Τοξική θετικότητα, σχήμα οξύμωρο αλλά υπαρκτό

Όταν ο κόσμος γύρω σου καταρρέει, όχι, δεν είναι υγιής στάση το να βλέπεις τα πάντα θετικά.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 17 Φεβρουαρίου 2023

Το concept της τοξικής θετικότητας έχει περιγραφεί από τη Harvard Business Review ως μια "αντίληψη σύμφωνα με την οποία, παρά τον συναισθηματικό πόνο και τη δυσφορία που αισθανόμαστε, πρέπει πάντα να βλέπουμε τα πράγματα θετικά". Κι ενώ φαίνεται παράλογο το να θεωρήσει κάποιος τη θετική στάση ως βλαβερή, πόσο μάλλον τοξική, το να πιέζει τον εαυτό του να αισθάνεται πάντα καλά έχει ένα κόστος.

Είναι οκέι το να μην είμαστε πάντα ευτυχισμένοι

Κάποιες φορές, το να μην αισθανόμαστε καλά, αποτελεί ένα απαραίτητο ψυχολογικό στάδιο που πρέπει να βιώσουμε, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση μιας εγκύου που έχει σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή της. Δεν είναι υγιές σε μια κατάσταση που μας προκαλεί συναισθηματική αναταραχή να απαντάμε με κάτι συμπεριφορές του τύπου "όλα είναι εντάξει, όλα είναι ωραία" γιατί, πολύ απλά, όχι, δεν είναι όλα εντάξει, ούτε είναι όλα ωραία.

Όταν δεν αισθανόμαστε αρκετά δυνατοί ή δεν είμαστε προετοιμασμένοι να βιώσουμε και να εκφράσουμε τα πρωταρχικά μας συναισθήματα, τότε αυτά τα θετικά που μας επιβάλλεται να αισθανθούμε μας αφήνουν μπερδεμένους ή πελαγωμένους.

Ας υποθέσουμε ότι είσαι αγχωμένος για μια παρουσίαση που έχεις να κάνεις στο γραφείο. Το λες σε έναν φίλο σου κι αυτός σου απαντάει ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό σου και δεν πρέπει να ανησυχείς για τίποτα. Το ότι σε παρακινεί να δεις τα πράγματα θετικά είναι μεν καλό αλλά την ίδια στιγμή υποτιμάει το άγχος σου και σε κάνει να ντρέπεσαι για το ότι στεναχωριέσαι για πράγματα που, τάχα μου, δεν έχουν σημασία. Μπορεί όμως να σε βλάψει και βαθύτερα, π.χ. να τα πας χάλια στην παρουσίαση και να απολυθείς.

Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να αφήνεις χώρο σε όλα τα συναισθήματά σου να εκφραστούν και να τα αντιμετωπίσεις αναλόγως. Επίσης, να θυμάσαι ότι η θετικότητα δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση και πως το κυνήγι της τελειότητας δεν είναι παρά σπατάλη χρόνου. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.