Γίνεται να σε συμπαθούν όλοι;

Συνήθως πάντως, λέμε πως όταν δεν υπάρχουν αντιπάθειες, κάτι πάει πολύ στραβά.

Όταν οι ειδικοί μιλούν για τη λεγόμενη θετική αύρα, στο μυαλό μας συνήθως έρχεται ένας άνθρωπος που μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο κερδίζει τους πάντες αυτομάτως. Πολλοί το θεωρούν χάρισμα, άλλοι κάνουν λόγο για ένα προσόν που καλλιεργείται, ωστόσο οι περισσότεροι σίγουρα έχουν αναρωτηθεί αν όντως υπάρχει τρόπος για να κάνουν καλή πρώτη εντύπωση. Η συμπάθεια άλλωστε, είναι κάτι που κερδίζεται. 

Το κλειδί στη συμπεριφορά

Σύμφωνα με την επιστήμη, για να δημιουργήσουμε μία καλή πρώτη εντύπωση υπάρχει μία βασική μέθοδος: Δεν πρέπει να προσπαθούμε να φαινόμαστε τέλειοι, γιατί οι τέλειοι άνθρωποι δε συμπαθούν ο ένας τον άλλον.

Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει η ψυχολόγος Marina Harris στο Psychology Today επικαλούμενη τη μελέτη που διεξήγαγε ο κοινωνικός ψυχολόγος Elliot Aronson, κατά την οποία οι άνθρωποι που κάνουν κάποια λάθη τα πάνε καλύτερα με τον κόσμο από εκείνους που φαίνονται ανώτεροι από κάθε άποψη.

>Διάβασε ακόμη: O πυλώνας κάθε υγιούς σχέσης, σύμφωνα με την επιστήμη

Όπως εξηγεί η Harris, η αδυναμία που δείχνουν οι ευάλωτοι άνθρωποι είναι το κλειδί για να τους συμπαθήσουμε. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας διαφορετικό από ό,τι είναι για να είναι δημοφιλής. Τουναντίον, πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Όπως συμβαίνει παντού, θα υπάρξουν άνθρωποι με τους οποίους θα συνδεθούμε και άλλοι με τους οποίους όχι, αυτό είναι το φυσιολογικό. Από την άλλη, όσοι δεν έχουν πρόβλημα να προσποιηθούν ότι είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη, δεν είναι τυχαίο αν καταλήξουν περισσότερο δημοφιλείς.

Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τον τόπο και τους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουμε, διότι προφανώς σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον δεν κερδίζεται η συμπάθεια των προϊσταμένων με την ευαισθησία. 

Από αυτή την άποψη, πρέπει πάντα να προσπαθούμε να είμαστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας, αλλά στις συνεργασίες μας, δεν πειράζει να δείχνουμε ότι μερικές φορές χρειαζόμαστε βοήθεια. Το να είμαστε ευάλωτοι δεν αποτελεί απάντηση μόνο στο πώς αναπτύσσονται συμπάθειες, αλλά συνεπικουρεί επίσης στη δημιουργία στενότερων σχέσεων και αυτό είναι το πραγματικό δώρο. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Προπονήσεις που καίνε λίπος και σε κάνουν εξυπνότερο

Τα είδη γυμναστικής που ενεργοποιούν -ταυτόχρονα- τον μεταβολισμό και τον εγκέφαλό σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Skoda: Πάνω από 100 χρόνια μίζες κινητήρων

Η Skoda μας προσφέρει ένα ταξίδι στους διαφορετικούς και πάντα πρωτοποριακούς τρόπους με τους οποίους ξεκινούσαν οι κινητήρες των αυτοκινήτων της από καταβολής της εταιρείας.

Γραφει TopGear

Η Lana Del Rey παντρεύεται

Το εντυπωσιακό μονόπετρο με το οποίο εμφανίστηκε στα Billboard Women in Music Awards.

Μερικά πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την Apple

Πώς προέκυψαν τα ονόματα των προϊόντων της Apple και ο μυστηριώδης ρόλος του John Appleseed.

Γραφει Τιμος Σαλαμες