Η καλύτερη εποχή για ένα τριήμερο στο Πορτοφίνο

Φανταστικό κλίμα, χαμηλότερες τιμές, παραλίες που δεν έχουν καταληφθεί από τις ορδές των τουριστών: Ο Απρίλιος είναι ο τέλειος μήνας για τον περίφημο προορισμό της Λιγουρίας.

Σύμβολο της dolce vita, θέρετρο των πλουσίων, ένα από τα πιο κινηματογραφικά μέρη του πλανήτη. Το Πορτοφίνο, εδώ και δεκαετίες αποτελεί ένα από τα μέρη-σύμβολα της καλής ζωής. Το γεγονός πως υπέστη σοβαρές ζημιές τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις πανίσχυρες καταιγίδες που έπληξαν την βόρεια Ιταλία, ανήκει πλέον στο παρελθόν, με όλες τις ζημιές (μεταξύ των οποίων και η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του δρόμου που ένωνε την ευρύτερη περιοχή της Σάντα Μαργκαρίτα με το παραλιακό χωριό) να έχουν αποκατασταθεί και το δημοφιλές μέρος της Λιγουρίας να ετοιμάζεται για μία ακόμη σεζόν.

Η καταλληλότερη εποχή για να βρεθεί όμως κάποιος εκεί είναι ο Απρίλιος και υπάρχουν πολλοί λόγοι που τεκμηριώνουν τη συγκεκριμένη άποψη: Οι παραλίες και τα γύρω μέρη δεν είναι ακόμη ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο, το κλίμα είναι εξαιρετικά ευχάριστο, η χαλάρωση είναι εγγυημένη. Αν βρεθείς προς τα εκεί λοιπόν, ορίστε κάποια πράγματα που οφείλεις να δεις και να κάνεις.

Το πάρκο του Πορτοφίνο

Τη σεληνιακού σχήματος πολύχρωμη καμάρα πλαισιώνει ένας καταπράσινος καμβάς, που εκτείνεται σε περίπου 80 χλμ. Το ομώνυμο φυσικό πάρκο (που σύντομα θα κηρυχθεί εθνικό) είναι ένας παράδεισος για τους φίλους της πεζοπορίας και της φύσης, με άπειρα οργανωμένα μονοπάτια, πολλά εκ των οποίων χαρίζουν μία εντυπωσιακή πανοραμική θέα ολόκληρης της περιοχής. Το πάρκο φιλοξενεί και το καταφύγιο Semaforo Vecchio, στο οποίο μπορεί να διανυκτερεύσει κάποιος, σε υψόμετρο 610 μέτρων (και κόστος €15).

Η καλύτερη εποχή για ένα τριήμερο στο Πορτοφίνο

ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΦΙΝΟ 2
ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΦΙΝΟ 3

Η ενορία του Σαν Φρουτουόσο

Εντός του πάρκου και στους πρόποδες του όρους της περιοχής, συναντά κάποιος ένα μέρος που μοιάζει ξεχασμένο από τον κόσμο. Στον κόλπο του Σαν Φρουτουόσο, υπάρχει μεταξύ άλλων και η Μονή των Βενεδικτίνων, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Μπορεί να προσεγγιστεί είτε μετά από δίωρη πεζοπορία από το Πορτοφίνο, είτε δια θαλάσσης με καραβάκι από το γειτονικό Καμόλι. 

ΣΑΝ ΦΡΟΥΤΟΥΟΣΟ

Η ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρουτουόσο ανήκει πλέον στην ιταλική κυβέρνηση, στην οποία δωρίστηκε από την οικογένεια Doria (ιδιοκτησία της για περίπου δύο αιώνες), η οποία μεταξύ άλλων αναστήλωσε κάποια από τα κτίρια και κάποια τα έφτιαξε ξανά από την αρχή. Το μέρος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιηθεί σαν καταφύγιο από πειρατικές επιδρομές αλλά και ως επίνειο των ντόπιων ψαράδων.

Εναλλακτικές δραστηριότητες

Αν το άραγμα με τις ώρες στην ξαπλώστρα ή τα Aperol Spritz σε κάποιο cafe σου φαίνονται συνηθισμένα έως και βαρετά, τι θα έλεγες για μία εμπειρία ψαρέματος με τους ντόπιους. Μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές επιλογές είναι τα fishing tours, όπου περνάς μία ολόκληρη ημέρα μαζί με έναν ντόπιο ψαρά, που ξεκινά πό νωρίς το πρωί όταν και σαλπάρετε μαζί από την μαρίνα του χωριού και ολοκληρώνεται το βράδυ, με το μαγείρεμα της ψαριάς.

ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΟΡΤΟΦΙΝΟ

Η ζωή του ψαρά βέβαια δεν είναι για τον καθένα, γι' αυτό και υπάρχουν και τα wine cruises, δηλαδή οι εκδρομές με καραβάκι στον κόλπο του Πορτοφίνο και περιλαμβάνουν οινογευσίες εν πλω καθώς και πλούσια γεύματα. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να κάνει και μαθήματα μαγειρικής στα υπαίθρια workshops που στήνονται στο ύψωμα πάνω από το χωριό (και στα οποία μαθαίνει τα μυστικά του pesto genovese).

Ο Χριστός της Αβύσσου

Η ιταλική εναλλακτική στο μύθο της χαμένης Ατλαντίδας. Στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Πορτοφίνο και το Καμόλι, οι λάτρεις των καταδύσεων έχουν την ευκαιρία για μία μοναδική εμπειρία: Εκτός από την πολύ ενδιαφέρουσα βιοποικιλότητα του βυθού, σε αυτόν βρίσκεται και το βυθισμένο χάλκινο άγαλμα του Ιησού Χριστού.

Πρόκειται για μία προτομή ύψους 2,5 μέτρων που τοποθετήθηκε εκεί στις  22 Αυγούστου του 1954, σε βάθως 17 μέτρων. Το όλο project είναι εμπνευσμένο από μια ιδέα του Ιταλού δύτη Duilio Marcante.

Η πατροπαράδοτη γιορτή του Σαν Τζιόρτζιο

Αν ψάχνεις την ιδανικότερη ημερομηνία εντός του Απριλίου για ένα ολιγοήμερο ταξίδι μέχρι το Πορτοφίνο, τότε οι ημέρες πριν τις 23/04 είναι οι καταλληλότερες. Αυτό οφείλεται στη γιορτή του Σαν Τζιόρτζιο (προστάτη της περιοχής) που ολοκληρώνεται με μία εντυπωσιακή φωτιά στην πλατεία του χωριού.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Letizia Cattaneo (@leticattaneo) on

Φυσικά, πλαισιώνεται από πλήθος εκδηλώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, δημιουργώντας μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους παρευρισκομένους.


Μπορείς να πάρεις περισσότερες ιδέες για ένα ταξίδι στην Ιταλία, μαθαίνοντας για την περιοχή που λατρεύουν οι experts του κρασιού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.