Ο Mark Zuckerberg μόλις είπε στους εργαζόμενούς του να παραιτηθούν

Ή αλλιώς, πώς μία πολύ κακή διαχείριση κρίσης μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το Facebook περνά δύσκολες στιγμές. Για την ακρίβεια, αν και δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε το μεγάλο του όραμα για το metaverse που όπως εξήγησε ούτε λίγο ούτε πολύ θα κοστίσει 10 δισ. δολάρια και τα πράγματα δε βαίνουν καλώς.

Από ό,τι φαίνεται, η αλλαγή του ονόματος της εταιρείας σε Meta, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξεχνούν αυτομάτως όλα τα κακά στοιχεία που ήδη γνώριζαν. Η εταιρεία αντιμετώπιζε ήδη μια σειρά από ζητήματα, από τη διαμάχη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών μέχρι τις αλλαγές της Apple στο iOS που απαιτούν από τους προγραμματιστές να ζητούν άδεια για να μπορούν οι εφαρμογές να παρακολουθούν τους χρήστες. Αυτή η αλλαγή είχε τεράστιο αντίκτυπο στο Facebook, σύμφωνα με το οποίο ότι θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 10 δισ. δολάρια απώλειες σε έσοδα.

>Διάβασε ακόμη: Το Metaverse ίσως αλλάξει τις συναυλίες

Ως αποτέλεσμα, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μειώθηκε κατά 230 δισ. δολάρια σε μία ημέρα - η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ για εταιρεία με παρουσία στο χρηματιστήριο. Συνεπώς, δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι το Facebook, εεε βασικά το Meta, λέει τώρα ότι θα βάλει φρένο στα metaverse σχέδιά του.

Μία πολύ κακή διαχείριση κρίσης

Αυτήν την εβδομάδα, σε μία κλήση με τους υπαλλήλους του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook ανέφερε ότι η εταιρεία θα επιβραδύνει τις προσλήψεις καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε ως "τη χειρότερη ύφεση που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία".  Λέγεται μάλιστα ότι ο Zuckerberg είπε στους υπαλλήλους να είναι προετοιμασμένοι να εργάζονται περισσότερο με λιγότερους πόρους. "Κάποιοι από εσάς μπορεί να αποφασίσουν ότι αυτό το μέρος δεν είναι για εσάς, και αυτή η επιλογή για τον εαυτό σας είναι εντάξει για μένα. Ρεαλιστικά, υπάρχουν πιθανώς ένα σωρό άνθρωποι στην εταιρεία που δε θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ", είπε.

Oops!

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Zuckerberg μάλλον έχει δίκιο για το τελευταίο μέρος. Ενδέχεται να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στη Meta και θα ταίριαζαν καλύτερα κάπου αλλού. Ίσως δεν αποδίδουν επαρκώς ή δεν είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνει η εταιρεία και απλά μένουν μέχρι να βρουν άλλη δουλειά. Αυτό ισχύει άλλωστε, σχεδόν σε κάθε εταιρεία.

Το θέμα είναι πως η παραδοχή ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που εργάζονται για την εταιρεία του δεν ταιριάζουν στο σύνολο, είναι ένας άθλιος τρόπος για να ηγηθεί κανείς, πόσω μάλλον για να παρακινήσει την πλειοψηφία. Έτσι κι αλλιώς, αν ως ηγέτης θεωρείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στην εταιρεία σου που δε θα έπρεπε να είναι εκεί, πρόκειται για δική σου αποτυχία. 

Δεν είναι ότι το Facebook βιώνει "δύσκολους καιρούς". Η εταιρεία δε βιώνει πλέον το είδος της ανάπτυξης που έχει συνηθίσει και αυτό ισχύει για πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Σίγουρα, εν μέρει αυτό έχει να κάνει με την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι όταν γίνεις αρκετά μεγάλος, γίνεται πιο δύσκολο να αναπτυχθείς.

Στην περίπτωση του Facebook, πολλά από τα προβλήματα, έχουν επίσης να κάνουν με το γεγονός ότι ολόκληρη η επιχείρησή του βασίζεται στην παρακολούθηση των χρηστών για να τροφοδοτήσει τη διαφημιστική του μηχανή. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, καθώς οι χρήστες συνειδητοποιούν τι συμβαίνει και πλατφόρμες όπως το iPhone τους δίνουν τη δυνατότητα επιλογής. Φυσικά, αν το επιχειρηματικό σου μοντέλο καταρρέει επειδή πρέπει να ζητάς την άδεια των χρηστών προτού συγκεντρώσεις όλη τη δραστηριότητά τους και τη χρησιμοποιήσεις για στοχευμένη διαφήμιση, το πρόβλημά σου δεν έγκειται στο ότι οι υπάλληλοί σας δεν εργάζονται αρκετά σκληρά, αλλά στο επιχειρηματικό σου μοντέλο.

>Διάβασε ακόμη: 18 χρόνια Facebook

Για την ιστορία πάντως, καθήκον του εκάστοτε ηγέτη είναι να κάνει δουλειά της ομάδας του ευκολότερη - όχι δυσκολότερη- παρέχοντας τους πόρους που χρειάζεται για την επιτυχία. Αν δεν υπάρχει αντίκρυσμα, είναι περιττό να πούμε ποιος φέρει την ευθύνη. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.