Διαστημικός τουρισμός: Μία τυπική ημέρα εκεί έξω

Ταξιδάκια αναψυχής για δισεκατομμυριούχους και τους εκλεκτούς τους, με selfies, "ξηρά τροφή" και καφέ εσπρέσο.

Διαστημικός τουρισμός; Γιατί όχι; Ενώ το drone Ingenuity συνεχίζει να ίπταται πάνω από τον Άρη και να εξερευνά όλο και μεγαλύτερη έκταση του "κόκκινου" πλανήτη, εμείς αναρωτιόμαστε για το αν το 2021 θα είναι η χρονιά του διαστημικού τουρισμού αλλά και το πώς είναι να βρίσκεσαι ανάμεσα στ' αστέρια. Το ενδιαφέρον μας δυναμιτίζεται από τις επικείμενες αποστολές που το πλήρωμά τους αποτελείται από "περίπου" απλούς πολίτες.

Γραφείο διαστημικών ταξιδιών "Ο Elon Musk"

Ένα ιστορικό βήμα για την επέλαση των τουριστών στο διάστημα είναι αυτό της επικείμενης αποστολής Inspiration4 που υπογράφει η SpaceX του Elon Musk. Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεχίζει να συλλέγει νίκες όσον αφορά την κατάκτηση του διαστήματος, με πιο πρόσφατη αυτή της ασφαλούς επιστροφής της διαστημικής κάψουλας του Crew Dragon Resilience (από το ταξίδι της μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό). Η ιστορική αποστολή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι που βρίσκεται στη Φλώριδα και οι τέσσερις επιβάτες-τουρίστες της θα απολαύσουν ένα ταξίδι γύρω από την τροχιά της Γης.

Τουρισμός για δισεκατομμυριούχους και τους "εκλεκτούς" τους

Πίσω από την αποστολή Inspiration4 κρύβεται ο 37χρονος δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman, ιδρυτής και CEO της ψηφιακής πλατφόρμας Shift4Payments, που τυγχάνει και έμπειρος στρατιωτικός πιλότος, κατέχοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του περίπλου της Γης με αεροπλάνο (61 ώρες, 51 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα).

Διαστημικός τουρισμός: Μία τυπική ημέρα εκεί έξωPatrick T. Fallon / Getty Images

Όπως έχουμε ήδη γράψει (κάνε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες), η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί τμήμα ενός φιλανθρωπικού project ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, με αποδέκτη το Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων Τζουντ του Μέμφις.

Μαζί με τον Isaacman, όπως αποκαλύφθηκε, θα βρίσκεται η 29χρονη Hayley Arceneaux, ιατρική βοηθός στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων Τζουντ, που ως παιδί είχε περάσει καρκίνο στα οστά και είχε νοσηλευτεί εκεί. Η ίδια θα αποτελέσει τη νεότερη Αμερικανίδα και το πρώτο άτομο με προσθετικό μέλος που θα ταξιδέψει στο διάστημα. Το πλήρωμα θα συμπληρώσουν ο 41χρονος βετεράνος των αεροπορικών δυνάμεων Chris Sembroski και ο 51χρονος επιχειρηματίας, εκπαιδευτής και έμπειρος πιλότος Sian Proctor.

Για το φεγγάρι, αργούμε ακόμη

Ο Elon Musk συνδέεται με μία ακόμα επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα, την οποία έχει σχεδιάσει από κοινού με τον 45χρονο Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Yazuku Maezawa. Ο τελευταίος, μαζί με 7-10 καλεσμένους του που θα του κάνουν "κλικ" θα ταξιδέψει γύρω από τη Σελήνη το 2023.

Τουρισμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι πρώτοι τουρίστες με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πάλι, περιμένουν πώς και πώς να έρθει ο Ιανουάριος του 2022. Θα μεταφερθούν μέχρι εκεί μέσα σε μία διαστημική κάψουλα Crew Dragon για λογαριασμό της Axiom Space, μίας ιδιωτικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2016 από τον πρώην επικεφαλή του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της NASA, Michael Suffredini.

CREW DRAGON SPACE CRAFTSpaceX

Σε αυτή την αποστολή αρχηγός θα είναι ο Michael Lopez-Alegria που είναι πρώην αστροναύτης της NASA, ο Αμερικανός επενδυτής Larry Connor, ο Καναδός Mark Pathy και ο Ισραηλινός businessman/πρώην μαχητικός πιλότος Eitan Stibbe.

Υπάρχουν και αυτοί που έχουν πάει ήδη στο διάστημα

Βέβαια, έχουν ήδη υπάρξει κάποιοι λίγοι τουρίστες του διαστήματος, στο πρόσφατο παρελθόν, ανάμεσα στα έτη 2001 και 2009. Οι εν λόγω τουρίστες μεταφέρθηκαν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το ρωσικό διαστημικό λεωφορείο Soyuz.

Ανάμεσά τους ήταν και ο πολιτογραφημένος Αμερικανός Charles Simonyi, ουγγρικής καταγωγής, που εργάζεται στη Microsoft και ξόδεψε συνολικά για τα δύο ταξίδια του 60 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πτήσεις του Soyuz αναμένεται να μπουν ξανά σε ροή αυτόν τον Δεκέμβριο, μεταφέροντας κάθε φορά από έναν αστροναύτη και δύο τουρίστες. Χαμός στο διάστημα, δηλαδή.

Κάποια άλλα διαστημικά τουριστικά projects

Μία ακόμα εταιρεία που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η Space Adventures και τα προγράμματα που υπόσχονται πτήσεις σε περιβάλλον μικροβαρύτητας. Για παράδειγμα, αυτό της Virgin Galactic του Richard Branson, με τα άνετα και πολυτελή διαστημόπλοια, που στις υποτροχιακές τους πτήσεις σε υψόμετρο 82 χιλιομέτρων θα μπορούν να μεταφέρουν δύο πιλότους και έξι επιβάτες.

Το project του Jeff Bezos

Στο σημείο εκκίνησης για να αρχίσει τα ταξίδια αναψυχής βρίσκεται και η Blue Origin του Jeff Bezos, με το υποτροχιακό της σκάφος New Shepard. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες το New Shepard απογειώθηκε από μία πλατφόρμα στο Τέξας, στο πλαίσιο της αποστολής NS-15.

Η προσομοίωση όλων των φάσεων μίας υποτροχιακής πτήσης με τουρίστες υπήρξε επιτυχής και έτσι η πρώτη πτήση με κανονικό πλήρωμα αναμένεται να λάβει χώρα, εκτός απροόπτου, στις 20 Ιουλίου.

Selfies και καφές εσπρέσο; Εδώ είναι το ταξίδι!

Προς το παρόν και στο άμεσο μέλλον, οι τουρίστες του διαστήματος, ανάλογα με το "πακέτο διακοπών" τους, μπορούν να απολαύσουν κάτι ανάμεσα σε μία γεμάτη αδρεναλίνη υποτροχιακή πτήση με τη Virgin ή με τη Blue Origin και σε μία πιο γκράντε εβδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου έχουν την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να "απολαύσουν" την παγωμένη "ξηρά τροφή" των αστροναυτών και να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί η ζωή χωρίς βαρύτητα.

Αφού επιστρέψουν στη Γη, βέβαια, μπορούν να αναρτήσουν χωρίς έλεος όλες τις εντυπωσιακές φωτογραφίες τους από το διάστημα στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Instagram. Δεν το λες και λίγο.

SAMANTHA CRISTOFORETTI DRINKS HER ESPRESSO IN SPACENASA / ESA

Τουλάχιστον, έχουν την ευκαιρία όσο είναι "εκεί έξω" να πιουν και έναν τίμιο καφέ με θέα στ' αστέρια. Φτιαγμένο από τη μηχανή εσπρέσο ISSpresso που λειτουργεί με κάψουλες – τα ISS στο όνομά της αντιστοιχούν στα αγγλικά αρχικά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station).

Η ISSpresso κατασκευάστηκε το 2015 από την Argotec και τη Lavazza -σε μία συνέργεια του ιδιωτικού τομέα με την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία- και έκτοτε εξυπηρετεί τις ανάγκες όσων βρίσκονται για κάποιον λόγο στο διάστημα.

Τον πρώτο της καφέ τον ήπιε η Samantha Cristoforetti που θα αναλάβει τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2022 και, όπως διαβάζουμε στο ιταλικό Esquire, είναι πολύ καλύτερος από τον εσπρέσο στιγμής που βρίσκεις έτοιμο σε φακελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης