του κοινού.

Απόδραση από την κοιλιά του κοίτους

Η καριέρα του Houdini σημαδεύτηκε από αξιοσημείωτες παραστάσεις, όπως η απόδρασή του από την κοιλιά ενός θαλάσσιου "τέρατος" (φήμες λένε ότι ήταν φάλαινα). Ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα ότι σχεδόν είχε πνιγεί τότε.

Πρωτοπόρος της αεροπορίας

Αφού ανέπτυξε το πάθος του για την αεροπορία, ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη το 1909, ο Houdini αγόρασε ένα Voisin γαλλικής κατασκευής και έγινε ένας από τους πρώτους ιδιώτες πιλότους στον κόσμο. Ο μάγος συνετρίβη κατά την παρθενική του πτήση στη Γερμανία, αλλά συνέχισε να εξασκείται και τελικά έβαλε στόχο να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πιλοτάρει αεροπλάνο στην Αυστραλία. Τελικά, τα κατάφερε.

Βοήθησε τις ΗΠΑ κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Houdini επέδειξε τον πατριωτισμό του διασκεδάζοντας τα στρατεύματα και παρέχοντάς τους τακτικές διαφυγής. Οι προσπάθειές του αποσκοπούσαν στην τόνωση του ηθικού και στην υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής προσπάθειας.

Αστέρας του βωβού κινηματογράφου

Τολμώντας να ασχοληθεί με τον βωβό κινηματογράφο, ο Houdini πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά του 1919, The Master Mystery, και αργότερα ίδρυσε το δικό του κινηματογραφικό στούντιο, τη "Houdini Picture Corporation". Παρά την αρχική επιτυχία, οι μετέπειτα οικονομικές αποτυχίες τον οδήγησαν να εγκαταλείψει τον κινηματογράφο.

Αποδομητής του υπερφυσικού

Ο Houdini αποδόμησε ενεργά τα μέντιουμ, χρησιμοποιώντας τις ικανότητές του για να αποκαλύψει τις απάτες. Διεξήγαγε εκστρατεία κατά του πνευματισμού και κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου υπέρ της νομοθεσίας κατά της μαντείας.

Μυστηριώδης θάνατος

Ο θάνατος του Houdini κατά το Halloween του 1926 παραμένει μυστηριώδης, με θεωρίες που κυμαίνονται από ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης μέχρι ισχυρισμούς για δηλητηρίαση από πνευματιστές. Οι συνθήκες που περιβάλλουν τον θάνατό του συνεχίζουν να προκαλούν ίντριγκες και συζητήσεις.

Ετήσιες συναντήσεις για την επικοινωνία μετά θάνατον

Η κληρονομιά του Houdini ζει μέσα από τις ετήσιες συναντήσεις, που πραγματοποιούνται από fans κατά το Halloween σε προσπάθειες επικοινωνίας με το πνεύμα του. Αυτές οι συγκεντρώσεις, που ξεκίνησαν από τη σύζυγό του, Bess, συνεχίζονται μέχρι σήμερα, διατηρώντας το μυστήριο του Houdini ζωντανό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα