H NASA θέλει να βάλει Wi-Fi στη Σελήνη. Αλλά γιατί;

Μία καλή σύνδεση ίντερνετ στο διάστημα θα βοηθήσει τόσο τους αστροναύτες όσο και εμάς εδώ κάτω στη Γη.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 07 Νοεμβρίου 2021

Πόσο κοντά είμαστε στο να αποκτήσει ίντερνετ το... διάστημα; Μάλλον τα πάντα θα κριθούν σε τρία χρόνια από τώρα. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μέσα στα πλάνα της αποστολής της NASA με την κωδική ονομασία Άρτεμις, που θα μεταφέρει για πρώτη φορά ανθρώπους στη Σελήνη μετά το διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων.

Το 2024 θα έχουμε ίντερνετ από το φεγγάρι

Η ανθρώπινη άφιξη στον δορυφόρο του πλανήτη μας έχει σχεδιαστεί να γίνει μέσα στο 2024, ενώ είναι πολλά τα παράλληλα προγράμματα που έχουν ενσωματωθεί στη συγκεκριμένη αποστολή.

Σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται το Compass Lab της NASA, που σκοπεύει να χτίσει ένα σεληνιακό δίκτυο Wi-Fi, τόσο για να κρατήσει 'συνδεδεμένες' τις μελλοντικές αποστολές όσο και για να παράσχει 'σήμα' στη Γη, βελτιώνοντας τη συνδεσιμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μέρη που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή δυσκολίες.

H NASA θέλει να βάλει Wi-Fi στη Σελήνη. Αλλά γιατί;Heritage Images / Getty Images

Όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί γιατί το πλήρωμα, τα ρόβερ, ο επιστημονικός εξοπλισμός αλλά και εκείνος που θα χρησιμοποιηθεί για το σκάψιμο της επιφάνειας της Σελήνης, θα χρειαστούν αξιόπιστους επικοινωνιακούς συνδέσμους προς τη βάση της αποστολής στη Σελήνη αλλά και προς της Γη, όπως έχει αναφέρει ο Steve Oleson, project manager του εγχειρήματος. Αλλά όχι μόνο γι' αυτό.

> Διάβασε ακόμα: Τι μπορεί να πάει στραβά με τον διαστημικό τουρισμό

Υπάρχει, λοιπόν, και ένα δεύτερο επίπεδο στο οποίο στοχεύει το 'σεληνιακό Wi-Fi': Την καλύτερη συνδεσιμότητα στη Γη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μία αναφορά της Εθνικής Συμμαχίας για την Ψηφιακή Συμπερίληψη των ΗΠΑ, περίπου το 31% των νοικοκυριών στο Κλίβλαντ του Οχάιο δεν έχουν πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα. Επίσης, η πρόσβαση σε online υπηρεσίες υπήρξε δύσκολη σε πολλά μέρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

> Διάβασε ακόμα: 8 χώρες δεσμεύονται για ειρηνικές δραστηριότητες στη Σελήνη

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Η τεχνολογία και ο εξοπλισμός γι' αυτό το συνεργατικό project, βέβαια, θα πρέπει να προσαρμοστούν σε δύο εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες που κυριαρχούν στο διαφορετικό από το γήινο φυσικό περιβάλλον της Σελήνης. Οι ακραίες θερμοκρασίες και η σεληνιακή σκόνη απαιτούν διαφορετικά συστήματα αλλά εφόσον πάνε όλα καλά, όταν το project ολοκληρωθεί, θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους τόσο εκεί πάνω όσο και εδώ κάτω.

Από: Esquire IT

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear