Κι αν οι άντρες υπερεκτιμούν τη νοημοσύνη τους;

Οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, τείνουν να πιστεύουν ότι είναι πιο έξυπνοι απ' ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είναι οι άντρες ή οι γυναίκες που τείνουν πιο πολύ να υπερκτιμούν την ευφυΐα τους; Είτε ναι είτε όχι, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η έρευνα μίας ομάδας Αυστραλών ψυχολόγων, που έδειξε ότι το φύλο παίζει ρόλο, καθώς οι άντρες τείνουν να 'πάσχουν' σε πιο μεγάλο βαθμό από ψευδεπίγραφη ανωτερότητα, μια γνωστική προκατάληψη που οδηγεί έναν άνθρωπο στο να υπερεκτιμά τις ικανότητές του.

Κοινωνικοί και πολιτισμικοί οι λόγοι

Το φαινόμενο της ψευδεπίγραφης ανωτερότητας δεν συνδέεται με κάποιου είδους 'ναρκισσιστική φύση', τουλάχιστον όχι μόνο με αυτή. Πρόκειται για μια 'νορμάλ' και υγιή προκατάληψη, που μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία, αλλιώς, δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε. Επίσης, μας κάνει να αγαπάμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου κακό.

Το πρόβλημα με αυτό το φαινόμενο, λοιπόν, έγκειται στο ότι δεν εντοπίζεται στον ίδιο βαθμό σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και πιστεύεται ότι διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Κι αν οι άντρες υπερεκτιμούν τη νοημοσύνη τους; iStock

Ο ρόλος του φύλου

Το να είσαι άντρας ή γυναίκα παίζει επίσης ρόλο-κλειδί στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου και τη νοημοσύνη του, παρά το ότι είναι γενικώς αποδεκτό -και αδιαμφισβήτητο- το ότι η ευφυΐα είναι ανεξάρτητη από το φύλο.

Το ότι οι περισσότεροι από εμάς, όμως, πιστεύουμε πως είμαστε όλοι εξίσου ευφυείς, ασχέτως του φύλου μας, δεν σημαίνει ότι αυτή η επίγνωση έχει φτάσει ως τα βάθη του ασυνείδητού μας. 

Αυτή η διαφορά στην αυτοαντίληψη ανάλογα με το φύλο μας, έχει οδηγήσει στην περιγραφή του φαινομένου ως 'το πρόβλημα της αντρικής αλαζονείας και της γυναικείας ταπεινοφροσύνης'.

> Διάβασε ακόμα: Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έξυπνοι άνθρωποι

Το ψυχολογικό φύλο

Η καινοτομία που εισήγαγε η έρευνα των Αυστραλών επιστημόνων έγκειται στην εισαγωγή της έννοιας του 'ψυχολογικού φύλου', το οποίο αποτελεί κι αυτό έναν παράγοντα που μπορεί να εξηγήσει τις διαφορές στις μετρήσεις της 'ψευδεπίγραφης ανωτερότητας'.

Οι επιστήμονες, συνέλεξαν αυτοαξιολογήσεις IQ και τις αντιπαρέβαλαν με το πραγματικό IQ των συμμετεχόντων. Επίσης, 'μέτρησαν' το φύλο τους με την κλίμακα BSRI, αλλά και με άλλες ψυχολογικές μεταβλητές όπως την αυτοεκτίμηση και λοιπά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Η κλίμακα BSRI (Bem Sex-Role Inventory) αποτελεί ένα εργαλείο μέτρησης της αρσενικότητας και της θηλυκότητας που χρησιμοποιείται για την έρευνα των ρόλων των φύλων και υπολογίζει το πώς οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, με ψυχολογικούς όρους.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, έδειξαν χωρίς αμφιβολία ότι το να έχεις γεννηθεί άντρας και να διαθέτεις κάποια ισχυρά 'αρσενικά χαρακτηριστικά', σχετίζεται με 'φουσκωμένα Εγώ', κάτι που οφείλεται, εν μέρει, στην αυτοπεποίθηση, η οποία, επίσης σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, τείνει να είναι πιο υψηλή στους άντρες απ' ό,τι στις γυναίκες.

> Διάβασε ακόμα: Έρευνα βρήκε αυτό που θέλουν οι γυναίκες - και οι άντρες

Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζεται από πολυάριθμους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες όπως από τη διαφορετική εκπαίδευση που λαμβάνουν τα αγόρια και τα κορίτσια. 

Άλλο ένα συχνό ψυχολογικό φαινόμενο είναι αυτό της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει κάτι, έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει σε αυτό (ισχύει και το αντίθετο). Γι' αυτό και δεν είναι τόσο κακό το να υπερεκτιμούμε, λιγάκι, την αξία μας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης