Το Cyberpunk 2077 δέχεται σκληρή κριτική για όλους τους σωστούς λόγους

Τι ακριβώς έχει συμβεί με το πιο αναμενόμενο video game της χρονιάς;

Esquire Team
17 Δεκεμβρίου 2020

Night City, η πόλη της νύχτας και ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα που βγήκαν ποτέ από ένα gaming studio - μία σύλληψη για την οποία θα ήταν περήφανος ακόμα και ο νονός του cyberpunk genre, o περιβόητος William Gibson που βρίσκεται πίσω από τον Νευρομάντη (εκδ. Αίολος). Οι λόγοι που έκαναν το Cyberpunk 2077 το πλέον αναμενόμενο video game αυτής της παράξενης χρονιάς ήταν πολλοί, και τους έχουμε καταγράψει αναλυτικά, λίγο πριν το παιχνίδι βρεθεί σε ράφια και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ας τους δούμε όμως μία στα γρήγορα: η πολωνική εταιρεία πίσω από το megahit του Witcher που ακούει στο όνομα CD Project Red ,οκτώ περίπου χρόνια προετοιμασίας σαν να πρόκειται για χολιγουντιανό blockbuster, δυστοπικό σενάριο κάπου ανάμεσα στο Blade Runner και το Grand Theft Auto που ταιριάζει γάντι στη δυστοπική εποχή μας, συμμετοχή του πιο cool τύπου στον πλανήτη (βλέπε Keanu Reeves), και, τέλος, trailer με τόσο επιτυχημένη cyberpunk αισθητική που θα ζήλευε ακόμα και ο Robocop ή ο Judge Dredd. Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να πάει στραβά;

Κάποια πράγματα πήγαν στραβά

Το Cyberpunk 2077 δέχεται σκληρή κριτική για όλους τους σωστούς λόγους

Έγιναν 8 εκ. προπαραγγελίες, όταν το Witcher δεν είχε ξεπεράσει το 1,5 εκ. αντίτυπα

Όταν τα reviews των gamers στο Metacritic σου δίνουν 70%, τότε κάτι έχει πάει τελείως στραβά. Καταρχάς, το παιχνίδι καθυστέρησε όχι μία αλλά πολλές φορές, αναβάλλοντας ξανά και ξανά την ημερομηνία κυκλοφορίας του. Σίγουρα, η πανδημία δε βοηθά, η αλήθεια όμως είναι ότι στους κύκλους του gaming είχε αρχίσει να γίνεται ανέκδοτο: Μήπως το Cyberpunk 2077 θα είναι άλλο ένα μεγαλεπήβολο project που όμως δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ; Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Η CD Project Red, τελικά, τα κατάφερε. Στο ενδιάμεσο όμως τράβηξε πολύ αρνητική δημοσιότητα πάνω του, αφού τα σπασμένα πλήρωσαν οι εργαζόμενοι της. "Ξεκινώντας από σήμερα, όλο το studio βρίσκεται σε overdrive" έγραφε σε εταιρικό email στα τέλη Σεπτέμβρη ο επικεφαλής Adam Badowski,  επιβάλλοντας βαριές υπερωρίες. Όλα δείχνουν ότι δεν γινόταν αλλιώς, αν το studio ήθελε να κυκλοφορήσει το game μέσα στο 2020. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι gamers είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τέτοιες πρακτικές. Τα social media και τα διαδικτυακά fora πήραν φωτιά.

Όλα αυτά συνέβαιναν λίγο καιρό πριν το Cyberpunk 2077 κυκλοφορήσει στην αγορά. Παρά την αρνητική δημοσιότητα, βέβαια, το νέο μεγαλεπήβολο project της πολωνικής εταιρείας έσπασε το ένα ρεκόρ προπαραγγελιών μετά το άλλο. Μιλάμε για συνολικά 8 εκ. προπαραγγελίες, όταν το Witcher δεν είχε ξεπεράσει το 1,5 εκ. αντίτυπα. Δυστυχώς, όμως, οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Ή μάλλον πιο σωστά: Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται.

"Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην κατασκευή του παιχνιδιού όσον αφορά το PlayStation 4 και το Xbox One" έγραψε σε επίσημη ανακοίνωσή της η CD Project Red. Μία ειλικρινής δήλωση για ένα βαρύτατο παράπτωμα. Τα reviews του Cyberpunk 2077 για τις συγκεκριμένες παιχνιδομηχανές είναι από απογοητευτικά έως αποκρουστικά - τα bugs είανι τόσα πολλά που σχεδόν απαγορεύουν στους παίκτες να ευχαριστηθούν το παιχνίδι.


Η μετοχή της CD Project Red έπεσε τον τελευταίο καιρό ακόμα και περισσότερο από 30%.


Ναι, όντως, ζούμε πια στον αστερισμό του PS5 και του Xbox Series X, το να ποντάρεις όμως όλα σου τα λεφτά στις κονσόλες νέας γενιάς, αδιαφορώντας για όλους όσους δεν τις έχουν αποκτήσει ακόμα, είναι πολύ σκληρό φάουλ. Όσο και αν οι περισσότερες πωλήσεις του Cyberpunk 2077 είναι για PC, τέτοιου είδους κινήσεις ζημιώνουν την εικόνα ενός studio.

Σε ποιον βαθμό ρωτάς; Η μετοχή της CD Project Red έπεσε τον τελευταίο καιρό ακόμα και περισσότερο από 30%. Η πτώση ήταν ιλιγγιώδης, μία βουτιά στο κενό που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στους ιδρυτές της πολωνικής εταιρείας περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Όσο για το ίδιο το game; Τι συμβαίνει όταν τα bugs δεν μπαίνουν εμπόδιο; Οι συντάκτες του ισπανικού Esquire γράφουν σχετικά με αυτό: "Το Cyberpunk αναζητά συνεχώς μία ισορροπία που δυσκολεύεται να βρει, όντα πολύ επικεντρωμένο στον εαυτό του αλλά και "σκόρπιο" την ίδια στιγμή. Όταν, και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, τη βρίσκει, όλα μπαίνουν στη σωστή τους θέση, και το video game είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, ικανό να σε κρατήσει για ώρες βιδωμένο στην καρέκλα σου, αναδεικνύοντας το πώς η CD Project Red είναι τρομερά ικανή στο να φτιάχνει συμπαγή gaming σύμπαντα προσαρμοζόμενη σε κάθε είδους gameplay".

Αρκεί, όμως, αυτό όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχεις αδιαφορήσει για ένα μέρος από το κοινό σου; Όπως φανερώνει το χρηματιστήριο, όχι δεν αρκεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.