Τι είναι το BeReal και γιατί απειλεί το Instagram;

Το BeReal με τα photo-challenges και το dual camera mode είναι το μόνο νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να απειλήσει τα ήδη επιτυχημένα.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 08 Σεπτεμβρίου 2022

Το BeReal δεν είναι ένα "ακριβώς καινούργιο" μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Λανσαρίστηκε πριν από δύο χρόνια αλλά έπιασε στην αγορά μόλις στις αρχές της χρονιάς που διανύουμε, ενώ τον Αύγουστο ξεπέρασε τους 10 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, που το "δουλεύουν" σε καθημερινή βάση - ένα σημαντικό ορόσημο. Περί τίνος όμως πρόκειται και γιατί έχει θορυβήσει τόσο το Instagram, αλλά και το Snapchat;

Τι είναι το BeReal

Πρόκειται για ένα app -που λειτουργεί σε περιβάλλον iPhone και Android- το οποίο εστιάζει στην έννοια της αυθεντικότητας. Αυτό το επιτυγχάνει μέσα από τον διαμοιρασμό φωτογραφιών με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από εκείνον άλλων apps, όπως το Instagram. 

Πιο συγκεκριμένα, μία φορά την ημέρα, σου δίνεται ένα περιθώριο δύο μόνο λεπτών για να ποστάρεις μία φωτογραφία. Όλοι οι χρήστες ενημερώνονται την ίδια στιγμή για το πότε αυτά τα δύο λεπτά θα είναι διαθέσιμα, καθώς αυτό συμβαίνει σε διαφορετική ώρα κάθε ημέρα.

Τι είναι το BeReal και γιατί απειλεί το Instagram;BeReal

Πρόκειται δηλαδή για κάτι σαν challenge, παρότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ποστάρεις κάθε μέρα και από μία φωτογραφία, ενώ μπορείς να ανεβάσεις μία εικόνα και εκτός του ορίου των δύο λεπτών, μόνο που το post σου σε αυτή την περίπτωση θα έχει πάνω του σήμανση που θα αναφέρει το πόσο καθυστέρησες.

> Διάβασε ακόμα: Influencers, οι νέοι reality stars;

Τα παιδία παίζει

Κάτι άλλο που δίνει στο BeReal ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο τραβάς τις φωτογραφίες. Χρησιμοποιείς ταυτόχρονα την μπροστινή και την πίσω κάμερα του κινητού σου για να φωτογραφίσεις τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου με τέτοιο τρόπο που να απεικονίζεται το POV σου, δηλαδή το Point of View σου, στο φόντο και μία μικρή σου selfie σε μία γωνία.

Δεν υπάρχουν hashtags και οι περισσότεροι χρήστες δεν προσθέτουν καν λεζάντες στις pics τους. Σου δίνεται, όμως, η δυνατότητα να προσθέσεις την τοποθεσία σου. Καθώς σκοπός είναι η αυθεντικότητα, δεν υπάρχουν ούτε φίλτρα, ούτε εργαλεία για να κάνεις editing στις φωτογραφίες σου. Βέβαια, μπορείς να κάνεις αρκετές λήψεις μέχρι να πετύχεις εκείνη που θέλεις αλλά και να διαγράψεις κάποιο post σου.

Αντί για like υπάρχουν πέντε RealMojis (που αντιστοιχούν σε συνηθισμένα emojis), ενώ μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου Instant RealMoji προσθέτοντας μία μικρή selfie σου σε αυτό.

> Διάβασε ακόμα: Αυτό το Instagram θέλουμε;

Τέλος, ο λογαριασμός σου μπορεί να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός, ενώ οι χρήστες στο προφίλ σου χωρίζονται σε δύο ενότητες: Στους My Friends (δηλαδή σε όσους έχεις προσθέσεις ως φίλους σου) και στους Discovery (σε αυτή την ενότητα βλέπεις ένα live feed με τα posts όσων έχουν δημόσιο προφίλ). 

Οι αντιγραφείς

Ό,τι κάνει θραύση προκαλεί και τις ανάλογες αντιγραφές, όπως είδαμε ήδη να συμβαίνει στο Instagram και το Snapchat, με τη χρήση του dual camera mode, παρότι ως feature δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο, υπήρχε σε apps όπως το Frontback ήδη από το 2013.

Παρ' όλα αυτά, το timing της επαναφοράς όπως και το υπό ανάπτυξη feature IG Candid Challenges από το Instagram, που λέγεται ότι θα θέτει 2λεπτα challenges στους χρήστες του, μαρτυρούν ότι το BeReal θεωρείται απειλή.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.