Η NASA θα ρίξει με laser στη Γη. Αλλά γιατί;

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο πρότζεκτ της NASA.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 29 Νοεμβρίου 2021

Δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε διαβάζοντας έναν τίτλο, δε διατρέχει κανείς κανένα κίνδυνο. Το LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) είναι το νέο project της NASA που έχει ως αποστολή να χρησιμοποιεί συστήματα επικοινωνίας laser για τη μετάδοση δεδομένων από το διάστημα στη Γη. Αν μπερδεύτηκες ήδη, τα παρακάτω πέντε στοιχεία θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα περί τίνος πρόκειται. 

 

To laser

Το LCRD αξιοποιεί τη δύναμη των επικοινωνιών laser, οι οποίες χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως αντί για ραδιοκύματα, για να κωδικοποιήσουν και να μεταδώσουν πληροφορίες από και προς τη Γη. Το υπέρυθρο φως που χρησιμοποιείται για τις επικοινωνίες laser, διαφέρει από τα ραδιοκύματα στο ότι εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερη συχνότητα, επιτρέποντας στους μηχανικούς να τοποθετούν περισσότερα δεδομένα σε κάθε μετάδοση.

H ταχύτητα

Σήμερα η οπτική ίνα, σε σύγκριση με τη σύνδεση στο διαδίκτυο των αρχών της δεκαετίας του '90, μας προσφέρει μία εξαιρετικά γρήγορη και ισχυρή εμπειρία. Λίγο-πολύ αυτή η ίδια ιδέα εφαρμόζεται στις επικοινωνίες laser που επιτρέπουν στα διαστημόπλοια να στέλνουν εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης μέσω αυτών των συνδέσμων. Όλες οι διαστημικές αποστολές θα αναπροσαρμοστούν στο μέλλον βάσει αυτού του νέου συστήματος.

Τα δεδομένα

Το LCRD εξαλείφει τη μέχρι στιγμής ανάγκη που έχουν οι αποστολές των χρηστών για άμεση οπτική επαφή με κεραίες στη Γη. Έτσι, μπορεί να γίνεται αποστολέας και παραλήπτης, δημιουργώντας μία συνεχή διαδρομή για τη ροή των δεδομένων της αποστολής προς και από το διάστημα.

Οι σταθμοί

Κάθε φορά που το LCRD λαμβάνει πληροφορίες και τις κωδικοποιεί, στέλνει τα δεδομένα σε σταθμούς στη Γη, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με τηλεσκόπια για λήψη φωτός και μόντεμ για τη μετατροπή του κωδικοποιημένου φωτός σε ψηφιακά δεδομένα. Οι σταθμοί βρίσκονται στο Table Mountain στη Νότια Καλιφόρνια και στο ηφαίστειο Haleakala στο Maui της Χαβάης και επιλέχθηκαν για τις καθαρές καιρικές συνθήκες και τις απομακρυσμένες τοποθεσίες σε μεγάλο υψόμετρο.

Η δοκιμαστική λειτουργία

Το LCRD θα παραμείνει σε δοκιμαστική λειτουργία για δύο χρόνια πρoτού γίνει επίσημα λειτουργικό. Θα χρησιμοποιηθεί σε πειράματα από τη NASA, σε άλλες κρατικές και ακαδημαϊκές υπηρεσίες, καθώς και εμπορικές εταιρείες. Μερικά από αυτά τα πειράματα περιλαμβάνουν τη μελέτη των ατμοσφαιρικών διαταραχών στα σήματα laser.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σκανδιναβικά κόλπα για να αντιμετωπίσεις τον χειμώνα

Κάποια από αυτά έρχονται από την Nordic παράδοση και δουλεύουν άψογα, κάθε φορά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα τρικ του Harvard για περισσότερη συγκέντρωση

4 συμβουλές που σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Πώς αντιδρά το σώμα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Η αίσθηση του έντονου κρύου είναι σημαντικότερη από τη θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο.

Οδηγώντας με ασφάλεια στο χιόνι

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν κινηθείς στην παγωμένη άσφαλτο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο λόγος που πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 40 push-ups την ημέρα

Οι κάμψεις αποτρέπουν την καρδιαγγειακή νόσο, υποστηρίζει επιστημονική έρευνα. Πρέπει όμως να είναι το λιγότερο 40 σε καθημερινή βάση.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Διάσημοι που ασφάλισαν πολύτιμα σημεία του σώματός τους

Αξίζουν εκατομμύρια και γι᾽ αυτό έπραξαν αναλόγως.