Η NASA θα ρίξει με laser στη Γη. Αλλά γιατί;

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο πρότζεκτ της NASA.

Δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε διαβάζοντας έναν τίτλο, δε διατρέχει κανείς κανένα κίνδυνο. Το LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) είναι το νέο project της NASA που έχει ως αποστολή να χρησιμοποιεί συστήματα επικοινωνίας laser για τη μετάδοση δεδομένων από το διάστημα στη Γη. Αν μπερδεύτηκες ήδη, τα παρακάτω πέντε στοιχεία θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα περί τίνος πρόκειται. 

 

To laser

Το LCRD αξιοποιεί τη δύναμη των επικοινωνιών laser, οι οποίες χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως αντί για ραδιοκύματα, για να κωδικοποιήσουν και να μεταδώσουν πληροφορίες από και προς τη Γη. Το υπέρυθρο φως που χρησιμοποιείται για τις επικοινωνίες laser, διαφέρει από τα ραδιοκύματα στο ότι εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερη συχνότητα, επιτρέποντας στους μηχανικούς να τοποθετούν περισσότερα δεδομένα σε κάθε μετάδοση.

H ταχύτητα

Σήμερα η οπτική ίνα, σε σύγκριση με τη σύνδεση στο διαδίκτυο των αρχών της δεκαετίας του '90, μας προσφέρει μία εξαιρετικά γρήγορη και ισχυρή εμπειρία. Λίγο-πολύ αυτή η ίδια ιδέα εφαρμόζεται στις επικοινωνίες laser που επιτρέπουν στα διαστημόπλοια να στέλνουν εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης μέσω αυτών των συνδέσμων. Όλες οι διαστημικές αποστολές θα αναπροσαρμοστούν στο μέλλον βάσει αυτού του νέου συστήματος.

Τα δεδομένα

Το LCRD εξαλείφει τη μέχρι στιγμής ανάγκη που έχουν οι αποστολές των χρηστών για άμεση οπτική επαφή με κεραίες στη Γη. Έτσι, μπορεί να γίνεται αποστολέας και παραλήπτης, δημιουργώντας μία συνεχή διαδρομή για τη ροή των δεδομένων της αποστολής προς και από το διάστημα.

Οι σταθμοί

Κάθε φορά που το LCRD λαμβάνει πληροφορίες και τις κωδικοποιεί, στέλνει τα δεδομένα σε σταθμούς στη Γη, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με τηλεσκόπια για λήψη φωτός και μόντεμ για τη μετατροπή του κωδικοποιημένου φωτός σε ψηφιακά δεδομένα. Οι σταθμοί βρίσκονται στο Table Mountain στη Νότια Καλιφόρνια και στο ηφαίστειο Haleakala στο Maui της Χαβάης και επιλέχθηκαν για τις καθαρές καιρικές συνθήκες και τις απομακρυσμένες τοποθεσίες σε μεγάλο υψόμετρο.

Η δοκιμαστική λειτουργία

Το LCRD θα παραμείνει σε δοκιμαστική λειτουργία για δύο χρόνια πρoτού γίνει επίσημα λειτουργικό. Θα χρησιμοποιηθεί σε πειράματα από τη NASA, σε άλλες κρατικές και ακαδημαϊκές υπηρεσίες, καθώς και εμπορικές εταιρείες. Μερικά από αυτά τα πειράματα περιλαμβάνουν τη μελέτη των ατμοσφαιρικών διαταραχών στα σήματα laser.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης