To Pink είναι ο νέος ιός του WhatsApp

Η αμήχανη στιγμή που η ροζ οπτική δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Αν και η παρουσία ιών και κακόβουλου λογισμικού στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp δεν είναι καινούρια (δεδομένου ότι υπήρξαν πολλά περιστατικα μετά τη δημιουργία της), φέτος, φαίνεται ότι έχουν προκύψει ακόμη περισσότερα που θέτουν σε κίνδυνο τα δεδομένα και την ασφάλεια χιλιάδων εκατομμυρίων χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή κάθε μήνα. Πριν από λίγο καιρό ενημερωθήκαμε για ορισμένους ιούς και προτού μεταβολίσουμε τις πληροφορίες, εμφανίστηκε ένας ακόμη "μεταμφιεσμένος" σε μια εφαρμογή που ονομάζεται WhatsApp Pink, η οποία με δόλο προσελκύει τους χρήστες να την εγκαταστήσουν για να κλέψει πληροφορίες και δεδομένα χωρίς πολύ κόπο.

Τι είναι το WhatsApp Pink

Ο Rajshekhar Rajaharia, ως ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ήταν αυτός που μας προειδοποίησε για το WhatsApp Pink, επισημαίνοντας στα κοινωνικά δίκτυα: "Ένας ιός διανέμεται σε ομάδες WhatsApp με έναν σύνδεσμο λήψης APK. Μην κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο με το όνομα #WhatsAppPink. Η πρόσβαση στο τηλέφωνό σας θα χαθεί." Ένα APK είναι η μορφή με την οποία κατεβαίνουν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στα smartphones. Εφαρμογές όπως το Google Play εγκαθιστούν αυτά τα APK από το 'κατάστημά' τους, ωστόσο, οι χρήστες μπορούν από τα τηλέφωνά τους να εγκαταστήσουν ορισμένα που δεν βρίσκονται στην πλατφόρμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν η εφαρμογή δεν είναι αξιόπιστη.

Ο ιός μπορεί να προέλθει από μήνυμα χρήστη WhatsApp που έχει μολυνθεί ήδη από αυτόν, γεγονός που θα προκαλέσει την αλυσιδωτή αποστολή μηνυμάτων σε ομάδες ότι υπάρχει μια νέα ενημέρωση στο Facebook που επιτρέπει στο WhatsApp να αλλάξει από πράσινο σε ροζ.  Παρουσιάζει δηλαδή το WhatsApp Pink ως την πιο πρόσφατη ενημέρωση που παράλληλα, φέρει μαζί της κι άλλες υποτιθέμενες δυνατότητες που μπορούν να επισυναφθούν στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή για να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία. Ωστόσο, μόλις εγκατασταθεί, ο χρήστης μπορεί να χάσει τον έλεγχο του smartphone του, όχι μόνο εκθέτοντας δικά του δεδομένα μέσω της εφαρμογής, αλλά πιθανότητα και άλλων επαφών του. 

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι το WhatsApp θα ενημερώσει την πλατφόρμα του ενσωματώνοντας νέες επιλογές όπως η αλλαγή χρώματος στην εφαρμογή, ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και δυστυχώς αυτές οι ειδήσεις οδήγησαν αρκετούς χρήστες στην εξαπάτηση από το WhatsApp Pink. Στο μεταξύ, υπάρχουν και άλλες, αντίστοιχες ψεύτικες εφαρμογές όπως το WhatsApp Gold ή το WhatsApp Blue, με κάποιες μάλιστα να διαφημίζονται στο PlayStore, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες, αλλά στην πραγματικότητα μεταμφιέζουν μόνο ένα κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να εκτελέσει διάφορες ενέργειες στο smartphone.

Σε γενικές γραμμές, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες που βρίσκονται στο PlayStore, δεν συνιστάται η λήψη εφαρμογών που συνδέονται με το WhatsApp, καθώς παραχωρώντας την άδειά μας και εγκαθιστώντας τις θα μπορούσαμε να εκθέσουμε τα μηνύματά μας και τις "ευαίσθητες" πληροφορίες που έχουμε στην εφαρμογή ή στο τηλέφωνο. Υπάρχουν μερικές που είναι απολύτως αξιόπιστες, όπως το GB WhatsApp, αλλά γενικά είναι καλύτερο να αποφεύγεται η χρήση εφαρμογών που υπόσχονται ότι τροποποιούν τη "συμπεριφορά" του WhatsApp.

Το WhatsApp ανέφερε στο Gadgets 360: "Ο καθένας μπορεί να λάβει ένα ασυνήθιστο, μη αντιπροσωπευτικό ή ύποπτο μήνυμα μέσω οποιασδήποτε υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου του email, και όποτε συμβεί αυτό, ενθαρρύνουμε τους πάντες να είναι προσεκτικοί προτού απαντήσουν ή συμμετάσχουν." Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε, όπως αυτή που προαναφέραμε να μην κατεβάζουμε εφαρμογές APK ή άλλου είδους που μπορούν να συνδεθούν με το WhatsApp με οποιονδήποτε τρόπο.

Ένα ακόμη μέτρο προστασίας από τους ιούς είναι να ενεργοποιούμε την κριτική μας σκέψη όταν βλέπουμε μηνύματα που υπόσχονται αυτούς τους τύπους εφαρμογών. Συνήθως γράφονται με κακή ορθογραφία ή γραμματική ή περιέχουν λάθη ακόμη και στο όνομα του app. Ομοίως, εάν μία επαφή μας μας στείλει έναν τυχαίο σύνδεσμο που δεν μοιάζει με κάποιο άλλο που έχουμε λάβει στο παρελθόν, μία ερώτηση "τι είναι" για να βεβαιωθούμε ότι δεν αποστάλθηκε αυτόματα μπορεί να φανεί σωτήρια. Τέλος, εάν βρίσκεστε σε ομάδες WhatsApp με άτομα που δεν γνωρίζετε, αποφύγετε να ανοίγετε links ή να κατεβάζετε πράγματα χωρίς να γνωρίζετε τι είναι πραγματικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης