Οι ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για social distancing

Στην κορυφή της λίστας μία ελληνική.

Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα εν όψει καλοκαιριού τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης: να ταξιδέψει κανείς ή να μην ταξιδέψει;

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν όσους βασανίζονται από το συγκεκριμένο δίλημμα:

-Η σωτηρία του κλάδου ταξιδίου και αναψυχής έχει λάβει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς ο τελευταίος είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

-Χώρα τη χώρα, οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα lockdown και θα συνεχίσουν να κινούνται προς το περαιτέρω άνοιγμα των συνόρων κατά τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς ο κορονoϊός τίθεται αργά αλλά σταθερά υπό έλεγχο..

-Η τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να είναι πολύ ζεστή. Οι αεροπορικές εταιρείες ανοίγουν σταδιακά πτήσεις.

-Αν τα τελευταία δύο μεγάλα Σαββατοκύριακα αποτελούν κάποιου είδους ένδειξη - με πάρκα, παραλίες και φυσικά καταφύγια να γεμίζουν ασφυκτικά - το καλοκαίρι πιθανότατα θα δει "μιλιούνια" των τουριστών να επιθυμούν να κινηθούν μετά από μήνες περιορισμού.

Το άλλο ερώτημα που τίθεται από το γαλλικό περιοδικό Le Point είναι εάν, "παραλυμένοι από τον φόβο του ιού, με πλήγμα από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό και την αναστολή εργασίας με αντάλλαγμα ένα κρατικό βοήθημα", οι άνθρωποι θα έχουν ακόμη τη διάθεση να αναζητήσουν την καλοκαιρινή ελευθερία.

"Βγαίνουμε σωματικά από αυτόν τον μεγάλο περιορισμό, το μυαλό μας ωστόσο δεν θα παραμείνει υπό κατ’ οίκον περιορισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα;", σημειώνει το περιοδικό.

Τα συγκεκριμένα ερωτήματα θα βρουν την απάντησή τους όταν φτάσει το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, και για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη "άπλετου χώρου, καθαρού αέρα, ήλιου, αλλά και πάνω απ' όλα ασφαλούς προορισμού", η υπηρεσία "Βέλτιστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί" (EBD), η οποία εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δικτύου EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ("Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί"), προσηλωμένη στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην Γηραιά Ήπειρο, επέλεξε τις ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη στην μετά κορονοϊό εποχή.

Η επιλογή βασίζεται σε διάφορα κριτήρια, όπως ο χαμηλός δείκτης λοιμώξεων από κορονοϊό (από 10 έως 600 φορές λιγότερα κρούσματα), το μέγεθος των παραλιών και ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων που διατίθενται στην παραλία ανά άτομο.

Οι συγκεκριμένοι προορισμοί έχουν επιλεγεί επίσης λόγω της μεγάλης προσφοράς ιδιωτικών βιλών, τουριστικών διαμερισμάτων, μικρών ή μεσαίων ξενοδοχείων με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεσμεύσεις προς τους τουρίστες, όπως υπηρεσία καθαρισμού και απολύμανσης δωματίων μετά από κάθε διαμονή και σεβασμό στην τήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

Βρίσκονται επίσης κοντά σε νοσοκομεία που δεν έχουν υποστεί ραγδαία "υπερφόρτωση" κατά τη διάρκεια της κρίσης, με μέσο όρο νοσοκομειακών κλινών ανά κάτοικο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την Ελλάδα και την Πορτογαλία έως τη Λιθουανία και την Πολωνία, η λίστα περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες παραλίες, μερικές από τις οποίες έχουν μήκος άνω των 100 χιλιομέτρων, όπου "ακόμη και στην κορύφωση της σεζόν, η διατήρηση απόστασης δεν θα αποτελεί πρόβλημα, προκειμένου να κάνετε τις πλέον ασφαλείς διακοπές".

# 1: ΠΡΕΒΕΖΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Οι ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για social distancing

Μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό (έως και 50 φορές λιγότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα), η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πολλά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία, σε καταστήματα και εστιατόρια. Για παράδειγμα, τα φίλτρα κλιματισμού αντικαθίστανται μετά από κάθε διαμονή και μια απόσταση τεσσάρων μέτρων είναι υποχρεωτική μεταξύ κάθε ομπρέλας στις παραλίες.

"Γνωστή για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, η Πρέβεζα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στις εκβολές του Αμβρακικού Κόλπου, ονομάζεται το "αντίπαλο δέος" στο Σεν Τροπέ: οι τιμές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ είναι προσιτές και αυτό το καλοκαίρι οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν (και υφίστανται καθαρισμό μετά από κάθε χρήση).

Η Ελλάδα έχει επίσης μειώσει τους φόρους σε πτήσεις, ταξίδια με τρένα, λεωφορεία και σε πολλές άλλες υπηρεσίες προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες", αναφέρει η EBD.

Η παραλία Μονολίθι, η βασική παραλία της Πρέβεζας, έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και πλάτος έως 80 μέτρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραλία στην Ευρώπη.

Τα ξενοδοχεία της Πρέβεζας ανοίγουν ξανά από την 1η Ιουλίου. Δεν υπάρχει απαίτηση για καραντίνα.

# 2: COMPORTA, ALENTEJO, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ορισμένες φορές μπορεί κανείς να μείνει για ώρες σε αυτήν την παραλία και να μην συναντήσει κανέναν.

Μέχρι πρόσφατα, η Μαντόνα ίππευε το άλογό της κάθε πρωί Κυριακής και απολάμβανε την ηρεμία των 20 χιλιομέτρων της αμμώδους ακτής. Το Alentejo είναι μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό στην Ευρώπη (έως και 600 φορές λιγότερα κρούσματα)..

"Η Πορτογαλία έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα υπέροχων παραλιών κατά μήκος της ακτογραμμής της, ιδανική για οικογενειακές διακοπές", υπογραμμίζει το EBD. "Η παραλία Comporta απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα, μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης".

Η Comporta προσφέρει τουριστικά διαμερίσματα, ιδιωτικές βίλες και μικρά ξενοδοχεία, ενώ η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει σύστημα ετικέτας "Safe and Clean" προκειμένου να εγγυηθεί μια διαμονή που πληροί όλα τα μέτρα υγείας.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου και τα υπόλοιπα την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

# 3: ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ HEL, ΠΟΛΩΝΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μαζί με την Πορτογαλία και την Ελλάδα, η Πολωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό. Υπάρχουν έως και 20 φορές λιγότερα κρούσματα σε σχέση με χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Εδώ, τα νοσοκομεία δεν έχουν φθάσει ποτέ στα όριά τους, ενώ η Πολωνία έχει περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες ανά κάτοικο σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων την Ολλανδία και την Ελβετία.

"Μετά από μια πτήση προς το Γκντανσκ, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, οδηγήστε με το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας προς την  Χερσόνησο Hel η οποία, παρά το όνομά της, είναι πραγματικός παράδεισος επί Γης", προτείνει η EBD.

Αυτή η τεράστια λωρίδα άμμου έχει μήκος 35 χιλιόμετρα και πλάτος έως 3 χιλιόμετρα. "Σας συνιστούμε να νοικιάσετε ποδήλατο για να ανακαλύψετε όλη την ομορφιά αυτής της μοναδικής στην Ευρώπη χερσονήσου. Εάν έχετε χρόνο - και ειδικά για τους πιο αθλητικούς τύπους, σας προτείνουμε ένα ταξίδι με ποδήλατο 4 έως 5 ημερών με στάσεις κατά μήκος της ακτογραμμής της Πολωνίας.

Τα πολωνικά σύνορα θα ανοίξουν στους ταξιδιώτες από τις 13 Ιουνίου, χωρίς απαίτηση για καραντίνα.

# 4: PORTO SANTO, ΝΗΣΙΑ ΜΑΔΕΡΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Πορτογαλία θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς φέτος το καλοκαίρι: περιοχές όπως οι Αζόρες, το Αλεντέιο και το Αλγκάρβε έχουν αποφύγει σε σημαντικό βαθμό το μέγεθος μετάδοσης του ιού, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Μαδέρα, στην πραγματικότητα, είναι η λιγότερο επηρεασμένη περιφέρεια της Πορτογαλίας.

"Μετά από μήνες περιορισμού, πρόκειται για έναν τέλειος προορισμό για χαλάρωση στη φύση. Η Μαδέρα είναι ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από πολλά νησιά. Υπάρχει η Μαδέρα, το κύριο νησί, αλλά και άλλα μικρά νησιά όπως το Πόρτο Σάντο, (5.500 κατοίκων)", γράφει η EBD.

Οι χρυσές, αμμώδεις παραλίες του Πόρτο Σάντο είναι παγκοσμίως γνωστές, ιδίως για τις θεραπευτικές ιδιότητες της άμμου τους. Η περιοχή συνδυάζει, δε, τις εναλλακτικές θεραπείες με αμμόλουτρα με εκείνες του σπα με θαλασσινό νερό.

Ανοίγει ξανά στους ταξιδιώτες την 1η Ιουλίου.

# 5 ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΑΛΙΚΟΥΝΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

"Ευλογημένη από τους θεούς", η Κέρκυρα είναι ένα από τα πλέον πράσινα ελληνικά νησιά, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα και ο Χαλικούνας είναι μια από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες της.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω (# 1, Παραλία Πρέβεζας), η Ελλάδα εκτιμάται ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση λαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα για ασφαλείς διακοπές, όπως κοινωνική απόσταση στις παραλίες, απολύμανση δωματίου, αντικατάσταση φίλτρων κλιματιστικών σε δωμάτια μετά από κάθε διαμονή, μέτρηση θερμοκρασίας κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο, διαθεσιμότητα μάσκας και πολλές νοσοκομειακές κλίνες. (Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα δωμάτια  νοσοκομείων ανά κάτοικο σε σχέση με την Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.)

Οι διεθνείς πτήσεις προγραμματίζεται να ξαναρχίσουν την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

# 6: ΠΑΡΑΛΙΑ RIVIERA BAY, ΜΑΛΤΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Υπήρξαν έως και 55 φορές λιγότερα κρούσματα κορονοϊού στη Μάλτα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη νησιωτική χώρα να διαθέτει περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες ανά κάτοικο σε σχέση με τη Φινλανδία, την Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο - γενικά η επιδημία ήταν πολύ περιορισμένη στη συγκεκριμένη νοτιοευρωπαϊκή χώρα.

"Βουτήξτε στα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου και ανακαλύψτε τους θησαυρούς και τον πλούτο ενός από τους ομορφότερους προορισμούς στην Ευρώπη", συμβουλεύει η EBD. "Απλώστε την πετσέτα σας στην παραλία του κόλπου της Ριβιέρα ή σε μια από τις πολλές άλλες παραλίες ή αν θέλετε να απομακρυνθείτε αυτό το καλοκαίρι, κάντε κράτηση για διαμονή στο Gozo, ένα μικρότερο νησί, ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης, τους πεζοπόρους ή τους scuba divers.

Οι πύλες για τους ταξιδιώτες ανοίγουν την 1η Ιουλίου.

# 7: MEIA PRAIA, LAGOS, ALGARVE, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Όπως συμβαίνει και αλλού στην Πορτογαλία (βλ. # 2 και # 4), το Αλγκάρβε είναι μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί σχετικά λιγότερο στην Ευρώπη από την πανδημία - και το Λάγος είναι μια από τις λιγότερο επηρεασμένες πόλεις του Αλγκάρβε.

"Το Λάγος έχει ένα πολύ ωραίο ιστορικό κέντρο με παραδοσιακά καταστήματα, μοντέρνα μπαρ και καφέ, μια αγορά φρέσκων φρούτων και ψαριών και υπέροχες παραλίες", εξηγεί η EBD. "Η μεγαλύτερη παραλία στο Λάγος είναι η "Meia Praia" και, ακόμη και αν "Meia" σημαίνει "μεσαίου μεγέθους" στα Πορτογαλικά", το μήκος της φθάνει τα πέντε χιλιόμετρα χρυσής άμμου.

Η επαναλειτουργία των μονάδων για τους ταξιδιώτες, όπως και για την υπόλοιπη Πορτογαλία, αρχίζει την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

# 8: ΠΑΡΑΛΙΑ JURMALA, ΛΕΤΟΝΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Jurmala είναι ένας προορισμός με την σήμανση "EDEN", ​​η οποία αποδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβράβευση των καλύτερων βιώσιμων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη. Το δίκτυο EDEN περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 90 βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς.

Με μήκος 33 χιλιομέτρων ψιλής, καθαρής άμμου, η συγκεκριμένη περιοχή της Λετονίας είναι ένας από τους καλύτερους βιώσιμους προορισμούς ευεξίας στην Ευρώπη. "Είτε μένετε σε μία από τις πολλές ξύλινες βίλες τύπου αρ νουβό είτε κάνετε κράτηση για διαμονή σε ξενοδοχείο με σπα, περιποιήσεις, μασάζ", γράφει η EBD, "η μυρωδιά της θάλασσας και ένα γλυκό άρωμα πεύκων κατακλύζουν τον αέρα".

Η Λετονία έχει πληγεί 60 φορές λιγότερο από τον κορονοϊό σε σχέση με τις πλέον πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες και κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες κατά κεφαλή.

Ανοίγει εκ νέου για τους ταξιδιώτες την 1η Ιουλίου.

# 9: ΠΑΡΑΛΙΑ NIDA, NIDA, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ένα μοναδικό μέρος στην Ευρώπη, ιδανικό για καλώς εννοούμενη απομόνωση και επανασύνδεση με τη φύση, η Nida βρίσκεται μία ώρα με το αυτοκίνητο από την Klaipéda και τέσσερις ώρες από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

"Περισσότερα από 100 χιλιόμετρα ψιλής άμμου σας περιμένουν σε αυτό το παραδεισένιο μέρος, το οποίο μοιάζει σχεδόν ξεκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο", εξηγεί η EBD.

"Η θάλασσα, οι αμμόλοφοι, το δάσος και εσείς: το πρόγραμμά σας για τις επόμενες διακοπές σας".

Ψηλά στη λίστα των Λιθουανών και Γερμανών τουριστών, η παραλία στον Ισθμό της Κουρλάνδης "μυρίζει πεύκο αναμεμιγμένο με το γλυκό ιωδιούχο άρωμα της θάλασσας. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο επί τόπου: υπάρχει μια μεγάλη ποδηλατική διαδρομή που διατρέχει σχεδόν κατά μήκος τον Ισθμό ή να κάνετε θαλάσσια σπορ (kitsurfing, windsurfing). Μην παραλείψετε να ανεβείτε στον αμμόλοφο Parnidis, τον δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη (δεύτερο μετά τον αμμόλοφο του Πιλά, που βρίσκεται στην Ακουιτανία της Γαλλίας). "

Με 40 φορές λιγότερα κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με τις πλέον πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες, η Λιθουανία βρίσκεται ψηλά στον μέσο όρο του αριθμού νοσοκομειακών κλινών ανά κάτοικο. (Μόνο η Γερμανία και η Αυστρία τα πηγαίνουν καλύτερα σε αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη).

Η τουριστική περίοδος αρχίζει εκ νέου την 1η Ιουλίου.

# 10: ΠΑΡΑΛΙΑ BINZ, ΝΗΣΙ RÜGEN, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συγκεκριμένη αμμώδης παραλία μήκους 5 χιλιομέτρων θεωρείται μια από τις πιο όμορφες και μακρύτερες κατά μήκος των γερμανικών ακτών της Βαλτικής.

Η Γερμανία επηρεάστηκε 10 φορές λιγότερο από τον κορονοϊό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συγκεκριμένα το κρατίδιο  Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία εμφάνισε 80 φορές λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

"Το νησί Rügen είναι ένας τέλειος προορισμός για τους φυσιολάτρες και το Binz είναι ένα από τα πλέον γνωστά θέρετρα, ωστόσο μπορείτε να κάνετε κράτηση στο Sellin, στο Göhren ή οπουδήποτε αλλού στο νησί", αναφέρει η EBD.

Η Γερμανία θα ανοίξει τα σύνορά της από τις 15 Ιουνίου, ωστόσο η τουριστική περίοδος με διεθνείς πτήσεις θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης