Νέα έρευνα αθωώνει τα video games για βίαιες συμπεριφορές

Ευχάριστα νέα για όσους γυμνάζουν καθημερινά τους αντίχειρες.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 23 Ιουλίου 2020

Τα video games που προβάλουν τη βία δημιουργούν βίαιους ανθρώπους. Τουλάχιστον, αυτή είναι η πιο δημοφιλή άποψη έξω από την κοινότητα των gamers. Από το Mortal Kombat μέχρι το Grand Theft Auto και από το Total War μέχρι το God of War, τα παραδείγματα είναι άπειρα για το πώς η μάχη και ο θάνατος αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να ξεδιαλύνει το μάλλον θολό τοπίο. 

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Νεοζηλανδό Aaron Drummond, αφού μελέτησαν πολύ προσεκτικά 28 προηγούμενες έρευνες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 21 χιλιάδες νεαροί άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, κατέληξαν ότι, τελικά, η σχέση των video games με βίαιες συμπεριφορές είναι ελάχιστες. Η έρευνα τους που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science αναφέρει χαρακτηριστικά: "Έτσι, η παρούσα έρευνα δεν μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεση πως τα βίαια video games έχουν κάποια σημαντική επίδραση στη νεανική επιθετικότητα".

Είναι ποτέ δυνατόν να μην εθίζουν στη βία τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που το κυρίαρχό τους χαρακτηριστικό είναι η ίδια η βία; Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, ναι, είναι. Ή όπως αναφέρουν οι ερευνητές: "Το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχουν τα βίαια video games στη νεανική επιθετικότητα είναι κοντά στο μηδέν". Έτσι, ο γνωστός μύθος σχετικά με τη video game βία καταρρίπτεται με καθαρά επιστημονικό τρόπο.


Μία έρευνα του 2018 κατηγορούσε με στοιχεία ότι μπορεί τα games να μην οδηγούν τους εφήβους στη βία, τους κάνουν να μην έχουν όμως συναισθήματα.


Καλό, όμως, είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, μιας και ακόμα δε φαίνεται να υπάρχει γενική συμφωνία της επιστήμης σχετικά με αυτό το ζήτημα. Δύο χρόνια πριν, μία άλλη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Νέας Νότιας Ουαλίας κατηγορούσε με στοιχεία ότι μπορεί τα games να μην οδηγούν τους εφήβους στη βία, σίγουρα όμως τους κάνουν πιο ψυχρούς απέναντι σε εικόνες βίας. Σε τέτοιο σημείο ώστε οι τελευταίες να μην τους προκαλούν κανένα μα κανένα θετικό ή αρνητικό συναίσθημα.


φωτογραφία © Lucreative / Unsplash

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Υγεία & Fitness

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Project Lotus: Η Ελλάδα κατασκευάζει drones με λειτουργία "σμήνους"

Η χώρα μας στην αιχμή της τεχνολογίας των drones.

Τι πρέπει να γίνει για να έρθει γρήγορα το 5G στην Ελλάδα

Οι τρεις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να προχωρήσει γρήγορα στη χώρα μας η ανάπτυξη των νέων δικτύων.