18 χρόνια Facebook

Μία ημέρα σαν σήμερα, το 2004, η (διαδικτυακή) ζωή μας άλλαζε για πάντα.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 04 Φεβρουαρίου 2022

Ήταν το 2003 όταν ένας 19χρονος φοιτητής του Harvard είχε πείσει τέσσερις χιλιάδες συναδέλφους του να παραχωρήσουν τα e-mails, τις φωτογραφίες και τις διευθύνσεις τους. "Με εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια" έλεγε τότε ο Mark Zuckerberg σε κολλητό του φίλο. Το -βραχύβιο αλλά εξαιρετικά δημοφιλές- Facemash, μία πλατφόρμα που έδινε τη δυνατότητα να βαθμολογείς τις φωτογραφίες των συμφοιτητών σου ήταν γεγονός. Οι βάσεις για το Facebook, που κλείνει σήμερα 18 χρόνια ζωής -ουσιαστικά ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2004- είχαν μπει.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το ποτάμι όμως του Facebook φαίνεται μολυσμένο. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο: το σκάνδαλο της Cambridge Analytica· επιθέσεις από hackers που κατέληξαν στην κλοπή ευαίσθητων δεδομένων από 30 εκ. χρήστες τον Σεπτέμβριο του 2019· άκομψες προσπάθειες να φιμωθεί όποιος κατακρίνει την πλατφόρμα και, τέλος, η αποκάλυψη ότι το Facebook πλήρωνε 20 ευρώ το μήνα σε νεαρούς χρήστες για να κατασκοπεύει την δραστηριότητά τους στο ίντερνετ μέσω μίας VPN σύνδεσης.

18 χρόνια FacebookGetty Images

Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα από τη μεγάλη λίστα ατοπημάτων στα οποία έχει υποπέσει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. "Ε και;" θα ρωτούσε κάποιος ανυποψίαστος. Πόλωση της δημόσιας συζήτησης, fake news, θεωρίες συνωμοσίας που μεταδίδονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ανάπτυξη του επικίνδυνο κινήματος του αντιεμβολιασμού - ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Κι όμως όλα τα προαναφερθέντα χρεώνονται, όχι άδικα, στο δημιούργημα του Mark Zuckerberg.

Από μεγάλη ελπίδα, δημόσιος κίνδυνος

Το Facebook έχει μεταμορφωθεί από μεγάλη ελπίδα σε δημόσιο κίνδυνο υπ' αριθμόν 1, από την πλατφόρμα που ένωνε τους ανθρώπους στο εργαλείο που τους χωρίζει σε στρατόπεδα μόνο και μόνο για να βγάλουν μερικά ακόμα εκατομμύρια δολάρια τα στελέχη της. Το τοπίο θυμίζει δυστοπία από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας: ένα digital μονοπώλιο που δεν γνωρίζει ιερό και όσιο προκαλεί τριγμούς στη δημοκρατία και οξύνει συνεχώς τα πνεύματα μέχρι του σημείου της σωματικής βίας. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι το 2011, την περίοδο της "Αραβικής Άνοιξης", το Facebook είχε θεωρηθεί ως το όπλο των ανθρώπων ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα, ένα εργαλείο ικανό να ρίξει ακόμα και δικτατορίες είναι κανείς να απορεί και να θλίβεται με το συμβαίνει σήμερα.

> Διάβασε ακόμη: Πού οφείλεται η πτώση Facebook και Instagram, WhatsApp και Messenger

Σήμερα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι βοήθησε τον Donald Trump να ανέβει στην εξουσία όχι απαραίτητα με θεμιτά μέσα, λειτούργησε καταλυτικά για να προωθηθεί το Brexit μέσα σε ένα κλίμα παραπληροφόρησης κι ότι ο ακροδεξιός Bolsonaro βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο για να κερδίσει τις εκλογές στη Βραζιλία. Μόλις πρόσφατα, ειδικά μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον και τον ρόλο των social media στη γενικότερη κατάσταση, άπαντες στο Μενλο Παρκ έδειξαν να ασχολούνται σοβαρά με την καταπολέμηση του κακόβουλου περιεχομένου. Αρκεί αυτό; Μπορεί. Μπορεί και όχι.

Ένα κάστρο που δεν πέφτει

Φαίνεται όμως πως όσα σκάνδαλα κι αν βγουν στην επιφάνεια, εκείνο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Το κάστρο που έχτισε ο Zuckerberg δείχνει να αντέχει την ομοβροντία πυρών που δέχεται. Ακόμη κι αν άλλα social media έχουν βγει μπροστά διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία του.

Οι ρίζες, η προέλευση και κυρίως ο σκοπός του Facebook έχουν εξεταστεί, συζητηθεί και κριθεί χιλιάδες φορές, με την ακριβή πηγή της ιδέας να παραμένει μάλλον ασαφής.

FACEBOOK 17 ΧΡΟΝΙΑ 2Getty Images

Σήμερα, το Facebook έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όντας μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες που υπάρχουν αλλά και ένα από τα σημαντικότερα institutions των αρχών του 21ου αιώνα. Μόνο και μόνο που έχει περισσότερους από 2 δισ. ενεργούς χρήστες λέει πολλά - όπως επίσης ότι συχνά κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει αναφερθεί και ως Web 2.0.

Πλέον Meta

Το απόγευμα της Πέμπτης 28ης Οκτωβρίου 2021 ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε την αλλαγή του ονόματος της μητρικής εταιρείας του Facebook σε Meta. Οι πρώτες φήμες έκαναν λόγο για μία προσπάθεια του CEO του πιο μαζικού social medium που υπάρχει ώστε το νέο όνομα να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη δουλειά που κάνει στο metaverse. 

Οι επικριτές του Facebook σχολίασαν ότι η αλλαγή της ονομασίας είναι ένας ελιγμός περισπασμού, την ώρα που ο κολοσσός πλήττεται από σκάνδαλα και καταγγελίες όσον αφορά την παραπληροφόρηση, το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών αλλά και το σεβασμό στο δικαίωμα του ανταγωνισμού. Ένα νέο όνομα για το Facebook, λοιπόν, σίγουρα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αλλαγές branding στην ιστορία της τεχνολογίας και μία επιδραστική απόφαση για το πού θα γίνει η εστίαση στο μέλλον.

> Διάβασε ακόμη: Το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος σύμφωνα με το Harvard

Ήταν, είναι και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι ο γίγαντας της social media market, που θα δημιουργεί διαρκώς content για τους χρήστες του και θα έχει εξωφρενικά έσοδα. Κι ας τρώει πρόστιμα όπως αυτό των 29 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε πρόσφατα ή βλέπει την πτώση της μετοχής του - μόλις πριν λίγα 24ωρα έφτασε να χάσει 237 δισ. σε μία ημέρα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.