Το μαύρο κουτί της ανθρωπότητας

Βρίσκεται στην Τασμανία και σχεδιάστηκε για να επιζήσει της εξαφάνισης του πολιτισμού μας.

Ακόμα και αν εξαφανιστούμε από τον πλανήτη, όλοι, ως είδος, μαζικά, είναι σχεδόν παρήγορο ότι ότι θα αφήσουμε κάτι πίσω μας, για την ακρίβεια ένα 'μαύρο κουτί', σαν αυτό των αεροπλάνων, κάπου στην Τασμανία. Το 'μαύρο κουτί της ανθρωπότητας', όπως έχει ονομαστεί, αποτελεί μία εγκατάσταση από ατσάλι γεμάτη σκληρούς δίσκους οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να καταγράφουν όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την πιθανή κατάρρευση του πολιτισμού μας. Έτσι, όταν με το κακό όλα πάνε στραβά, αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή γνώσης για τους πιθανούς επιζήσαντες ή, αν εξαφανιστούμε τελείως, για άλλες μορφές ζωής που θα μπορούν να το κατανοήσουν.

Το μαύρο κουτί της ανθρωπότηταςWestend61 / Getty Images

Τι ακριβώς καταγράφουν οι σκληροί δίσκοι του

Το 'μαύρο κουτί της ανθρωπότητας', που αποτελεί ένα φιλόδοξο project του Πανεπιστημίου της Τασμανίας και των δημιουργικών πρακτορείων The Glue Society και Clemenger BBDO, έχει ήδη τεθεί σε τμηματική λειτουργία και θα είναι πλήρως ενεργό στις αρχές του 2022. Μάλιστα, οι σκληροί δίσκοι του έχουν προγραμματιστεί να συνεχίσουν να ενημερώνονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο για θέματα που μπορεί να σημαδέψουν την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους: δεδομένα γύρω από την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την εξαφάνιση συγκεκριμένων ειδών ή την εμφάνιση ασθενειών.

Τα συμπεράσματα που θα λαμβάνονται από το 'μαύρο κουτί' θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως συναγερμός για κομβικά σημεία που αν περάσουμε τα όριά τους μπορεί να οδηγηθούμε σε εξαφάνιση.

> Διάβασε ακόμα: Τι μπορεί να πάει στραβά με τον διαστημικό τουρισμό

Πώς λειτουργεί το 'μαύρο κουτί της ανθρωπότητας'

Σύμφωνα με το ισπανικό Esquire, για τη λειτουργία του είναι απαραίτητη η σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ χρησιμοποιεί πάνελ ηλιακής ενέργειας και έχει μπαταρίες για backup. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει, βέβαια, είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση που η καταστροφή έρθει μέσα από την πτώση του ίντερνετ, κάτι για το οποίο μας έχει 'προειδοποιήσει' η μισή σύγχρονη παραγωγή επιστημονικής φαντασίας. 

> Διάβασε ακόμα: Ένα hi-tech houseboat για να ζεις όπου και όπως θέλεις

Τέλος, όσον αφορά την επιλογή της Τασμανίας για την τοποθέτησή του, ο λόγος που προτιμήθηκε από άλλα ωραία μέρη στη Μάλτα, τη Νορβηγία ή το Κατάρ, είναι το ότι το απομακρυσμένο νησί στη νότια Αυστραλία παρουσιάζει περιβαλλοντική σταθερότητα και είναι απομονωμένο από κάθε πιθανή πολιτική-στρατιωτική διαμάχη

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nostalgia alert: Το ιστορικό Μινιόν φωταγωγήθηκε

Κάποιοι από εμάς περιμέναμε πώς και πώς τα δώρα μας από το Μινιόν...

Πώς να πάρεις τα πάνω σου όταν όλα πάνε στραβά

Ποιο είναι τελικά το κλειδί για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι είναι πάλι αυτή η μάστιγα που λέγεται situationship

Όχι "friends with benefits" αλλά ούτε σχέση. Βασικά σχέση που όμως δεν είναι σχέση. It's complicated. Ορίστε;

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν το Matrix του Keanu Reeves είναι αληθινό;

Ένα βιβλίο επιχειρηματολογεί για την πιθανότητα τα πάντα γύρω μας να είναι μια τεχνητή κατασκευή και ίσως έχει την απάντηση.

Γραφει Γεωργια Πρεζα