Το ίδρυμα Winston κήρυξε 'πόλεμο' στο Facebook

Αιτία, η "πλύση εγκεφάλου" που κάνει το κοινωνικό δίκτυο στους εφήβους.

Γράφει: Esquire Editors 18 Οκτωβρίου 2021

Την ώρα που το Facebook μεταμορφώνεται σε μια εταιρική πινιάτα, που προκαλεί ολοένα και περισσότερο τον αποτροπιασμό λόγω της φαινομενικής αδιαφορίας του για την αλήθεια, τη δημοκρατία και την αυτοεκτίμηση των κοριτσιών, ο Jim Winston, γιος του εκλιπόντα ιδρυτή ενός μεγάλου οικογενειακού ιδρύματος, ξεκινά μεθοδικά έναν "πόλεμο”, σε πολλαπλά μέτωπα, ενάντια στον κολοσσό κοινωνικής δικτύωσης, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που έχουν αυτού του είδους οι πλατφόρμες στον εγκέφαλο των εφήβων.

Ο πατέρας του Winston "έχτισε” από το μηδέν μια σημαντική περιουσία μέσω ακινήτων και επενδύσεων, την οποία άφησε σχεδόν όλη, μετά τον θάνατό του, σε ένα οικογενειακό ίδρυμα που διαθέτει σήμερα περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Το ίδρυμα διευθύνεται από ένα πενταμελές συμβούλιο που απαρτίζουν μέλης της οικογένειας Winston και συγκεκριμένα ο ίδιος, η αδελφή του και τρία εξαδέλφια τους. Ωστόσο, ο Winston, πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας με δύο παιδιά και ψυχολόγος στο επάγγελμα, είναι αυτός που πρωτοστατεί στη "μάχη” κατά του Facebook και άλλων κολοσσών κοινωνικής δικτύωσης. 

Μέσω του ιδρύματος έχει ήδη δωρίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια, με την υπόσχεση μάλιστα ότι αυτά είναι μόνο η αρχή της στήριξής του προς μια σειρά νέων πρωτοβουλιών στα γυμνάσια, τα πανεπιστήμια και στα μέσα ενημέρωσης, που έχουν στόχο να "πολεμήσουν” τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

"Μετά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, η εφηβεία είναι η δεύτερη κρισιμότερη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου”, λέει ο Winston, μιλώντας για πρώτη φορά για τη νέα "εκστρατεία” του. "Όταν η ανάγκη για κοινωνική σύνδεση είναι τόσο ισχυρή όσο το ένστικτο της πείνας. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την ψηφιακή υπερδιέγερση. Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης το γνωρίζουν αυτό και το έχουν κάνει ‘οπλο’ τους. Εκμεταλλεύονται αυτήν την αδυναμία για να κρατήσουν τα παιδιά κολλημένα στις οθόνες και τις εφαρμογές τους”, επισημαίνει.

Ο Winston αντιμάχεται, λοιπόν, τους κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς τρόπους. Πρώτον, σε θεωρητικό επίπεδο, αφού συνέβαλε στη χρηματοδότηση ενός ολόκληρου προγράμματος σπουδών με θέμα "Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τεχνολογία και ο εφηβικός εγκέφαλος”, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, όπου φοίτησε και ο ίδιος. Δεύτερον, το ίδρυμα σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν τροποποιημένο κύκλο μαθημάτων από κοινού με το Πανεπιστήμιο γι’ αυτούς που θεωρούν ότι αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία: τους μαθητές γυμνασίου. Τις δύο αυτές πρωτοβουλίες θα "γεφυρώσει” σύντομα ένα "Εγχειρίδιο για τη χρήση των ψηφιακών μέσων και την ψυχική υγεία των εφήβων”, 660 σελίδων.

Στη συνέχεια, ο Winston σκοπεύει να προσελκύσει στη "μάχη” το ευρύτερο κοινό μέσω μιας σειράς ντοκιμαντέρ που έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπο του επιτυχημένου ντοκιμαντέρ "Το κοινωνικό δίλημμα” (The Social Dilemma) -με τον προσωρινό τίτλο "Το δίλημμα του γονιού” (The Parent Dilemma)- καθώς και ιστοτόπων που παρέχουν πρόσβαση στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, σε βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και πόρους αυτο-βοήθειας για γονείς και μαθητές. 

Από εκεί και πέρα, σκοπεύει να επεκτείνει την ενημερωτική πλατφόρμα μέχρι και την πρώτη τάξη του δημοτικού, όταν πολλά παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν ενεργά κινητά τηλέφωνα, είτε των γονιών τους είτε δικά τους. Ο Winston περιμένει ότι το Facebook, έχοντας δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας, θα αντεπιτεθεί επιθετικά. Αλλά θεωρεί πολύ πιθανό οι γονείς και τα παιδιά να αγκαλιάσουν την επιστήμη, που ο ίδιος βοηθά να χρηματοδοτηθεί.

Το έναυσμα

Η "μάχη” αυτή δεν ήταν μια μάχη που περίμενε ότι θα χρειαστεί να δώσει. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Βόρειας Καρολίνας, εργάστηκε για ένα διάστημα με τοξικομανείς σε ένα ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα, στη συνέχεια ως εργασιακός ψυχολόγος και αργότερα ως κλινικός επόπτης σε ένα πρόγραμμα θεραπείας εφήβων σεξουαλικών παραβατών, πριν ανοίξει το ιδιωτικό ιατρείο του στο Μαϊάμι Μπιτς.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης