Pegasus, το πιο ισχυρό πρόγραμμα κατασκοπείας του πλανήτη

Tο λογισμικό της ισραηλίτικης εταιρείας ONE χρησιμοποιείται από τον μισό πλανήτη και προφανώς όχι με αγαθές διαθέσεις.

Το Pegasus είναι ένα εξελιγμένο λογισμικό κατασκοπείας που αναπτύχθηκε από την εταιρεία (ας πούμε) κυβερνοασφάλειας NSO Group, με διεθνές κύρος στον εν λόγω τομέα. Εγκαθίσταται κρυφά στα smartphones των στόχων, εκμεταλλευόμενο exploits, δηλαδή κενά "μηδενικής ημέρας" στα λειτουργικά συστήματα και επιτρέπει στις υπηρεσίες κατασκοπείας, σε διάφορες οντότητες που το έχουν αγοράσει, τις διωκτικές αρχές και άλλους, να έχουν πρόσβαση σε μηνύματα, να παρακολουθούν τηλεφωνικές κλήσεις, να συλλέγουν κωδικούς πρόσβασης, τοποθεσία και πληροφορίες από τις εγκατεστημένες εφαρμογές και να έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Πρόκειται για ένα Trojan που ανακαλύφθηκε το 2016, όταν κάτι δεν είχε πάει καλά σε μία εγκατάσταση στο τηλέφωνο ενός ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Pegasus, το πιο ισχυρό πρόγραμμα κατασκοπείας του πλανήτηJACK GUEZ

Το Pegasus, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μία πλατφόρμα ή, αν προτιμάς, μία σουίτα που αποτελείται από διάφορα μέρη χρησιμοποιείται από όλους. Το χρησιμοποιούν για παράδειγμα οι κυβερνήσεις, περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικές, εναντίον των ακτιβιστών ή όσων αντιτίθενται στα καθεστώτα, κατά των δημοσιογράφων, της αντιπολίτευσης κ.ο.κ. Αυτό αποδείχθηκε τον περασμένο Ιούλιο από μια εμπεριστατωμένη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας . Το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προέρχεται και ένα πολύ μεγάλο ρεπορτάζ του Ronan Farrow στον New Yorker, σχετίζεται με τη χρήση του για την κατασκοπεία περισσότερων από 60 Καταλανών πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων και των συγγενών τους.

>Διάβασε ακόμη: 10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον πλανήτη Γη

Σύμφωνα με το καναδικό ερευνητικό ινστιτούτο Citizen Lab, πίσω από τις επιχειρήσεις - όπως έχει συμβεί χιλιάδες φορές με άλλες κυβερνήσεις και άλλα καθεστώτα - κατά πάσα πιθανότητα ήταν η ισπανική κυβέρνηση, η οποία ανέκαθεν εμπλέκεται στο τέλμα των ισχυρών αισθημάτων ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

Πώς λειτουργεί

Το Pegasus αποκτά τα λεγόμενα root privileges, δηλαδή τον πλήρη έλεγχο της συσκευής, μέσω μίας σειράς εργαλείων, ποκτώντας βήμα προς βήμα νέα περιθώρια ευελιξίας, ενημερώνοντας τον εαυτό του στην πορεία ανάλογα με τη συσκευή στην οποία εγκαταστάθηκε (λειτουργικό σύστημα, firmware, antivirus κ.λπ.) μέσω μίας διαδικασίας που μπορεί να είναι πολύ σύντομη ή μερικές φορές πολύ μακρά. Αφού αποκτήσει τα λεγόμενα "προνόμια", το Pegasus μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για παλαιότερα, αλλά και τρέχοντα δεδομένα. Γενικά, είναι δύσκολο -εκτός ίσως από την ανώμαλη λειτουργία της μπαταρίας- να αντιληφθεί κανείς ότι έχει εγκατασταθεί.

Η τελευταία υπόθεση, την οποία το Citizen Lab αποκαλεί CatalanGate, αφορά όλους τους πρώην προέδρους της Καταλονίας Artur Mas, Carles Puigdemont και Quim Torra, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού, όπως επίσης, και τους αριθμούς τηλεφώνου πολιτικών, συγγενών και δικηγόρων, ηγετών και φορέων όπως η Καταλονική Εθνοσυνέλευση και το Òmnium Cultural. Όλα αυτά παρακολουθούνται με το Pegasus ή ένα άλλο κατασκοπευτικό λογισμικό που ονομάζεται Devil's Tongue, το οποίο αναπτύχθηκε από μία άλλη ισραηλιτική εταιρεία από το Τελ Αβίβ, την Candiru. Πρόκειται, όπως εξηγεί ο Farrow στην έρευνά του, για το μεγαλύτερο σύμπλεγμα "μολύνσεων" που γνωρίζουμε για τη χρήση του Pegasus.

pegasusJACK GUEZ

Με την πάροδο των ετών, έρευνες σχετικά με την παρουσία του Pegasus στα τηλέφωνα πολιτικών, αντιφρονούντων και ακτιβιστών από καταπιεστικά καθεστώτα έδειξαν ότι οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με τις χειρότερες κυβερνήσεις του κόσμου. Ακόμη και με τις δημοκρατικές, όπως πιστοποιεί η περίπτωση της Καταλονίας. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η χρήση του Pegasus οδήγησε σε τουλάχιστον τριακόσιες πράξεις σωματικής βίας που προέκυψαν από τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το κατασκοπευτικό λογισμικό. Από μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Ρουάντα μέχρι δημοσιογράφους στο Ελ Σαλβαδόρ ή στο Μεξικό που ερευνούν τη διακίνηση ναρκωτικών. Για να μην αναφέρουμε την 10 Downing Street, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού. Λέγεται ότι το Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 45 χώρες σε όλο τον κόσμο και ότι έχει αποκτηθεί (επίσης με διαφορετικές παραλλαγές) από υπηρεσίες και δυνάμεις ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. 

Όλοι το αγοράζουν στην NSO, όλοι το χρησιμοποιούν. Και αν σύμφωνα με τον Farrow οι εργαζόμενοι στην NSO είναι υπερήφανοι για το έργο που επιτελούν οι διωκτικές αρχές με το προϊόν τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος, πάντα επίσης θα εξιτάρονται από την ιδέα ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις τεχνολογικές πλατφόρμες" στις οποίες βασίζονται τα smartphones. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πολλές αγωγές π.χ από την Apple έως τη Meta, οι οποίες ενημερώνουν μανιωδώς το λογισμικό τους μήπως μπορέσουν και αποφύγουν τις περισσότερες από τις επιθέσεις Pegasus.

>Διάβασε ακόμη: Τι ακριβώς συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Η ισραηλιτική μητρική εταιρεία συχνά κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, απορρίπτοντας την κριτική ως πολιτικό εργαλείο. Μεταξύ άλλων, το Pegasus έχει παράσχει στις προηγουμένως ανεπαρκώς εξοπλισμένες υπηρεσίες κατασκοπείας νέες επιχειρησιακές δυνατότητες: "Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας", δήλωσε στον Farrow ο Shalev Hulio, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Και δεν είναι οι μόνες, προφανώς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος