Οι επιθέσεις hackers σε νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας

Τα συστήματα υγείας βρίσκονται όλο και πιο συχνά στο στόχαστρο κυβερνο-επιθέσεων, και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Η επιφυλακή για τις cyber attacks ήταν πάντοτε αρκετά υψηλή τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά δημόσιους φορείς, οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αεροδρόμια, ενεργειακά δίκτυα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις εθνικής σημασίας. Το πρόσφατο παρελθόν άλλωστε μιλά από μόνο του: Από το 2017 μέχρι το 2018 οι διαδικτυακές επιθέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 36%, ενώ στις αρχές του 2019 παρατηρήθηκε κάτι καινούριο, που δεν ήταν άλλο από τις εν λόγω επιθέσεις σε συστήματα υγείας και νοσοκομεία.

Το τελευταίο είναι εκείνο που τράβηξε το ενδιαφέρον της Interpol, ειδικά μετά το συμβάν της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία ασθενής. Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει το BBC τότε, ήταν η πρώτη κυβερνοεπίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το κόστος μίας ανθρώπινης ζωής. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο "έχασε" όλα τα του τα συστήματα, τα αρχεία και τα δίκτυα όταν οι hackers χτύπησαν, κλειδώνοντας 30 servers, καθιστώντας άχρηστα υπολογιστές, ψηφιακό υλικό και ιστορικά ασθενών. 

Οι επιθέσεις hackers σε νοσοκομεία εν μέσω πανδημίαςGetty Images

Η ασθενής που έχασε τη ζωή της, είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο για μία κρίσιμη εγχείρηση. Τα πάντα όμως είχαν παραλύσει και αυτό ήταν απολύτως αδύνατο. Η ασθενής μεταφέρθηκε στο γειτονικό νοσοκομείο του Βούπερταλ, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, αλλά κατέληξε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Αργότερα έγινε γνωστό πως οι hackers είχαν ως στόχο το Πανεπιστήμιο και όχι το νοσοκομείο, γι' αυτό και έδωσαν κωδικούς "ξεκλειδώματος", χωρίς να εισπράξουν τα λύτρα των €900.000 σε κρυπτονομίσματα.

Τα νοσοκομεία θεωρούνται από τους κυβερνο-εγκληματίες ως πιο εύκολοι στόχοι, έχοντας συνήθως πιο αδύναμες μεθόδους προστασίας από άλλους φορείς. Οι δράστες επιχειρούν ransomware attacks (το κακόβουλο λογισμικό έχει τον πρώτο λόγο όσον αφορά αυτές τις επιθέσεις) με στόχο να κλέψουν προσωπικά δεδομένα των ασθενών αλλά και ιατρικά αρχεία. Μπλοκάρουν και κρυπτογραφούν βάσεις δεδομένων και περιεχόμενο διακομιστών και υπολογιστών, υποσχόμενοι πως θα τα ξεκλειδώσουν μόνο μετά από πληρωμές σε Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα. Φυσικά όλα αυτά παρεμποδίζουν ή επιβραδύνουν επεμβάσεις ζωτικής σημασίας για νοσοκομειακούς ασθενείς.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΧΑΚΕΡ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 1Getty Images

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξαν αρκετοί που κατηγόρησαν τις φαρμακευτικές εταιρείες για την όλη κατάσταση, με τη Microsoft να στέλνει ειδοποιήσεις σε νοσοκομεία σχετικά με την ασφάλεια των VPNs και άλλων ευάλωτων πυλών εισόδου στα networks. Το πράγμα όμως έγινε ακόμη πιο σοβαρό από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πια ο κορονοϊός άρχισε να εξελίσσεται σε πανδημία. 

Οι επιθέσεις μπήκαν στο μικροσκόπιο και του FBI, που κατέληξε πως οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις ξεκινούν από την ανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο πια τα αμερικανικά νοσοκομεία. Παράλληλα με την έρευνά του, το FBI απευθύνθηκε στα ιατρικά ιδρύματα, κατευθύνοντάς τα στο πώς θα θωρακιστούν ηλεκτρονικά. Τον προηγούμενο Οκτώβριο καταγράφηκαν τρεις επιθέσεις σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, του Όρεγκον και της Καλιφόρνια, καταδεικνύοντας το πρόβλημα, που μεγεθύνεται αρκετά την κρίσιμη χρονιά που διανύουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της Nissan στον Βόλο

Το χρονικό μια επιχείρησης που ήταν σύμβολο για την ελληνική βιομηχανία.

Γραφει TopGear

Τίνος είναι το χασμουρητό;

Από πού προέρχεται το χασμουρητό, σε τι χρησιμεύει και γιατί το μεταδίδουμε στους άλλους;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

72 ώρες στην Πορτογαλία

Μια χώρα λουσμένη στο φως, με χιλιάδες κρυμμένα μυστικά που περιμένουν τον κάθε ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει. Μια χώρα που εντυπωσιάζει με την κουλτούρα, την ιστορία, το φαγητό, μα πάνω απ’ όλα με τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πλωτή Chevrolet Corvette, έγινε κι αυτό

Η JetCar δημιούργησε μια υπερπολυτελή πλωτή Corvette που ξεχωρίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος