Ο Moby δε βλέπει πια τη μουσική ως επάγγελμα
"Ο σκοπός της ζωής μου είναι να δουλεύω για τα δικαιώματα των ζώων".
Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ο Moby περιοδεύει στην Ευρώπη και τα έσοδα από τις συναυλίες του θα τα διαθέσει όλα για τα δικαιώματα των ζώων που, όπως λέει ο ίδιος, είναι πλέον η πραγματική του δουλειά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, άλλωστε οι λέξεις "ANIMAL" και "RIGHTS" είναι γραμμένες με κεφαλαία στα τατουάζ που έχει στα μπράτσα του, ενώ πίσω από τον λαιμό του έχει τατουάζ "Vegan for Life" .
"Είμαι βίγκαν 37 χρόνια τώρα. Ο σκοπός της ζωής μου είναι να δουλεύω για τα δικαιώματα των ζώων. Δεν βλέπω πλέον ως επάγγελμα τη μουσική. Η μουσική έχει γίνει ένα ευχάριστο, ήρεμο καταφύγιο", λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο AFP.
Πριν από 25 χρόνια το άλμπουμ "Play" του Μoby, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ρίτσαρντ Μέλβιλ Χολ, πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα στα 58 του χρόνια ο καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής επιστρέφει στην Ευρώπη για επτά εμφανίσεις και τα έσοδά τους πρόκειται να τα μοιράσει σε οκτώ ή εννιά οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ή για το περιβάλλον.
Οι ημερομηνίες πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο Moby δηλώνει έτοιμος να παίξει επιτυχίες κυρίως από τα άλμπουμ του "Play" και "18".
"Είναι αυτά που θέλει να ακούσει το κοινό. Όταν πηγαίνω να δω τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, είναι πολύ δυσάρεστο να μην παίξουν τα τραγούδια που γνωρίζω κι αγαπώ. Μου φαίνεται εγωιστικό", λέει.
Χαρακτηριστικά αναφέρει τους Radiohead, που αρνούνται να παίξουν την μεγαλύτερη επιτυχία τους, "Creep".
"Αυτό είναι υπέροχο τραγούδι. Αρέσει στον κόσμο. Αν μπορείς να κάνεις κάποιον να χαρεί, γιατί να μην το παίξεις;", αναρωτιέται.
Η άποψή του αυτή είναι βιωματική και παραπέμπει στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως μέλους συγκροτημάτων της πανκ στη Νέα Υόρκη.
"Θυμάμαι μια εμφάνιση σε κινεζικό εστιατόριο όπου υπήρχαν τέσσερα άτομα στο συγκρότημα και δύο στο κοινό...Ποτέ δεν περίμενα ότι θα έκανα μουσική που θα αναγνώριζε ο κόσμος και θα του άρεσε".
-"Ο Trump μισεί τα ζώα"-
Τον περισσότερο χρόνο του αυτές τις ημέρες τον περνά κάνοντας λόμπινγκ στους πολιτικούς για τα δικαιώματα των ζώων.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι καλών προθέσεων στη σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, λέει, αλλά σε μια χρονιά εκλογών τρέμουν μήπως κάνουν κάτι που θα βοηθήσει στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
"O Donald Trump είναι στ'αλήθεια ψυχοπαθής. Είναι γνωστό ότι μισεί τα ζώα. Η πρώην σύζυγός του λέει ότι είχε πάει στο σπίτι τους έναν σκύλο κι ο Trump απείλησε να τον σκοτώσει. Μισεί τα ζώα γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι΄αυτόν".
Ο Moby θεωρεί ότι έγινε βίγκαν εξαιτίας της τραυματικής παιδικής του ηλικίας: ο πατέρας του σκοτώθηκε μεθυσμένος σε τροχαίο, ο ίδιος κακοποιήθηκε σεξουαλικά στην παιδική του ηλικία και ντρεπόταν που ήταν φτωχός.
"Εμαθα από πολύ μικρή ηλικία να μην εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, ενώ τα ζώα είναι πολύ προβλέψιμα", εξηγεί.
Υπήρχε μια περίοδος που ασχολούνταν ακόμη πιο ενεργά με τα ζώα. Επισκεπτόταν ζώα κατά την μεταφορά τους στα σφαγεία--για να "είναι μάρτυρας", να τους προσφέρει στιγμές καλοσύνης πριν από τον θάνατό τους.
Λέει ότι εξαιτίας του οι εταιρείες παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος αναγκάστηκαν να αλλάξουν το ωράριο παραδόσεων των ζώων μετακινώντας το μέσα στη νύχτα.
"Ελάχιστοι άνθρωποι προτίθενται να ξυπνήσουν στις 2:30 πμ και να οδηγήσουν μέχρι την άλλη άκρη της πόλης για να βρίσκονται εκεί μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους. Αυτό τον γύρο τον κέρδισαν".
Σήμερα ο Moby προσπαθεί να προσεγγίζει τον ακτιβισμό του "με πολύ στρατηγικό τρόπο".
"Σημαίνει ότι ασχολείσαι με την πολιτική, την φιλανθρωπία, τη συγκέντρωση κεφαλαίου για τις νεοσύστατες εταιρείες βίγκαν προϊόντων, με τα μέσα ενημέρωσης", καταλήγει.
"Προσπαθώ να εντοπίζω ό,τι βρίσκεται αισθητά μακριά από το κατεστημένο και να αναζητώ τρόπους να βοηθήσω".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ο Carlos Alcaraz εντυπωσίασε με το νέο του look στο Australian Open-Αυτή είναι η προπόνηση και διατροφή του
Μια ματιά στην προπόνηση, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση του Carlos Alcaraz, και στο πώς έχτισε το σώμα που τον οδήγησε στην κορυφή του τένις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλοι μιλούν για την topless εμφάνιση της Chappell Roan στα Grammys 2026
Με ένα φόρεμα που κρεμόταν κυριολεκτικά από τις ρώγες της, η Chappell Roan έκλεψε τις εντυπώσεις στα φετινά βραβεία Grammy, επιλέγοντας να αναβιώσει ένα από τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια του οίκου Mugler από το 1998.
O Bad Bunny τα είπε όλα για την ICE στα Grammys 2026 (video)
"Δεν είμαστε ζώα, είμαστε άνθρωποι και είμαστε Αμερικανοί", είπε μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης που προκάλεσε αίσθηση στην τελετή απονομή των βραβείων στο Λος Άντζελες.
Σε ποια πόλη είναι παράνομο να μαγειρεύεις κρέας-προφανώς και να το τρως
Εκεί, το κρέας δε μπαίνει ούτε στην κατσαρόλα ούτε στο πιάτο -και όχι επειδή το αποφάσισαν οι κάτοικοι, αλλά επειδή το απαγορεύει ο νόμος. Πρόκειται για μία ριζοσπαστική επιλογή που έχει μετατραπεί σε γαστρονομική εμπειρία με παγκόσμια απήχηση.
To δώρο των 52.000 ευρώ του Cristiano Ronaldo στην Georgina
Τα γενέθλια της Georgina έγιναν viral και όχι τυχαία. Ένα δώρο υψηλής αξίας, μια ανάρτηση στο Instagram και μια σχέση που εδώ και χρόνια τραβάει τα βλέμματα, εντός κι εκτός γηπέδων.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα αθλήματα που μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο-Πόσα χρόνια κερδίζουμε
Κάποια αθλήματα προσθέτουν σχεδόν μια δεκαετία στη ζωή σου. Η επιστήμη μπορεί να υπολογίσει πλέον με ακρίβεια ποια δραστηριότητα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά και τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν. Όχι, δεν είναι το γυμναστήριο.