Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι πολυσυντροφικός

Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι η πολυσυντροφικότητα είναι ο κατάλληλος για σένα τρόπος να ζεις.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 01 Φεβρουαρίου 2022

Η πολυσυντροφικότητα είναι ένας ωραίος όρος, πολύ πιο δόκιμος από την πολυγαμία, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ταυτόχρονες σχέσεις που μπορείς να έχεις με πολλά (παραπάνω από ένα) άτομα, κάνοντας focus στη συναισθηματική και όχι τη σεξουαλική φύση τους. Στην ουσία, πρόκειται για μια έννοια-ομπρέλα που δίνει όνομα και δυνατότητα ύπαρξης σε πολλά σχεσιακά σχήματα.

Για παράδειγμα, μπορεί εσύ να έχεις μία 'κύρια σύντροφο' και ταυτόχρονα να απολαμβάνεις όσα έχουν να σου δώσουν και άλλες σχέσεις, με οποιοδήποτε φύλο επιθυμείς. Με τις/τους άλλους συντρόφους σου, η κύρια σχέση σου θα μπορούσε να μην έχει καμία επαφή, αλλά και να σχετίζεται και η ίδια μαζί τους. Ο μόνος απαράβατος κανόνας στα πολυσυντροφικά σχήματα είναι η συναισθηματική συναίνεση των συμμετεχόντων, κάτι που διαφοροποιεί την πολυσυντροφικότητα από το 'κέρατο'.

Πώς μπορείς, όμως, να καταλάβεις αν είσαι όντως πολυσυντροφικός και όχι, απλώς, π.χ., μη-ερωτευμένος με τη σχέση που έχεις; Ας πούμε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που θα μπορούσαν να σε προβληματίσουν και να σε κινητοποιήσουν προς την αποδοχή του εαυτού σου.

Αισθάνεσαι περιορισμένος

Αν οι μονοσυντροφικές σχέσεις που έχεις κάνει πάντα σε περιόριζαν, σαν να ήσουν κλεισμένος σε φυλακή, αν παρά το ότι ένιωθες αισθήματα για την/τον σύντροφό σου ανέπτυσσες ταυτόχρονα και για άλλα άτομα, μάλλον η πολυσυντροφικότητα είναι ο δικός σου δρόμος.

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι πολυσυντροφικόςiStock

Βλέπεις δυναμική συνύπαρξης με άλλα άτομα, ενώ έχεις ήδη σχέση

Αν ενώ είσαι σε μια ευτυχισμένη σχέση νιώθεις να ερωτεύεσαι και ένα άλλο άτομο, χωρίς να μειώνονται τα αισθήματά σου για το πρώτο, μάλλον πρέπει να αρχίσεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου ως πολυσυντροφικό και να ανοιχτείς και στα δύο άτομα με ειλικρίνεια.

Δεν μπορείς να 'μαζεύεις' άλλο όσα νιώθεις μέσα σου

Πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν την ιδέα της πολυσυντροφικότητας παρότι είναι πολυσυντροφικοί, καθώς πιστεύουν λανθασμένα ότι θα τους οδηγήσει, νομοτελειακά, στην λόγω ζήλειας απόρριψη και τη μοναξιά. Έτσι, 'μαζεύονται' συναισθηματικά, αντί να αντιμετωπίσουν τις επιθυμίες τους στα ίσια και να τις διαχειριστούν.

Είσαι ειλικρινής στις σχέσεις σου

Το πιο σημαντικό πράγμα σε μια σχέση, ανεξαρτήτως του σχήματος που έχει πάρει, είναι η ειλικρίνεια και η επικοινωνία. Αυτές οι δύο έννοιες αποτελούν τη βάση των υγειών πολυσυντροφικών σχέσεων. Οπότε αν 'το έχεις', θα σου είναι πιο εύκολο να κάνεις από όλες/όλους τις/τους συντρόφους σου αποδεκτό το ότι όχι μόνο ποθείς και άλλα άτομα αλλά αναπτύσσεις και συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους.

> Διάβασε ακόμα: Τι ακριβώς σημαίνει να είσαι non-binary

Δεν σου αρέσουν οι επιβεβλημένοι κοινωνικοί κανόνες

Αν τείνεις να αμφισβητείς τους κανόνες που επιβάλλει η κάθε κοινωνία στον τρόπο που ('πρέπει' να) ζούμε, ακόμα και σε αυτόν με τον οποίο συνδεόμαστε συναισθηματικά με άλλους ανθρώπους, τότε θα μπορούσες να πειραματιστείς πιο εύκολα και με άλλες, μη-κανονιστικές πιθανότητες αγάπης.

Δεν πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που είναι μόνο αυτό το 'σωστό'

Σε περίπτωση που έχεις ήδη απορρίψει το ότι υπάρχει ένας τρόπος, ο μόνος τάχαμου κανονικός, για να σχετίζεται κάποιος ερωτικά με άλλα άτομα, ίσως αυτό να σε φέρνει πιο κοντά στην ανακάλυψη της πιθανότητας να υπάρχεις ευτυχισμένος σε ένα σχήμα σχέσης που δεν είναι αποκλειστικό, μονογαμικό ή αναγκαστικά ετεροφυλοφιλικό.

> Διάβασε ακόμα: H ιστορία της σημαίας του Pride 

Εμπιστεύεσαι τα αισθήματά σου

Αν είσαι βέβαιος ότι το να βλέπεις εσύ ή και η/ο σύντροφός σου άλλα άτομα δεν επηρεάζει τον έρωτα που αισθάνεσθε ο ένας για τον άλλο, τότε είσαι μάλλον 'γεννημένος πολυσυντροφικός'.

Ξέρεις ότι μπορείς να αγαπήσεις πολλά άτομα

Δεν νιώθουν όλοι άνετα με την ιδέα μιας 'καρδιάς-αγκινάρας', αλλά αν εσύ μπορείς να την αποδεχθείς και να τη σέβεσαι, σε σένα και τους άλλους, τότε θα μπορείς να απολαύσεις το δέσιμο με όσους ανθρώπους πραγματικά το νιώθεις.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear