Γίνεται να σε συμπαθούν όλοι;

Συνήθως πάντως, λέμε πως όταν δεν υπάρχουν αντιπάθειες, κάτι πάει πολύ στραβά.

Όταν οι ειδικοί μιλούν για τη λεγόμενη θετική αύρα, στο μυαλό μας συνήθως έρχεται ένας άνθρωπος που μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο κερδίζει τους πάντες αυτομάτως. Πολλοί το θεωρούν χάρισμα, άλλοι κάνουν λόγο για ένα προσόν που καλλιεργείται, ωστόσο οι περισσότεροι σίγουρα έχουν αναρωτηθεί αν όντως υπάρχει τρόπος για να κάνουν καλή πρώτη εντύπωση. Η συμπάθεια άλλωστε, είναι κάτι που κερδίζεται. 

Το κλειδί στη συμπεριφορά

Σύμφωνα με την επιστήμη, για να δημιουργήσουμε μία καλή πρώτη εντύπωση υπάρχει μία βασική μέθοδος: Δεν πρέπει να προσπαθούμε να φαινόμαστε τέλειοι, γιατί οι τέλειοι άνθρωποι δε συμπαθούν ο ένας τον άλλον.

Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει η ψυχολόγος Marina Harris στο Psychology Today επικαλούμενη τη μελέτη που διεξήγαγε ο κοινωνικός ψυχολόγος Elliot Aronson, κατά την οποία οι άνθρωποι που κάνουν κάποια λάθη τα πάνε καλύτερα με τον κόσμο από εκείνους που φαίνονται ανώτεροι από κάθε άποψη.

>Διάβασε ακόμη: O πυλώνας κάθε υγιούς σχέσης, σύμφωνα με την επιστήμη

Όπως εξηγεί η Harris, η αδυναμία που δείχνουν οι ευάλωτοι άνθρωποι είναι το κλειδί για να τους συμπαθήσουμε. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας διαφορετικό από ό,τι είναι για να είναι δημοφιλής. Τουναντίον, πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Όπως συμβαίνει παντού, θα υπάρξουν άνθρωποι με τους οποίους θα συνδεθούμε και άλλοι με τους οποίους όχι, αυτό είναι το φυσιολογικό. Από την άλλη, όσοι δεν έχουν πρόβλημα να προσποιηθούν ότι είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη, δεν είναι τυχαίο αν καταλήξουν περισσότερο δημοφιλείς.

Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τον τόπο και τους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουμε, διότι προφανώς σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον δεν κερδίζεται η συμπάθεια των προϊσταμένων με την ευαισθησία. 

Από αυτή την άποψη, πρέπει πάντα να προσπαθούμε να είμαστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας, αλλά στις συνεργασίες μας, δεν πειράζει να δείχνουμε ότι μερικές φορές χρειαζόμαστε βοήθεια. Το να είμαστε ευάλωτοι δεν αποτελεί απάντηση μόνο στο πώς αναπτύσσονται συμπάθειες, αλλά συνεπικουρεί επίσης στη δημιουργία στενότερων σχέσεων και αυτό είναι το πραγματικό δώρο. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης