R.I.P Internet Explorer

Τέλος εποχής με την κατάργηση του web browser της εφηβείας μας.

Απίθανη νοσταλγία και τέλος εποχής, οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό με την είδηση ότι η Microsoft έκλεισε χθες τον Internet Explorer. Tο θρυλικό (πια) πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο που πρωτοεμφανίστηκε στις 16 Αυγούστου του 1995, στο εξής δε λειτουργεί καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός διέκοψε την υποστήριξη για τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows 10, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την 27ετή πορεία ενός εκ των πρώτων web browsers στο διαδίκτυο. Ναι, η ταφόπλακα είναι οριστική και αμετάκλητη και δε θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει καθώς υπήρξε σχετική προειδοποίηση το Μάιο του 2021. 

Στροφή στον Microsoft Edge

Αν για κάποιο (ανεξήγητο) λόγο εξακολουθούσες να τον χρησιμοποιείς, σύμφωνα με τη Microsoft η καλύτερη επιλογή διαθέσιμη είναι να μεταβείς σε ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης που προωθεί τακτικά διορθώσεις ασφαλείας, ώστε να μην αφήνεις τον υπολογιστή σου εκτεθειμένο σε κινδύνους κακόβουλου λογισμικού και ιών που μπορούν να οδηγήσουν σε κυβερνοεπιθέσεις, απάτες και διαρροές προσωπικών πληροφοριών. Μάλιστα, για να προωθήσει το δικό της προϊόν, συνιστά στους χρήστες να στραφούν στον Microsoft Edge, το διάδοχο του Internet Explorer, ο οποίος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015. Ο συγκεκριμένος κατασκευάστηκε με βάση το Chromium (ένα πρόγραμμα περιήγησης ανοικτού κώδικα) και διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία Internet Explorer.

>Διάβασε ακόμη: Η ώρα της μεγάλης αλλαγής για το Gmail

"Ο Microsoft Edge δεν είναι μόνο μία ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο σύγχρονη εμπειρία περιήγησης από τον Internet Explorer", γράφει η εταιρεία σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο του 2021, "αλλά είναι επίσης σε θέση να αντιμετωπίσει μιία βασική ανησυχία: τη συμβατότητα για παλαιότερους ιστότοπους και εφαρμογές". Και εκεί βρίσκεται τόσο το μέλλον της εξερεύνησης του ιστού της Microsoft, όσο και οι λόγοι για τους οποίους η εταιρεία χρειαζόταν κάτι νέο: Ο Internet Explorer αποτελούσε μία ξεπερασμένη λειτουργία που μαστιζόταν από προβλήματα συμβατότητας και ασφάλειας.

Βέβαια μεταξύ μας, η Microsoft είναι λες και εσκεμμένα καταδίκασε σε κατάργηση τον Internet Explorer, κάνοντας ό,τι μπορεί για να γίνεται ολοένα και πιο παρωχημένος σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό με την πάροδο των χρόνων. Όταν ο IE κυκλοφόρησε το 1995, ως πρόσθετο στα Windows 95, στερούνταν ανταγωνισμού. Άμεσος αντίπαλός του ήταν ο Netscape Navigator, που στα μάτια της πλειοψηφίας έμοιαζε κάπως πιο δύσχρηστος. Στη συνέχεια, συμπεριλαμβανόμενος ως μέρος του πακέτου των Windows, ο Internet Explorer ανέβηκε γρήγορα σε μερίδιο αγοράς, που μέχρι το 2003 άγγιξε το 95%. Από εκείνο το σημείο και μετά, ξεκίνησε η κατρακύλα. 

Η Microsoft δεν ακολούθησε τις πρακτικές της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού- η Κοινοπραξία είναι ο διεθνής οργανισμός προτύπων για όλα τα θέματα του Παγκόσμιου Ιστού. Όταν τα ανταγωνιστικά προγράμματα περιήγησης άρχισαν να μπαίνουν στη μάχη - όπως ο Firefox και ο Google Chrome, μεταξύ άλλων - οι προγραμματιστές ιστοσελίδων δημιουργούσαν σελίδες που εμφανίζονταν τέλειες σχεδόν παντού, εκτός του Explorer λόγω της ολιγωρίας της Microsoft. Φυσικά, ένα κενό πέντε ετών χωρίς ενημερώσεις μεταξύ του Internet Explorer 6 και του Internet Explorer 7 χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση, οδηγώντας σε προβλήματα όπως κενά ασφαλείας και τις αλλεπάλληλες καταρρεύσεις υπερφόρτωσης (crashing).

>Διάβασε ακόμη: Επανασχεδιάζοντας τον Mozilla Firefox

Κατά τη διάρκεια της κάτω βόλτας που πήρε - με τα προβλήματα που εμφανίστηκαν και τους ανταγωνιστές να απειλούν στα ίδια το δικό του μερίδιο αγοράς - το πρόγραμμα περιήγησης γρήγορα μετατράπηκε σε δευτερεύουσα επιλογή στη σύγχρονη περιήγηση. Με μόνο περίπου το 2% όλων των χρηστών με έδρα τις ΗΠΑ να συνδέονται μέσω του Explorer το 2022, τα τρέχοντα ζητήματα με τον Explorer δεν αφορούσαν τόσο την πλοήγηση στον ιστό, όσο το γεγονός ότι οι παλαιότεροι ιστότοποι εξακολουθούσαν να έχουν δεσμούς με αυτόν. 

Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν ισχύει πια. Μετά από 27 χρόνια, ο Microsoft Edge ευελπιστεί να ζήσει τις ίδιες ένδοξες στιγμές, καλύπτοντας τα κενά του ΙΕ που δεν ανέκαμψε ποτέ από την αρχική του επιτυχία. Αντί να προσπαθήσει να επιδιορθώσει ό,τι είχε απομείνει, η Microsoft προτίμησε να ξεκινήσει από την αρχή. Σύμφωνα με μια σελίδα FAQ της Microsoft για την προώθηση του Edge, καθώς η τεχνολογία ξεπέρασε τον Internet Explorer, οι χρήστες άρχισαν να απαιτούν ένα πρόγραμμα περιήγησης που να έχει κατασκευαστεί με βάση τα νέα πρότυπα ιστού και την καινοτομία. "Χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη ενός προγράμματος περιήγησης που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα και του μέλλοντος", έγραψε η εταιρεία.

H επόμενη μέρα

Έτσι, μετά από το τέλος του ΙΕ, μένει αναπάντητο ένα ερώτημα: Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των αγαπημένων μας προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο; Θυμίζουμε ότι καθένα από αυτά έχει τη δική του εξειδικευμένη βάση χρηστών. Και ενώ η ασφάλεια, το απόρρητο και οι επιδόσεις θα πρέπει να είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε σύγχρονης έκδοσης -χαρακτηριστικά που ακόμη και η Microsoft παραδέχτηκε ότι ο Internet Explorer δε διέθετε- καλό θα ήταν να ξανατσεκάρουμε εκ νέου τις υπάρχουσες επιλογές και τη λειτουργικότητά τους

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος