Πώς δεν θα χάνεις ποτέ τη βαλίτσα σου στο αεροδρόμιο

Ένα καινοτόμο σύστημα ελέγχου ετοιμάζεται να δώσει την οριστική λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά προβλήματα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Μαΐου 2019

Σε όλους όσους ταξιδεύουν συχνά έχει συμβεί. Η φθορά ή ακόμη και η απώλεια αποσκευών γεννούν με τη σειρά τους αρκετά προβλήματα, ειδικά όσον αφορά την δεύτερη περίπτωση. Δημιουργείται επιπλέον το καθαρά πρακτικό πρόβλημα και έπειτα η ανάγκη του να αποκτήσεις ξανά σχεδόν όλα όσα περιείχε η βαλίτσα η οποία χάθηκε - όσα δηλαδή είναι εφικτό. 

Το 2018 στην Ευρώπη, χανόντουσαν κατά μέσο όρο 7,3 βαλίτσες ανά 1.000 επιβάτες, ενώ στην Αμερική ο αριθμός ήταν αισθητά μικρότερος (2,85), πλησιάζοντας εκείνον της Ασίας (1,8). Η λύση στο πρόβλημα έχει για μία ακόμη φορά τις βάσεις της στην τεχνολογική εξέλιξη. 

O Daniel Dombach της Zebra Technologies (εταιρεία που ειδικεύεται στις ταξιδιωτικές εφαρμογές και τεχνολογίες) έκανε ένα πείραμα σε 14 μικρά αεροδρόμια της Ελλάδας, στα οποία παρατηρούνται αρκετά προβλήματα λόγω του μειωμένου προσωπικού και των κακών υποδομών αναλογικά με τον αριθμό επισκεπτών που δέχονται (κυρίως από low cost εταιρείες που πετούν μέχρι τα δημοφιλέστερα νησιά). 

Πώς δεν θα χάνεις ποτέ τη βαλίτσα σου στο αεροδρόμιο

"Εξετάσαμε τον αριθμό των αποσκευών που πέφτουν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και δεν αναφέρονται, τις αποσκευές που παραμένουν στους αποθηκευτικούς χώρους των αεροσκαφών καθώς και τις αποσκευές αγνώστων κατόχων. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χάρη σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιοποίησης: Μέσα από ένα ειδικό λογισμικό και ένα app που θα έχει ο ταξιδιώτης στο smartphone ή το tablet του, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει που βρίσκεται η βαλίτσα του, η οποία θα σκανάρεται κάθε φορά που περνά από τον έλεγχο. Αυτό θα γίνεται μέσω ειδικών αισθητήρων που θα καταγράφουν τα δεδομένα από τα αυτοκόλλητα με τα στοιχεία του επιβάτη και θα είναι τοποθετημένοι στα check points. Ακόμη και οι ίδιοι οι υπάλληλοι των αεροδρομίων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες συσκευές" αναφέρει ο Dombach στο Lonely Planet, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.  

Αρκείται να προσθέσει ότι ζήτησε από κάποιους ταξιδιώτες να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή του -που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο- και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Η πιθανότητα να καταγράφονται τα πάντα σε μία κεντρική βάση δεδομένων μειώνει αισθητά τον κίνδυνο της απώλειας. Κάτι που με τη σειρά του απομακρύνει όλες εκείνες τις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες που η τελευταία προκαλεί. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

10 ταξίδια για τον Μάιο

Από τα νορβηγικά φιόρδ μέχρι τις οάσεις του Μαρόκο, οι ιδανικότεροι προορισμοί του τελευταίου μήνα της άνοιξης.

Βουτιά στις κορυφαίες πισίνες ξενοδοχείων του Λονδίνου

Από infinity pools με απίστευτη θέα σε rooftops μέχρι Moroccan-style γαλάζιες λίμνες σε επιβλητικές μαρμάρινες αίθουσες.